Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Slováci privítajú postupne Švajčiarsko, Rumunsko a Albánsko

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavol Zachar

V máji sa v štyroch skupinách hrá o posledných osem miesteniek na tohtoročný šampionát.

Nitra 5. mája (TASR) – Na slovenských volejbalových reprezentantov čaká od štvrtka do soboty prvý z dvoch dielov kvalifikácie majstrovstiev Európy. V nitrianskej hale na Klokočine, kde sa pripravujú od polovice apríla, budú ich súpermi v E-skupine postupne Švajčiarsko (štvrtok, 16:00), Rumunsko (piatok, 17:00) a Albánsko (sobota, 20:30). Druhý turnaj sa uskutoční od 14. do 16. mája v rumunskej Ploješti.

Na ME do Poľska, Česka, Estónska a Fínska (1. až 19. septembra) postúpia víťaz skupiny a päť zo siedmich tímov z druhých priečok. Slovenskí volejbalisti budú bojovať celkovo o jedenástu účasť na európskom šampionáte a ôsmu za sebou. Dvakrát preloženú kvalifikáciu odštartujú Slováci vo štvrtok o 16.00 h proti Švajčiarsku, s ktorým to bude historicky prvý vzájomný duel. Vo svetovom rebríčku FIVB figurujú Helvéti na 49. mieste, o trinásť priečok nižšie než Slováci (36.). V príprave na kvalifikáciu Švajčiari dvakrát zvíťazili v Maďarsku (3:1, 3:2). „Ich tím je zložený prevažne z hráčov Amriswilu a Ženevy, ktorí hrajú pravidelne európske poháre a majú dosť medzinárodných skúseností. Ich výhoda je zohratosť, sú veľmi rýchli. Majú veľmi dobrých nahrávačov, ich hra je založená na extrémne riskantnom servise a vyčkávacej taktike v obrane. Sú to obranári, 'beachisti' a využijú každú jednu medzierku v obrane na skórovanie. Bude to nepríjemný súper, ale máme výškovú prevahu a ak budeme hrať tak ako v príprave proti Čechom, verím, že budeme úspešní," povedal tréner Marek Kardoš na oficiálnej stránke Slovenskej volejbalovej federácie (SVF).

V piatok si Slováci zmerajú sily s 43. tímom svetového renkingu Rumunskom, ktoré by malo byť papierovo najsilnejším protivníkom. „Rumuni sú účastníci predchádzajúcich majstrovstiev Európy. Majú síce omladený tím, ale až na jedného hráča prakticky totožný káder ako na šampionáte. Majú veľmi dobrú zónu štyri, teda hlavný kolík, skúseného staršieho nahrávača a sú zohratí. Musíme ich odtlačiť od siete a dostať pod tlak. Ich hru si, samozrejme, pozrieme aj počas úvodného hracieho dňa v Nitre," dodal Kardoš k Rumunom, ktorí v príprave trikrát prehrali v Grécku (0:3, 2:3, 1:3). S Rumunskom sa Slováci stretli 21-krát, v 15 prípadoch úspešne. Nehrali proti nim takmer desať rokov, v semifinále Európskej ligy 2011 v košickej Steel Aréne ich zdolali 3:0.

Prvý turnaj uzavrú Slováci v sobotu proti Albánsku, ktorému vo svetovom rebríčku patrí 67. pozícia. „Poznám dvoch - troch hráčov, ktorí pôsobili v Maďarsku. Je to tiež nepríjemný súper, majú kvalitného univerzála a smečiarov. Z týchto tímov by však mali byť papierovo najprijateľnejší. Všetci hráči v našom tíme chcú ísť na šampionát, je to pre nich veľká motivácia. Verím, že sme dobre pripravení. Mali sme fantastické podmienky, na tej najvyššej úrovni, trúfam si povedať, že na svetovej úrovni. Verím, že to zúročíme a doma spravíme dôležitý krok smerom k šampionátu," dodal Kardoš.

Trénera národného tímu doplnil pred úvodným turnajom reprezentačný rekordér v počte štartov (245) Juraj Zaťko: „Snažili sme sa pripraviť čo najlepšie a už sa nevieme dočkať začiatku turnaja. Príprava bola dobrá, pomohli nám aj kvalitné zápasy s Českom. Uvedomujeme si, že do každého zápasu musíme ísť naplno a byť veľmi ostražití, nemôžeme si dovoliť nejaké zaváhania. Škoda, že nám v hale nebudú môcť pomôcť diváci, ale budeme radi, ak nás budú sledovať v televízii alebo cez internet a držať nám palce, pokúsime sa ich nesklamať." Všetky zápasy Slovákov na domácom turnaji v Nitre odvysiela RTVS v priamych prenosoch na Dvojke (v prípade kolízie s finále Kaufland play off hokejovej Tipos extraligy alternatívne na webe rtvs.sk).

V máji sa v štyroch skupinách hrá o posledných osem miesteniek na tohtoročný šampionát. Známych už je 16 účastníkov - štyria hostitelia, ďalších osem najlepších z ME 2019 a v septembri a januári si postup z kvalifikácie zabezpečilo kvarteto Lotyšsko, Bulharsko, Turecko, Severné Macedónsko.

Nominácia volejbalistov SR na turnaje E-skupiny kvalifikácie ME 2021 v Nitre (6.-8. mája) a rumunskej Ploješti (14.-16. mája):

Nahrávači: Juraj Zaťko (VKP Bratislava), Peter Porubský (Prešov)

Smečiari: Matej Paták (Lvi Praha/ČR), Tomáš Kriško (Liberec/ČR), Jakub Ihnát (Ostrava/ČR), Július Firkaľ (Al-Ittihad/S. Arábia), Patrik Pokopec (Myjava)

Blokári: Šimon Krajčovič (Liberec/ČR), Peter Ondrovič (České Budějovice/ČR), Michal Zeman (Myjava)

Univerzáli: Peter Michalovič (Nantes/Fr.), Filip Gavenda (Teruel/Šp.)

Liberá: Ľuboš Nemec (VKP Bratislava), Martin Turis (Komárno)

Realizačný tím:

Tréner: Marek Kardoš, asistenti trénera: Richard Vlkolinský, Gabriel Chochoľak, manažér tímu: Jozef Chudý, štatistik: Martin Dobiaš, fyzioterapeut: Krzysztof Jakubiak, masér: Dušan Szabo, kondičný tréner: Wojciech Sibiga

Program SR počas prvého turnaja v Nitre:

Štvrtok 6. mája: Slovensko - Švajčiarsko (16.00) - LIVE v RTVS (Dvojka)

Piatok 7. mája: Slovensko - Rumunsko (17.00) - LIVE v RTVS (Dvojka)

Sobota 8. mája: Albánsko - Slovensko (20.30) - LIVE v RTVS (Dvojka)

Účastníci EuroVolley 2021 mužov (známych 16 z 24 krajín):

Hostitelia (4): Poľsko, Česko, Estónsko, Fínsko

Postup za umiestnenie na ME 2019 (8): Srbsko, Slovinsko, Francúzsko, Rusko, Taliansko, Ukrajina, Nemecko, Belgicko

Postup z kvalifikácie (4 z 12): Lotyšsko, Bulharsko, Turecko, Severné Macedónsko