Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

Volko a chodci prekonali očakávania, Korčok: Impulz do budúcnosti

Na snímke zľava chodec Michal Morvay, šprintér Ján Volko a chodec Miroslav Úradník pózujú počas tlačovej konferencie po návrate slovenskej atletickej výpravy z ME v Mníchove v Bratislave 22. augusta 2022. FOTO TASR - Jaroslav Novák Foto: TASR - Jaroslav Novák

Najviac zarezonovalo vystúpenie šprintéra Jána Volka, ktorý skončil na stovke hneď pod stupňami víťazov a na dvojnásobnej trati sa iba o jednu stotinu sekundy nedostal do finále.

Bratislava 22. augusta (TASR) - Slovenská výprava si na atletických ME počínala nad očakávanie. Do Mníchova odchádzala so zámerom skončiť raz vo finále, no napokon si priniesla štyri umiestnenia v prvej desiatke.

Najviac zarezonovalo vystúpenie šprintéra Jána Volka, ktorý skončil na stovke hneď pod stupňami víťazov a na dvojnásobnej trati sa iba o jednu stotinu sekundy nedostal do finále. "Celý Mníchov bol pre mňa jeden veľký zážitok od začiatku do konca. Či už si spomeniem na organizáciu podujatia, alebo na výkony, ktoré boli vysoko nad mojím očakávaním. Asi najväčším zážitkom v mojej doterajšej kariére bol ceremoniál pred finále stovky so svetelnou šou. Vtedy som neriešil žiadne umiestnenie, nemal som žiaden stres. Išiel som si finále užiť," zaspomínal si Volko na tlačovej konferencii po príchode do Bratislavy.


Do prvej desiatky prenikli obaja slovenskí chodci na trati 35 km. Miroslav Úradník dokončil na 6. mieste, Michal Morvay bol hneď za ním. "Boli to moje najťažšie preteky na 35 km v kariére. Som hlavne nesmierne rád, že mi forma po dlhej sezóne vygradovala. Verím, že ďalšie sezóny budú ešte úspešnejšie," povedal Úradník, ktorý sa v horúcom počasí na trati nevyhol kríze. Morvay si naopak skvele rozvrhol sily a v závere pretekov predbiehal jedného súpera za druhým. "Čím viac som sa posúval, tým väčšia eufória vo mne bola. Bolo to neuveriteľné. V príprave vyšlo všetko, čo malo. Išiel som si svoje tempo a mal som silu aj v závere."

Šéftréner slovenského tímu Martin Pupiš mohol pri hodnotení vystúpenia slovenských atlétov sršať spokojnosťou. "Pred šampionátom sme hovorili o prvej osmičke, no priznám sa, nevedel som, kto by v nej mohol byť. Mali sme mladý tím. Ukázalo sa, že sme podcenili jeho silu. Vieme, že spoločnosti toto nemusí stačiť, očakáva medailové umiestnenia. Mali sme vo výprave 11 nováčikov a tieto výsledky sú nádejou, že v budúcnosti tie cenné kovy môžu prísť," pripomenul.
Na snímke zľava prezident Slovenského atletického zväzu (SAZ) Peter Korčok, chodec Michal Morvay, šprintér Ján Volko, chodec Miroslav Úradník a šéftréner SAZ Martin Pupiš počas tlačovej konferencie po návrate slovenskej atletickej výpravy z ME v Mníchove v Bratislave 22. augusta 2022. FOTO TASR - Jaroslav Novák
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Prezident Slovenského atletického zväzu (SAZ) taktiež nepochybuje, že v budúcnosti môžu byť výsledky z atletických vrcholných podujatí ešte lepšie. "Infraštruktúra sa už postupne zlepšuje a toto bol veľký impulz pre slovenskú atletiku. Dôležité je, že sme ukázali, že je možné niečo dosiahnuť. Mnohí hovorili, že v šprintoch Slovensko nemôže konkurovať iným krajinám, no prišiel Ján Volko a ukázalo sa, že to ide," prízvukoval Peter Korčok.