Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Vodní slalomári SR odleteli na MS, Slafkovský: Idem s úsmevom

Na archívnej snímke slovenský reprezentant v kategórii C1 Alexander Slafkovský. Foto: TASR - Dušan Hein

Z letiska Milana Rastislava Štefánika v Bratislave odišla zostava s výnimkou Michala Martikána, Eleny Kaliskej a Emanuely Luknárovej, ktorí odcestovali do Španielska už minulý týždeň.

Bratislava 16. septembra (TASR) - Slovenskí reprezentanti vo vodnom slalome odleteli v pondelok dopoludnia na MS do španielskeho Seu d'Urgell. Na vrcholnom podujatí tejto sezóny nebudú bojovať iba o medaily, ale aj o miestenky na budúcoročné olympijské hry do Tokia. Zároveň pokračuje interný súboj o nomináciu do Japonska. Z letiska Milana Rastislava Štefánika v Bratislave odišla zostava s výnimkou Michala Martikána, Eleny Kaliskej a Emanuely Luknárovej, ktorí odcestovali do Španielska minulý týždeň.

"Všetci sú zdraví, dobre naladení," stručne konštatoval v odletovej hale športový riaditeľ sekcie divokých vôd Slovenskej kanoistiky Lukáš Giertl. Jeho slová potvrdil aj deväťnásobný majster sveta v tímovej súťaži C1 Alexander Slafkovský. Tridsaťšesťročný singlista si chce napraviť chuť po nevydarenom závere Svetového pohára, keď vo finálovej jazde v Prahe obsadil až desiate miesto. "Mám dobú náladu a verím, že rovnaká bude aj pri návrate. Uplynulé dni som strávil doma a ešte ladil tréning. Trochu som si bol resetovať hlavu na chate. Porobil som nejaké veci, pokosil, venoval sa deťom. Odchádzam teda s úsmevom a myslím si, že aj forma bude gradovať," povedal Slafkovský.

Kanál v Seu d'Urgell postavili v roku 1990 pre účely olympiády 1992 v Barcelone. Slovenským pretekárom nie je neznámy, naopak, všetci sa naň tešia. "Bude to presne dvadsať rokov, keď som tam bol prvýkrát na MS. Teraz bude moja pozícia trochu iná, takže to bude pre mňa trochu emotívne. Skoro každý rok tam bolo vrcholné podujatie, dobre ho poznám a vyhovuje mi. Je podobný ako ten náš v Liptovskom Mikuláši, tiež ho staval Martin Cibák. Verím, že to bude naša výhoda. V Mikuláši sa mi jazdí výborne, v Seu perfektne," uviedol Slafkovský, ktorý má zo svetových šampionátov dve individuálne striebra. Dobrú náladu mala aj najmladšia kajakárka Eliška Mintálová. V porovnaní so Slafkovským jej vyšlo finále SP v Prahe na výbornú, keď iba tesne zaostala za pódiom a obsadila štvrté miesto. "Odchádzam s veľmi dobrými pocitmi. Olympijskú nomináciu som si rozbehla veľmi dobre a verím, že to bude v rovnakom duchu pokračovať. V Seu som ešte nesúťažila, ale mali sme tam sústredenie a išlo sa mi tam výborne. Treba tam aj trochu pádlovať, to mi vyhovuje, uvidíme, ako to dopadne," povedala 20-ročná Mintálová.

Špecifické preteky čakajú na Janu Dukátovú. Tridsaťšesťročná kajakárka sa túto sezónu vrátila do súťažného diania po ročnej prestávke, už v úlohe mamičky. Do španielska odletela aj s dcérkou Líviou. Prostredie pozná, v roku 2009 tam získala striebro v hliadkach. "Chcela by som sa dostať do finále. Kanál je taká zmenšenina kanála v Čunove. Je tam pomalšia voda, treba tam viac fyzicky makať a udržať loď nad vodou, pretože je tam veľa valcov, ktoré brzdia. Preteky sú tam prakticky každý rok, takže to tam veľmi dobre poznáme," zhrnula podmienky Dukátová.