Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Slováci na ME vo volejbale prehrali s Estóncami 2:3

Ilustračná snímka. Foto: TASR HINA/Zvonko KUCELIN

Zverencom trénera Mareka Kardoša ideálne vyšiel začiatok duelu, viedli 6:2. Slovenský tím sa prezentoval dobrou hrou v poli a držal súpera na dištanc.

Tallinn 4. septembra (TASR) - Slovenskí volejbalisti neuspeli ani vo svojom druhom vystúpení na ME 2021. V D-skupine v Tallinne prehrali s domácimi Estóncami 2:3, hoci viedli 2:0 na sety. Slováci si do tabuľky pripísali prvý bod, v pondelok o 16.00 h nastúpia proti Lotyšom.

Slováci nastúpili s dvomi zmenami v základnej zostave, príležitosť dostali Ondrovič a Gavenda. Zverencom trénera Mareka Kardoša ideálne vyšiel začiatok duelu, viedli 6:2. Slovenský tím sa prezentoval dobrou hrou v poli a držal súpera na dištanc. Estónci však postupne zlepšili servis i obranu a vyrovnali na 15:15. Rozhodnutie padlo až v koncovke, v ktorej slávili úspech Slováci, keď za stavu 26:25 po smeči Michaloviča premenili tretí setbal.

V úvode druhého dejstva sa Estónci prezentovali viacerými nepresnými podaniami. Slovákom sa nepodarilo dostať do trháku, no v druhej polovici setu si udržiavali dvojbodový náskok a pri podaní Kriška zvýšili na 20:15. Estóncom sa napriek mohutnej podpore divákov už manko nepodarilo zlikvidovať.

V treťom sete začal hrať pobaltský tím s väčším rizikom na servise a rýchlo viedol 4:1. Slováci síce vyrovnali, no Estónci im opäť odskočili a po smeči Venna svietil na ukazovateli stav 19:14. Ústrednou postavou bol Teppan, ktorý v treťom sete zaznamenal osem bodov a za stavu 24:18 ho zakončil esom.

Na začiatku štvrtého dejstva sa oba tímy striedali vo vedení, po sérii slovenských chýb si však Estónci vybudovali náskok 12:8. slováci si nedokázali poradiť so smečovanými servismi Venna, ktorý sa zaskvel osembodovou šnúrou. Vedenie Estóncov narástlo na 22:11 a o víťazovi duelu musel rozhodnúť piaty set.

V úvode rozhodujúceho tajbrejku Slováci eliminovali Venna i Teppana a išli do vedenia 5:2. Estónci vyrovnali na 6:6, no Kardošovi zverenci následne opäť odskočili na rozdiel troch bodov. Náskok však neudržali. Domáci vyrovnali na 9:9 a v koncovke mali navrch. Za stavu 14:13 premenili po šiestom pokazenom slovenskom podaní v priebehu setu v poradí druhý mečbal.

hlasy po zápase /zdroj: svf.sk/:

Marek Kardoš, tréner SR: "V prvých dvoch setoch sme hrali vynikajúco takticky, nemali sme až také problémy s podaním súpera. Potom sa to zmenilo, prišiel nový estónsky univerzál, hrali na vysoké lopty. Tajbrejk je hop alebo trop. So šiestimi pokazenými servismi sa však nedá vyhrať. Škoda, darovali sme im víťazstvo."

Peter Ondrovič, blokár SR: "Estóncov podržali dôležití hráči, vedeli, kedy majú zabrať. Mali sme to dobré našliapnuté, no nepodarilo sa nám to dotiahnuť do úspešného konca. Mrzí ma, že sme získali iba bod. Publikum bolo perfektné."

Tomáš Kriško, kapitán SR: "Myslím si, že to bol veľmi vyrovnaný zápas. Boli tam dlhé výmeny, bojovalo sa o každú loptu. Po dvoch setoch súper zmenil zostavu, na servise nás dostal pod veľký tlak. Aj vo štvrtom sete dal veľa es. V tajbrejku sme viedli o tri body, potom však prišli chybičky, ktoré nás pripravili o víťazstvo."


C-skupina, Tallinn:

SLOVENSKO - Estónsko
2:3 (25, 22, -18, -14, -13)

rozhodovali: Varbanov (Bul.), Adler (Maď.)


výsledok druhého zápasu:

Chorvátsko - Lotyšsko 3:2 (-28, 20, -23, 29, 11)

tabuľka:

1. Lotyšsko 2 1 1 5:4 4

2. Nemecko 1 1 0 3:0 3

3. Francúzsko 1 1 0 3:0 3

4. Estónsko 2 1 1 4:5 2

5. Chorvátsko 2 1 1 3:4 2

6. SLOVENSKO 2 0 2 2:6 1