Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Vodný slalom: V K1 zlato pre Mintálovú, Grigara trápil vietor

Na snímke víťazky, zľava Talianka Stefanie Hornová a Slovenka Eliška Mintálová (získali prvé miesto) a bronzová Mallory Franklinová z Veľkej Británie v kategórii K1 ženy počas majstrovstiev Európy v kanoistike na divokej vode vo vodnom slalome v Areáli Ondreja Cibáka v Liptovskom Mikuláši 28. mája 2022. Foto: TASR - Ján Krošlák

Dvadsaťtriročná Slovenka zlepšila svoj semifinálový čas o vyše štyri a pol sekundy a predviedla bezchybnú jazdu.

Liptovský Mikuláš 28. mája (TASR) - Slovensko získalo v sobotu na majstrovstvách Európy vo vodnom slalome zlatú medailu. V K1 sa o ňu postarala Eliška Mintálová, ktorá triumfovala spoločne s Taliankou Stefanie Hornovou, pričom obe dosiahli úplne identický čas 107,24 s.

"Je zaujímavé, že sme skončili obe na prvom mieste. Hlavné je, že sa mi podarilo predviesť dobrú jazdu. Chcela som doma podať čo najlepší výkon a som rada, že to dopadlo takto," uviedla po pretekoch v mixzóne Mintálová, pre ktorú to nebolo iba premiérové európske zlato, ale vôbec prvý cenný kov na tomto šampionáte.Na treťom mieste skončila Britka Mallory Franklinová, ktorá spravila jednu chybu a vo výsledku mala stratu 3,05 sekundy.

Dvadsaťtriročná Slovenka zlepšila svoj semifinálový čas o vyše štyri a pol sekundy a predviedla bezchybnú jazdu. "Veľmi si to nepamätám Dostala som sa do tempa a viem len to, že som mohla zrýchliť na záverečnej bránke a získať nejaké stotinky navyše. Celkovo som však spokojná, išla som čisto, čo je pre mňa veľký úspech. Oproti semifinále som bola lepšie rozjazdená - ráno je to náročné kvôli nižším teplotám. Teraz síce fúkalo, ale zároveň sa oteplilo," porovnala svoje jazdy čerstvá majsterka Európy, ktorá sa v sobotu pokúsi prebojovať aj do štvrťfinále extrémneho slalomu.

Väčšie problémy robil vietor slovenskému zástupcovi medzi mužmi - Jakub Grigar si oproti prvej jazde pohoršil a obsadil dvanáste miesto. Na víťazného Jířího Prskavca stratil 5,99 sekundy, pričom český líder svetového poradia bol jediný, kto zlepšil svoj semifinálový pokus.

"Mal som väčšie očakávania a na štarte som sa cítil dobre, ale podmienky boli náročné a ťažko sa im prispôsobovalo. Vodný slalom je o milimetroch a keď sa bránky takto veľmi hýbu, je to naozaj ťažké," uviedol Grigar po pretekoch. "Pracovali sme skutočne naozaj tvrdo, forma bola dobrá a potom sa to takto pokazí," neskrýval sklamanie slovenský kajakár, ktorý sa tak isto ešte predstaví v extrémnom slalome.
Na snímke slovenský reprezentant Jakub Grigar v kategórii K1 muži počas majstrovstiev Európy v kanoistike na divokej vode vo vodnom slalome v Areáli Ondreja Cibáka v Liptovskom Mikuláši 28. mája 2022.
Foto: TASR - Ján Krošlák

Prskavec získal piaty titul majstra Európy a druhý na Liptove - kde sa tešil aj na ME v roku 2016. "Mám to tu veľmi rád, je to pre mňa ako domáca trať. Jazda sa mi vydarila a druhýkrát sa mi tu podarilo získať double, čo je fantastické," uviedol 29-ročný kajakár, ktorý vo štvrtok triumfoval aj v tímovej súťaži. Aj on hovoril o podmienkach komplikujúcich finálovú jazdu. "Najťažšie bolo zvládnuť meniaci sa vietor, ten ovplyvňoval vodu aj bránky. Dole som to skoro stratil, pretože som už nevládal. Veľmi ďakujem fanúšikom, vytvorili skvelú atmosféru," dodal na záver český pretekár.

ME vo vodnom slalome - Liptovský Mikuláš


K1M - finále:

1. Jiří Prskavec (ČR) 96,35 s (0)
2. Giovanni De Gennaro (Tal.) +1,32 (0)
3. Felix Oschmautz (Rak.) +3,10
4. Joseph Clarke (V.Brit.) +3,26 (2)
5. Ondřej Tunka (ČR) +3,35 (2)
6. Martin Dougoud (Švaj.) +3,50 (2)
7. Malo Quemeneur (Fr.) +3,96 (0)
8. Dariusz Popiela (Poľ.) +4,41 (0)
9. Mario Leitner (Rak.) +4,44 (2)
10. Miquel Trave (Šp.) +4,47 (2), ...
12. Jakub GRIGAR (SR) +5,99 (4)

K1Ž - finále:

1. Eliška MINTÁLOVÁ (SR) a Stefanie Hornová (Tal.) obe 107,24 s (0)
3. Mallory Franklinová (V.Brit.) +3,05 (2)
4. Martina Wegmanová (Hol.) +3,08 (0)
5. Eva Terceljová (Slovin.) +4,51 (4)
6. Natalia Pacierpniková (Poľ.) +4,77 (2)
7. Corinna Kuhnleová (Rak.) +9,10
8. Monica Doriová Vilarrublová (And.) +10,96
9. Tereza Fišerová (ČR) +13,81
10. Emma Vuittonová (Fr.) +19,98 (4)

ďalší program:

sobota 28. mája: 15.40 extreme slalom časovka

nedeľa 29. mája: 9.05 semifinále C1ž a C1m, 12.07 finále C1ž a C1m, 15.05 pavúk extreme slalom