Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Slovenky vyhrali v príprave nad favorizovaným Poľskom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na svoj 101. zápas v najcennejšom drese nastúpila 31-ročná blokárka Jaroslava Pencová a v historickom rebríčku reprezentačných štartov sa vyrovnala Simone Kohútovej-Kleskeňovej.

Bielsko-Biala 30. júla (TASR) – Slovenské volejbalové reprezentantky sa v druhom prípravnom zápase pred blížiacimi sa majstrovstvami Európy (18. augusta – 4. septembra 2021) postarali o veľké prekvapenie. Zverenkyne trénera Marca Fenoglia vyhrali v Bielsku-Bialej nad domácimi Poľkami 3:1 (-16, 17, 16) a vrátili im tak štvrtkovú prehru.

V 25. vzájomnom zápase vyhrali Slovenky nad Poľkami len šiestykrát v histórii. Naposledy sa im to podarilo 5. júna 2016 v zápase Európskej ligy v Twardogóre (3:1), ale domáce Poľky vtedy nastúpili s béčkom, pretože najlepšie volejbalistky hrali v svetovej súťaži FIVB Grand Prix. V konfrontácii najsilnejších tímov zvíťazili slovenské reprezentantky nad Poľkami po viac ako 19-tich rokoch. Predtým naposledy vyhrali v kvalifikácii ME 1. júna 2002 v Bardejove 3:2. Poľky sú v svetovom rebríčku na 13. mieste, o jedenásť priečok vyššie ako Slovenky.

Na svoj 101. zápas v najcennejšom drese nastúpila 31-ročná blokárka Jaroslava Pencová a v historickom rebríčku reprezentačných štartov sa vyrovnala Simone Kohútovej-Kleskeňovej. Pred päťnásobnou Volejbalistkou roka sú už len rekordérka Alica Sokolov-Székelyová (121) a Petronela Biksadská (114).

Medzištátny prípravný zápas žien - piatok:

BIELSKO-BIALA

Poľsko - Slovensko 1:3 (16, -17, -16, -21)

Poľsko: Grajberová 1, Efimienková-Mlotkowská 6, Wenerská 4, Stysiaková 25, Alagierská 6, Smarzeková 11, libero Stenzelová (Lukasiková 6, Nowická 0, Fedusiová 0, Ziólkowská 0, Górecká 2). Tréner: J. Nawrocki.

Slovensko: M. Žernovič 6, Abrhámová 4, Krišková 2, Radosová 12, Tereza Hrušecká 2, Koseková 0, liberá Španková a Jančová (Pencová 10, Palgutová 19, K. Fričová 11, Kohútová 0). Tréner: M. Fenoglio
.


Poľky mali prvý set jasne v rukách. Po slabšom príjme Sloveniek dobre bránili a úvodné dejstvo získali hladko 25:16. O prevahe na sieti hovorí štatistiky blokov (7:1). V druhom sete prišli na ihrisko Palgutová a Fričová a obraz hry sa zásadne zmenil. Slovenky hrali podstatne lepšie a od začiatku si vypracovali náskok (5:8, 7:11). Po sérii bodov pri podaní Palgutovej viedli 18:11. Prvý setbal mali Slovenky po ese Fričovej (24:16), set napokon ukončila úspešným útokom Abrhámová a slovenské volejbalistky vyrovnali na 1:1 po vynikajúcom sete 25:17. Slovenky pokračovali vo vynikajúcom výkone, ovládli aj tretí set, ktorý vyhrali hladko 25:16. Poľky nenašli recept na výborne hrajúce slovenské volejbalistky ani v štvrtom sete, ktorí Slovenky vyhrali 25:21 a tešili sa z cenného víťazstva.

Slovenky ostanú v Poľsku trénovať až do pondelka, potom sa presunú do Púchova, odkiaľ v utorok odcestujú do gréckeho Solúnu na ďalšie tri prípravné zápasy pred ME (4. - 6. 8.). V generálke na šampionát sa predstavia v Česku (11. - 12. 8.). Na ME budú hrať Slovenky v C-skupine v Zadare proti Maďarkám, domácim Chorvátkam, Taliankam, Švajčiarkam a Bieloruskám.

Marco Fenoglio, tréner SR: „Hrali sme koncentrovane, zodpovedne a v posledných troch setoch sme spravili len sedem chýb. Mali sme 57% úspešnosť na side-oute a 43% úspešnosť z kontier. Odohrali sme vynikajúci zápas proti veľmi silnému Poľsku, ktoré nastúpilo aj s hviezdami Stysiakovou a Smarzekovou v základnej zostave. Rozdiel bol v tom, že my sme hrali ako tím a oni individuálne. Som na dievčatá veľmi hrdý za to, čo dnes predviedli. Sme na správnej ceste, nechýba nám bojovnosť a som veľmi rád za takýto prístup. Musíme zostať nohami na zemi, ale ukázali sme, čoho sme schopní. Bol to úžasný zápas a som veľmi spokojný."

Barbora Koseková, nahrávačka a kapitánka SR: „Za všetky baby môžem povedať, že sme veľmi šťastné, že sa nám podaril takýto výsledok, aj keď to bol len prípravný zápas. Ani sme si neuvedomili, že sme zdolali tak silný tím ako je Poľsko. Podali sme kolektívny výkon, každý kto prišiel na ihrisko veľmi pomohol. V prvom sete sme urobili viac chýb, ale potom sme sa vzchopili, prestali sme chybovať, tlačili sme na servise a zlepšili sme príjem aj útok. Od druhého setu sme hrali úplne iný volejbal, na ihrisku sme sa povzbudzovali a som hrdá na tento pekný výsledok."

Mária Žernovič, smečiarka SR: „Som veľmi rada, že sme vyhrali nad veľmi silným súperom. Prvý set nám nevyšiel, podpísalo sa pod to veľa našich chýb, ale potom sme sa zmobilizovali, hrali sme kolektívne, pomáhali sme si a prinieslo to úspech."

Michaela Španková, libero SR:
„Začali sme pomalšie, nevstúpili sme do zápasu ako sme mali a chceli, ale potom sme si niečo na lavičke povedali a zabojovali sme. Tréner prestriedal hráčky, zmeny pomohli a začali sme bojovať jedna za druhú. Mne veľmi pomohlo, že sme sa striedali aj my liberá. Každý kto prišiel na ihrisko tímu pomohol. Od setu k setu nám rástlo sebavedomie, ukázali sme silu kolektívu a z víťazstva sa veľmi tešíme."