Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Slovenky sa dávajú dokopy, Palgutová: Sme dole a už to pôjde hore

Na snímke tréner slovenských volejbalistiek Marco Fenoglio v stretnutí základnej D-skupiny ME vo volejbale žien Slovensko - Rusko 29. augusta 2019 v Bratislave. Foto: TASR - Dano Veselský

Zverenky Marca Fenoglia si účasť vo vyraďovacej fáze vybojovali víťazstvami v prvých troch stretnutiach nad Španielkami, Švajčiarkami i Bieloruskami a výkonom nesklamali ani pri prehre s Nemkami.

Bratislava 29. augusta (TASR) - Slovenské volejbalové reprezentantky si najslabšiu chvíľku v doterajšom priebehu majstrovstiev Európy vybrali v záverečnom vystúpení v domácej D-skupine. Veria však, že po štvrtkovej jednoznačnej prehre s Ruskami (0:3) sa za dva dni dokážu otriasť, aby v nedeľňajšom osemfinále opäť potešili divákov na bratislavskom Zimnom štadióne Ondreja Nepelu.

Zverenky Marca Fenoglia si účasť vo vyraďovacej fáze vybojovali víťazstvami v prvých troch stretnutiach nad Španielkami, Švajčiarkami i Bieloruskami a výkonom nesklamali ani pri prehre s Nemkami. Po eufórii na ne v ďalšej konfrontácii s veľkými favoritkami doľahla psychická vyčerpanosť. "S takýmto súperom sa stretneme možno raz v kariére. Museli sme predviesť náš top volejbal, aby sme niečo uhrali proti silným Ruskám, žiaľ, vybuchli sme najmä mentálne. Tento zlom trvá už dlhšie, prvé tri zápasy boli naozaj náročné. Vedeli sme, že ide o súperov, s ktorými môžeme hrať vyrovnaný volejbal. Museli sme sa na to stopercentne koncentrovať a po Bielorusku sme boli veľmi unavené. Proti Nemkám sme ešte boli schopné dostať sa naspäť, no a proti Ruskám už asi došli sily," povedala smečiarka Karin Palgutová, ktorá dúfa, že sínusoida sa na osemfinále opäť vyšvihne v prospech slovenského tímu: "Verím, že za dva dni sa dáme dokopy a bude to dobré. Myslím si, že dnes sme úplne na dne, už nižšie sme nemohli byť. Sme dole a už to zase pôjde hore."



Slovenky vo štvrtok bojovali "len" o konečné umiestnenie v D-skupine, v prípade prekvapujúceho víťazstva nad Ruskami by skončili na druhom mieste. Do osemfinále postúpili z tretej priečky a pokiaľ uspejú v domácom prostredí v nedeľu (15.30/18.00), na čiastkový neúspech budú môcť zabudnúť. "Išlo o umiestnenie, ale bolo by to také rozprávkové. Je lepšie, že sa nám to prihodilo teraz, ako keby sa nám to malo stať v nedeľu. Máme dva dni, aby sme dostali tento zápas z hlavy a aby sme sa pripravili mentálne a fyzicky na nedeľňajší duel. Ten bude každopádne dôležitejší než štvrtkový, musíme sa naň koncentrovať," povedala smečiarka Nikola Radosová. Okruh osemfinálových súperiek sa po prehre s Ruskami zúžil na Talianky a Belgičanky, s ktorými si Slovenky dvakrát poradili v príprave: "Belgičanky hrajú výborný turnaj, no sú slabšie ako Talianky. Tie by som prirovnala k Ruskám, ak aj nie sú lepšie, sú teraz na špičke Európy."

Organizátori zaznamenali v Bratislave rekordnú návštevu 5730 divákov a na slovenských reprezentantkách bolo badať o to väčšie sklamanie. "Na tomto turnaji je naozaj úžasná atmosféra, no dnes by nám nepomohlo asi nič. Rada by som ešte raz dostala túto šancu, žiaľ, nevyužili sme ju tak, ako sme mohli. Asi nikto od nás neočakával, že ideme vyhrať, no určite sme chceli zahrať lepší zápas," dodala Radosová a kvôli priaznivcom sa kajal aj Fenoglio: "Ja som tréner a zodpovednosť je v prvom rade moja. Musím sa ospravedlniť všetkým fanúšikom a všetkým ľuďom, ktorí zaplatili za vstupenky. Z našej strany to nebol dobrý zápas, môžete prehrať, ale nie takýmto spôsobom. Som naozaj sklamaný najmä kvôli ľuďom, ktorí nás prišli podporiť. Som si istý, že na nedeľu sa nachystáme." Taliansky kouč zobral pred médiami zodpovednosť na seba, Palgutová však na záver zdôraznila: "Prehrávame a víťazíme ako jeden tím a musíme ísť ďalej."