Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Volka vyzve na stovke Rodgers: Chcem bežať pod desať sekúnd

Na archívnej snímke slovenský atlét Ján Volko. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Matej Tóth sa predstaví na netradičnej chodeckej trati 3000 m.

Šamorín 10. septembra (TASR) - Atletickú sezónu síce výrazne poznačila pandémia koronavírusu, no najprestížnejší slovenský míting P-T-S bude mať napriek tomu mimoriadnu kvalitu. Na 55. ročníku sa predstaví takmer kompletná slovenská špička, nebudú chýbať šprintér Ján Volko, či kladivári Marcel Lomnický a Martina Hrašnová. Matej Tóth sa predstaví na netradičnej chodeckej trati 3000 m.

Zo zahraničných hviezd bude najväčšou udalosťou štart dvojnásobného olympijského víťaza a štvornásobného majstra sveta v trojskoku Christiana Taylora z USA. Ten mal v Šamoríne premiéru pred rokom a vylepšil rekord štadióna na 17,33 m. V utorok absolvoval na Zlatej tretre v Ostrave veľmi zaujímavý súboj s Huguesom Fabriceom Zangom, ktorého záverečným pokusom preskočil o tri centimetre a výkonom 17,46 m vylepšil svetový výkon roka. Jeho hlavným súperom bude nemecký majster Európy z Amsterdamu 2016 Max Hess. V ich konkurencii zabojuje o čo najlepší výkon ôsmy z ME 2018 Tomáš Veszelka.

Okrem Taylora príde na "péteesku" ešte jeden líder svetových tabuliek. Bielorus Maxim Nedosekov tento rok skočil vo výške 233 cm, jeho súperom bude aj Matúš Bubeník. Diváci sa môžu tešiť aj na kvalitný oštep, v ktorom si zasúťažia zverenci Jana Železného Petr Frydrych a Vítězslav Veselý.

Okrem stálic nebudú chýbať na bežeckom ovále ani nové slovenské nádeje. Emma Zapletalová na seba v tejto sezóne výrazne upozornila a v utorok obsadila v Ostrave druhú priečku, keď dokázala zdolať aj úradujúcu majsterku Európy na dlhých prekážkach Leu Sprungerovú, či dvojnásobnú majsterku sveta na tejto trati Zuzanu Hejnovú. "Už si trochu uvedomujem, že som sa posunula na vyššiu úroveň, no stále sa snažím ísť svojou cestou. Na míting P-T-S sa veľmi teším, ešte som tu nesúťažila. Budem mať dve veľmi kvalitné súperky," povedala na tlačovej konferencii Zapletalová a poukázala na kvality Dánky Sary Slottovej Pedersenovej, ktorá je majsterkou Európy z roku 2016 a Ukrajinky Anny Ryžikovovej.

Šprintér Šimon Bujna sa na štvorstovku presunul z kratších tratí, no už vo svojom druhom roku sa v novej disciplíne udomácnil. "Som konečne na Slovensku jednotka vo svojej disciplíne. Ak sa však chceme dostať do európskej a svetovej špičky, ešte nás čaká veľa práce. Beh v Šamoríne si užijem, zrejme prvýkrát ma na pretekoch bude môcť zdolať každý súper," vyhlásil.

Najúspešnejší slovenský atlét Ján Volko bude mať na stometrovej trati silného súpera v osobe Mike Rodgersa. Americký veterán má síce už 35 rokov, no aj tak sa ešte v minulom roku dokázal dostať do štafety USA na MS v Dauhe a získať zlato. "Doteraz som behal najmä dlhšie trate, aby som sa dostal do dobrej kondície. Teraz sa vraciam na najkratší šprint, ktorý je mojou hlavnou disciplínou a chcel by som už aj niečo ukázať. Najlepší výkon roka mám 10,26, no chcel by som bežať pod desať," vyhlásil odvážne Rodgers.

Míting P-T-S sa tradične koná v júni, pandémia však donútila organizátorov zmeniť plány. "Na jar sme zvažovali, že preteky ani nezorganizujeme. Napokon sme sa však rozhodli, že do toho pôjdeme. Samozrejme, že dodržiavame prísne bezpečnostné opatrenia a preto bude na štadióne obmedzený počet divákov na úrovni troch stovák. Sme však mimoriadne radi, že sa nám premiérovo v novodobej ére podarilo predať televízne práva aj do zahraničia. Vysielať sa bude v 38 štátoch na troch kontinentoch. Signál pôjde aj do USA, keďže práva kúpila aj NBC," pochválil sa riaditeľ pretekov Vladimír Gubrický.

Národný program mítingu P-T-S odštartuje v piatok o 15.45. Hlavné súťaže s medzinárodnou účasťou sa budú konať od 18.30.