Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

VIDEO: Vstupenky idú na dračku, Borbélyho osobný cieľ je semifinále

Na snímke maskot Niko s trofejou pre víťaza počas tlačovej konferencie k Majstrovstvám Európy v malom futbale EMF EURO 2022 v Bratislave 23. mája 2022. Foto: TASR - Dano Veselský

V základnej A-skupine budú ich súpermi Taliansko, Belgicko a Poľsko, pričom do ďalšej fázy sa prebojujú tri tímy.

Bratislava 23. mája (TASR) - Slovenskí reprezentanti v malom futbale majú na európskom šampionáte EMF EURO 2022 v košickej Steel Aréne (4.-11. júna) primárny cieľ postúpiť do play off. V základnej A-skupine budú ich súpermi Taliansko, Belgicko a Poľsko, pričom do ďalšej fázy sa prebojujú tri tímy.

Slováci absolvovali od piatka do nedele trojdňový minikemp v Banskej Bystrici. Na druhý deň tréner Ladislav Borbély oznámil záverečnú nomináciu na šampionát, ktorá zahŕňa celkovo 15 mien vrátane brankárov. "Bol to veľmi dôležitý zraz z hľadiska utvrdenia si herného konceptu a taktických návykov. Prešli sme si všetky herné schémy, či už útočné alebo obranné. Venovali sme sa tiež všetkým typom štandardných situácií," pochvaľoval si kemp Borbély, ktorý si pred šampionátom dáva vysoké ciele. "Je tu imperatív postúpiť zo skupiny do play off medzi 16 najlepších. Samozrejme, budeme chcieť na šampionáte odohrať čo najviac zápasov. Môj osobný cieľ je dostať sa do semifinále. Od MS v Austrálii sme sa výkonnostne posunuli a chceme to potvrdiť na ihrisku," konštatoval kouč SR.
Na snímke zľava hlavný tréner reprezentácie Ladislav Borbély, prezident Slovenského zväzu malého futbalu Peter Králik, výkonný riaditeľ Niké Roman Berger a kapitán slovenskej reprezentácie v malom futbale Ivan Buchel počas tlačovej konferencie k Majstrovstvám Európy v malom futbale EMF EURO 2022 v Bratislave 23. mája 2022.
Foto: TASR - Dano Veselský

Maskotom šampionátu bude Niko, v úlohe rozhodcu sa predstaví aj bývalý uznávaný rozhodca s odznakom Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Ľuboš Micheľ: "Po pätnástich rokoch od konca mojej profesionálnej rozhodcovskej kariéry ma čaká nová výzva a skúsenosť. Teším sa na šampionát, je to blízko Prešova, veľmi rád sa zúčastním na zaujímavom podujatí. Bude to moja prvá skúsenosť s malým futbalom, ale nemyslím si, že to bude problém. U rozhodcu rozhoduje najmä cit pre hru. Myslím si, že sa rýchlo dostanem do tempa," povedal Micheľ.

Záujem o ME je veľký. Vstupenky na jednotlivé zápasy sa rýchlo míňajú, stále sú však k dispozícii v predpredaji. "Predaj lístkov prebieha veľmi dobre, ak to takto bude pokračovať, budúci týždeň by sme mohli mať vypredané. Kapacita haly je 8300 miest. Odporúčam fanúšikom, aby si kúpili lístky v predstihu," povedal prezident Slovenského zväzu malého futbalu Peter Králik, ktorý spolu s kolegami z organizačného výboru finišujú s prípravami. "O dva týždne to vypukne, všetko v podstate už len dolaďujeme. Našťastie neriešime žiadny väčší problém, no momentálne veľa nespíme. Je to však dobrá práca a baví nás."

Slovenská reprezentácia má zraz pred ME 1. júna, na druhý deň absolvuje generálku na šampionát proti Azerbajdžanu. Kapitán Ivan Buchel sa na domáci turnaj, ktorý pre pandémiu koronavírusu museli už dvakrát preložiť, nesmierne teší: "Je to pre nás všetkých pocta a pre mňa ako kapitána obzvlášť. Som prostredník medzi trénerom a hráčmi, moja úloha bude, aby sme nastavili pohodu v kabíne a aby sme sa vedeli dobre nastaviť na jednotlivé zápasy. Hráme doma a bude na nás vyvíjaný trošku väčší tlak, no verím, že ľudia prídu v hojnom počte a budú náš dvanásty hráč. Keď predvedieme, čo budeme chcieť, môžeme byť úspešní," dodal Buchel, ktorý viedol slovenský tím s kapitánskou páskou už na MS 2019. V Austrálii obsadili Slováci 7. miesto.

Záverečná nominácia:

brankári: Stanislav Pella, Martin Kapraľ
hráči v poli: Juraj Kuhajdik, Rudolf Beliš, Tomáš Mikluš, Pavol Gere, Lukáš Janič, Martin Ďuráči, Jaroslav Repa, Dalibor Rožník, Dušan Dzíbela, Peter Brestovanský, Adam Bombicz, Matúš Paukner, Ivan Buchel (kapitán)

zloženie skupín ME:

A-skupina: SLOVENSKO, Taliansko, Belgicko, Poľsko
B-skupina: Rumunsko, Španielsko, Albánsko, Azerbajdžan
C-skupina: Čierna Hora, Bulharsko, Rakúsko, Gruzínsko
D-skupina: Maďarsko, Ukrajina, Turecko, Portugalsko
E-skupina: ČR, Srbsko, Moldavsko, Francúzsko
F-skupina: Kazachstan, Anglicko, Izrael, Grécko