Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Šport

Volejbalistky U16 sa na domácich ME v Humennom stretnú aj s Taliankami

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Reprezentačná "šestnástka" odštartovala dlhú prípravu na šampionát 1. mája v Nitre, v pondelok sa začal druhý štvordňový blok.

Bratislava 11. mája (TASR) - Slovenská volejbalová reprezentácia žien do 16 rokov (2006 a ml.) spoznala svoje súperky v II. základnej skupine júlových domácich majstrovstiev Európy, ktoré sa uskutočnia v Humennom a maďarskej Níreďháze (10.-18. júla). Utorkový žreb v sídle Európskej volejbalovej konfederácie (CEV) v Luxemburgu rozhodol o tom, že Slovenky si na domácej pôde zmerajú sily s Taliankami, Rumunkami, Bulharkami, Srbkami a Chorvátkami.

V I. skupine v Níreďháze sa predstavia domáce Maďarky spoločne s Ruskami, Turkyňami, Belgičankami, Češkami a Poľkami. Do semifinále, ktoré bude hostiť Níreďháza, postúpia z každej skupiny dvaja najlepší, tímy na tretích a štvrtých priečkach budú hrať v Humennom o konečné 5.-8. miesto. Desať tímov, ktoré doplnili organizátorov, si vybojovalo postup v marcovej prvej, respektíve minulotýždňovej druhej fáze kvalifikácie.

Tréner SR "16" Michal Matušov sledoval žreb online počas prebiehajúceho druhého tréningového kempu družstva v Nitre (10.-13. 5.). "Do skupiny sme dostali víťazky balkánskej zonálnej kvalifikácie Srbky, ktoré dlhodobo v mládežníckych kategóriách až po seniorský level potvrdzujú svoju silu, ďalej Bulharky, ktoré na zonálnom turnaji skončili druhé pred Turkyňami, od nich taktiež môžeme očakávať vysokú kvalitu. Talianky postúpili z prvej fázy kvalifikácie ako víťazky západnej zóny, v mládežníckych kategóriách pravidelne obsadzujú medailové pozície a budú tiež veľmi silné súperky," povedal pre web svf.sk Matušov, ktorý je zároveň kouč extraligového majstra Slávie EU Bratislava.

Reprezentačná "šestnástka" odštartovala dlhú prípravu na šampionát 1. mája v Nitre, v pondelok sa začal druhý štvordňový blok. V pôvodnej nominácii na druhý kemp nastali zo zdravotných dôvodov dve zmeny - blokárku Moniku Bílikovú (VK Skalica) nahradila Ivana Fričová (MŠK Žiar nad Hronom) a libero Emu Boľfovú (VK Hnúšťa) nahradila Petra Štefaníková (MVK Stropkov). Blokárka Nikola Kandaliková (VA UNIZA Žilina) sa pre karanténu stanovenú RÚVZ pripojí k tímu v stredu.

Prvý európsky šampionát tejto novej kategórie dievčat sa konal v roku 2017, na finálovom turnaji v Bulharsku sa zo zlata tešili Talianky. Pred dvoma rokmi v Taliansku a Chorvátsku získali titul mladé Turkyne.



Žreb ME 2021 volejbalistiek do 16 rokov na Slovensku a v Maďarsku (10.-18. júla):



I. skupina (Níreďháza/Maď.): Maďarsko, Rusko, Turecko, Belgicko, Česko, Poľsko

II. skupina (Humenné/SR): SLOVENSKO, Taliansko, Rumunsko, Bulharsko, Srbsko, Chorvátsko



Nominácia reprezentácie SR dievčat do 16 rokov (roč. nar. 2006 a mladšie) na druhé sústredenie v Nitre (10. - 13. mája):

nahrávačky: Karolína Cibulová (Slávia UK Bratislava), Barbora Moníková (ŠKM Liptovský Hrádok), Katarína Špačková (ŠŠK Bilíkova Bratislava)

smečiarky/univerzálky:
Lenka Grocká (VK Prešov), Michaela Kánová (VK Pirane Brusno), Nina Dreisigová (MVK Poltár), Hana Boldocká (ŠŠK Bilíkova Bratislava), Dagmar Jančová (VK Skalica), Katarína Pazúriková (VK Studienka), Liliana Barbieriková (VK Nové Mesto nad Váhom)

blokárky: Ivana Fričová (MŠK Žiar nad Hronom), Petra Nespalová (ŠŠK Bilíkova Bratislava), Tereza Tomčányová (ŠŠK Bilíkova Bratislava), Nikola Kandaliková (VA UNIZA Žilina)

liberá: Linda Jurdová (MVK Nové Mesto nad Váhom), Petra Štefaníková (MVK Stropkov)

Náhradníčky:

nahrávačka: Ivona Prekopová (VA UNIZA Žilina)

smečiarka/univerzálka: Martina Rybaničová (ŠVK Pezinok)



Realizačný tím:

tréner: Michal Matušov

asistenti trénera: Monika Smák, Maroš Šturák, Marek Maličký

asistent trénera a manažér tímu: Boris Dreisig