Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

ME 2021 volejbalistiek do 16 rokov zorganizujú Slovensko a Maďarsko

Volejbal Foto: TASR/Martin Baumann

Prvý európsky šampionát tejto "novej" kategórie dievčat sa konal v roku 2017, na finálovom turnaji v Bulharsku sa zo zlata tešili Talianky.

Bratislava 16. júla (TASR) - Najmladšie slovenské volejbalové reprezentantky do 16 rokov (roč. nar. 2006 a mladšie) sa môžu tešiť na domáce majstrovstvá Európy. Slovensko zorganizuje šampionát tejto vekovej kategórie v roku 2021 spoločne s Maďarskom, kde turnaj vyvrcholí súbojmi o medaily. Na Slovensku sa odohrá jedna z dvoch šesťčlenných základných skupín aj zápasy o konečné umiestnenie v skupine o 5.-8. miesto. Majstrovstvá Európy by sa mali uskutočniť v júli, hostiteľské mestá budú známe neskôr.

"Iniciatíva na spoločnú organizáciu ME prišla tentoraz z maďarskej strany, v priebehu minulého týždňa prebehla medzi nami veľmi rýchla komunikácia. Máme veľmi dobré vzťahy a pozitívne skúsenosti zo spoločných projektov v minulosti a nemali sme nad čím váhať. Predložený projekt organizácie šampionátu bol jednomyseľne odsúhlasený Správnou radou SVF, takže môžeme hneď začať s prípravami," povedal za SVF Tomáš Singer poverený medzinárodnou agendou.

"V prvom rade potrebujeme absolvovať rokovania a definitívne určiť miesto a presný termín podujatia. Nechcem dopredu prezrádzať, ale budeme sa snažiť nájsť také miesto, kde sme dosiaľ ešte s takýmto významným mládežníckym podujatím neboli. Aj týmto spôsobom chceme prispieť k propagácii volejbalu v regiónoch," naznačil T. Singer.

Slovensko bude hostiť záverečný turnaj majstrovstiev Európy po deviaty raz (ôsmy mládežnícky), celkovo šiestykrát od roku 2014. "Pravidelná organizácia majstrovstiev Európy je súčasťou našej dlhodobej stratégie. Ukazuje sa to ako správny krok aj po športovej stránke. Svedčí o tom aj to, že v tomto roku sa na záverečné turnaje ME kvalifikovali tri zo štyroch našich mládežníckych výberov," uviedol T. Singer a doplnil: "Samozrejme, vnímame aj súčasnú situáciu s koronakrízou. Veríme však, že situácia s pandémiou sa zlepší a budúcoročné podujatia sa uskutočnia podľa plánu."

Prvý európsky šampionát tejto "novej" kategórie dievčat sa konal v roku 2017, na finálovom turnaji v Bulharsku sa zo zlata tešili Talianky. Pred dvoma rokmi (2019) v Taliansku a Chorvátsku získali titul európskych šampiónok mladé Turkyne.

Trénerom reprezentácie do 16 rokov je Michal Matušov. V novembri minulého roka sa dievčatá stretli na prvých sústredeniach - hráčky z regiónov Stred a Východ v Liptovskom Hrádku a hráčky z regiónov Bratislava a Západ v Nitre. Na konci januára a vo februári sa už uskutočnili celoslovenské sústredenia v Liptovskom Hrádku a Žiari nad Hronom.

Majstrovstvá Európy vo volejbale na Slovensku:



2021 - ženy U16 (s Maďarskom)
2019 - ženy v Bratislave (s Tureckom, Poľskom a Maďarskom)
2018 - muži U18 v Púchove (s Českom)
2017 - muži U19 v Púchove (s Maďarskom)
2016 - ženy U19 v Nitre (s Maďarskom)
2014 - muži U20 v Nitre (s Českom)
2004 - ženy U20 v Prešove a Bardejove
1997 - muži U19 v Púchove
1997 - ženy U18 v Púchove a Považskej Bystrici