Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Marián Jung priniesol štrnáste zlato z ME

Na snímke slovenský reprezentant vo vodnom motorizme Marián Jung počas tlačovej besedy k vyhodnoteniu sezóny po získaní 14. titulu majstra Európy v kategórii O-700 a zisku 2. miesta na majstrovstvách sveta v kategórii F-500 vo Vojenskom športovom centre (VŠC) DUKLA Banská Bystrica 28. septembra 2021. Foto: TASR – Ján Krošlák

Na súťažnú seniorskú dráhu sa už pripravuje aj syn Mariána Junga.

Banská Bystrica 28. septembra (TASR) - Slovenský reprezentant Marián Jung získal 14. titul majstra Európy vo vodnom motorizme na rýchlostnom člne v kategórii O-700. Na nedeľných pretekoch v Nemecku deklasoval konkurenciu po zvláštnom priebehu, keď vyhral tri zo štyroch jázd, pričom v druhej ho penalizovali a skončil tak posledný. Celkovo v sezóne získal tri medaily, dve strieborné má ešte z majstrovstiev sveta v kategórii F-500 a zo seriálu 0-700.

Jung sa na utorňajšej tlačovej besede v Banskej Bystrici ako pretekár VŠC Dukla pochválil s medailovou zbierkou, pričom posledný zlatý triumf musel vybojovať na netradičnej dráhe, k čomu uviedol.

„Nebola to jednoduchá cesta. V Nemecku pretekali skúsení a najlepší piloti v tejto kategórii, kde používame tie isté člny ako v nižších päťstovkách, mali výhodu tridsiatich koní navyše. Dráha bola zvláštne postavená. Mali sme štyri bóje, krátke roviny, len na tých štyroch bójach bolo silné preťaženie, viac než 3G. Za 38 sekúnd sa tak udialo štyrikrát, bolo to teda oveľa náročnejšie."

Najúspešnejší slovenský vodný motorista vyhral prvú jazdu, no v druhej prišlo k pochybeniu v čase, keď bol pred cieľom opäť prvý. Musel korigovať technickú chybu a napokon skončil po penalizácii posledný.

„V treťom kole sa mi však z posledného miesta podarilo prepracovať na prvé a v štvrtom som si to už udržal. Vedel som, že máme vynikajúce štarty a pochopil som nový motor, ktorý sme mali nachystaný na tieto preteky ako aj jeho prácu. Takže štvrtá jazda bola ukážková a vychutnal som si koniec sezóny s dobrým pocitom vykonanej celoročnej práce so ziskom zlatej medaily pre Slovensko a môj armádny klub," dodal skúsený jazdec, ktorý poslednú zlatú medailu z európskeho šampionátu v kategórii O-700 doviezol na Slovensko ešte v roku 2017.

Na súťažnú seniorskú dráhu sa už pripravuje aj syn Mariána Junga. Má iba štrnásť rokov, ale už v mládežníckych kategóriách získal medaily. Poškuľuje i po tých seniorských, kde zbiera cenné kovy aktuálne jeho 47-ročný otec. Ten k striedaniu rodinnej štafety v tomto vodnom motoristickom športe povedal.

„Už v šestnástich rokoch môže mladý Šimon nastupovať na preteky v mojich seniorských kategóriách, ale bude to ešte pre neho veľmi ťažké. Kubatúry, ktoré jazdím ja, nie sú rozhodne detské. Mal by v nich pretekať už vyzretejší jazdec. Keďže však máme skúsenosti, syn je stále so mnou, tak sa budeme rok snažiť, aby sme sa dostali na medzinárodnú úroveň. Ak by to bolo v poriadku, išlo by o prelom a Jung mladší by mohol vystriedať staršieho."