Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Volka čaká nabitý február, halovú sezónu odštartuje vo Viedni

Na snímke slovenský šprintér Ján Volko. Foto: TASR – Martin Baumann

Volko pred začiatkom sezóny absolvoval dlhú prípravu v Tatrách i na Kanárskych ostrovoch a verí, že mu prinesie želané výsledky.

Bratislava 28. januára (TASR) - Slovenský šprintér Ján Volko absolvuje vo Viedni súťažnú premiéru v tejto sezóne. Halový míting Indoor Track & Field Vienna 2021 sa uskutoční 30. januára napriek pandémii koronavírusu a cestovným obmedzeniam. Potom ho čaká podujatie v Ostrave a presun do Francúzska, kde by mal absolvovať dva mítingy, v pláne má aj domáce majstrovstvá a v prípade priaznivej situácie aj míting v Madride, ktorý bude jeho generálkou na halové ME v Toruni.

Na novú sezónu sa pripravoval na Kanárskych ostrovoch, kde okrem priaznivejšieho počasia nekomplikovali tréning obmedzenia súvisiace s koronavírusom. "Nosíme rúška do obchodu a pri kontakte s ľuďmi, ale všetko ostatné sa postupne uvoľňuje a žijeme normálny život. Najťažší asi bude návrat a zmena atmosféry," priblížila prípravu v Španielsku Volkova trénerka Naďa Bendová. Koronavírus ovplyvnil aj jeho úvodný štart v halovej sezóne. Organizátori viedenských pretekov rozdelili program do troch dní vždy s maximálne stovkou účastníkov. Zo zahraničia sa zúčastnia iba tí, ktorí plnia limit na halové ME či olympijské hry. Samozrejmosťou bude negatívny test na ochorenie COVID-19 a povinné nosenie ochranných masiek s výnimkou rozcvičky a samotných pretekov. "Sú to preteky, ktoré beriem vážne a očakávam od nich rozbeh do sezóny. Rozhodli sme sa, že zostaneme trošku dlhšie izolovaní aj napriek tomu, že by to mohlo ovplyvniť kvalitu výkonov," povedala prostredníctvom online tlačovej konferencie Bendová.

Volka čaká nabitý február. Po návrate na Slovensko ho čaká lekárske vyšetrenie a potom cesta do Francúzska. "Na 1. a 2. februára sme naplánovali všetky lekárske vyšetrenia, ktoré treba absolvovať po sústrední. Potom už 2. zamierime do Ostravy, kde nás 3. čaká Czech Incoor Gala. Bude tam dobrá konkurencia, pretože Česi sú v úžasnej forme, to už bude taká prvá vážna zaťažkávacia skúška pred dvoma mítingami vo Francúzsku. Snažili sme všetko zorganizovať tak, aby sme sa presúvali autom, je tam len nutný presun lietadlom do destinácie. Návrat do Bratislavy máme naplánovaný na 11. februára. V prípade, ak by sa 14. uskutočnil míting Elán, tak by sme sa na ňom zúčastnili a potom je už len týždeň do halových majstrovstiev Slovenska. Potom je naplánovaný ešte míting v Madride ako posledný pred ME v Toruni. Tam ešte uvidíme ako to bude s logistikou," uviedla Bendová.

Volko pred začiatkom sezóny absolvoval dlhú prípravu v Tatrách i na Kanárskych ostrovoch a verí, že mu prinesie želané výsledky: "Sústredenie splnilo očakávania. Zatiaľ sme takúto kvalitnú prípravu pred halovou sezónou nemali. Absolvovali sme kvalitné a dlhé vysokohorské sústredenie v Tatrách, potom na Tenerife. Myslím si, že to môžeme hodnotiť pozitívne. Najprv na tom prvom sústredení to bolo náročnejšie, kým sme si zvykli, ako to tu funguje, ale myslím si, že sme to zvládli a už sa teším na prvé preteky. Budú tam určité očakávania, keďže viem na čo mám, aké časy behám, budem chcieť pokúsiť o kvalitné výkony hneď od začiatku."

Jeho trénerka však priznala, že určité komplikácie môžu priniesť zdravotné problémy. Počas sústredení sa nevyskytli žiadne patálie a Bendová dúfa, že Volka nepribrzdia žiadne zranenia: "Tie zranenia prichádzali s intenzitou a pretekmi, tréningy predsa nie sú také, aby tam prišlo k zraneniu, alebo nie tak často. Budeme sa teda snažiť všetko zabezpečiť tak, aby sme zostali zdraví. Aj čo sa týka korony. Doteraz sme boli izolovaní, ale ideme medi ľudí, budú tam faktory, ktoré nedokážeme ovplyvniť a dúfam, že budeme mať aj šťastie."