Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Volejbalový tréner Vlkolinský bude trénovať v Česku

Na archívnej snímke vľavo tréner Richard Vlkolinský. Foto: TASR/Milan Kapusta

Na lavičke Ostravy nahradí Jana Václavíka, ktorý zamieril do švajčiarskeho Näfelsu.

Bratislava 18. júna (TASR) - Slovenský volejbalový tréner Richard Vlkolinský si v novej sezóne premiérovo vyskúša pôsobenie v zahraničí. Po šiestich rokoch v pozícii hlavného kormidelníka VK KDS-Šport Košice bude 52-ročný odborník viesť českého extraligistu VK Ostrava, klub o tom informoval prostredníctvom svojho webu. Na lavičke nahradí Jana Václavíka, ktorý zamieril do švajčiarskeho Näfelsu. Vlkolinský sa ostravskému klubu upísal na dva roky s opciou.

"Ponuka Ostravy prišla po ukončení aktívnej činnosti Košíc v extralige a v čase, keď kontrakty pre trénerov na novú sezónu boli viac-menej uzavreté. V tomto smere som už nevyvíjal nejaké aktivity, bol som pripravený aj na alternatívu, že tento rok sa možno budem venovať inej oblasti. Prišlo k tomu trochu aj náhodou. Manažér klubu Tomáš Zedník, s ktorým sa poznáme tridsať rokov, mi zavolal v inej súvislosti, no keď sa dozvedel o aktuálnej situácii, zvážili to v rámci klubu a na druhý deň sme sa dohodli," povedal Vlkolinský pre web Slovenskej volejbalovej federácie a pokračoval: "Mal som jedinú podmienku, aby som mohol ísť do Ostravy s rodinou, v tomto smere mi klub maximálne vyšiel v ústrety. S manželkou sme prehodnotili situáciu aj s ohľadom na jej prácu a našu malú dcéru a rozhodli sme sa, že by sme to mohli skúsiť."

Spoločnú prípravu na sezónu začne ostravský tím 2. augusta, informoval portál denik.cz. Káder po uplynulom ročníku opustilo viacero opôr vrátane slovenského smečiara Jakuba Ihnáta, ktorý po dvoch rokoch na Morave prestúpil do majstrovského Karlovarska. V novozloženom tíme dopĺňajú domácich hráčov traja legionári z Poľska - skúsené libero Sobczak a mladíci smečiar Jarosiňski a blokár Polyňski.

Bývalý hráč Prešova Vlkolinský zbieral najväčšie trénerské úspechy v Chemese Humenné, ktorý priviedol k trom majstrovským titulom (2008, 2010, 2014). Predtým rodák z Ivančíc pri Brne viedol aj mužov Prešova a ženy Žiaru nad Hronom. V Košiciach pôsobil od roku 2015. Pred dvoma rokmi krátko viedol reprezentáciu mužov SR do 20 rokov, aktuálne je tiež asistentom Mareka Kardoša pri slovenskej mužskej reprezentácii.

"Mám za sebou dlhoročné pôsobenie ako tréner na východe Slovenska. Mojím cieľom bolo vždy dobre pracovať s mládežou, v Humennom aj Košiciach sme vychovávali hráčov aj na reprezentačnú úroveň a do zahraničných klubov. V kombinácii s mojím pôsobením učiteľa som mohol mať vplyv na kadetské a juniorské kategórie a ich prechod medzi mužov. Projekty v Humennom aj Košiciach boli podľa mňa veľmi dobré, mrzí ma, že v Košiciach to teraz dopadlo takto," skonštatoval Vlkolinský a doplnil: "Je pravda, že je to pre mňa prvý zahraničný angažmán, ale nenazval by som to výzvou, skôr pokračovaním toho, čo som robil doteraz, len v inom prostredí - v regióne severnej Moravy, kde je obrovská základňa hráčov a talentov. Opakujem však, kľúčové pre mňa boli možnosti mojej rodiny a som rád, ako to dopadlo."