Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Výbušniny v štvrti Anderlecht zrejme nesúvisia s Tour de France

Holanďan Mike Teunissen z tímu Jumbo Visma počas druhej etapy 106. ročníka Tour de France z Bruselu späť do Bruselu (tímová časovka na 27 km) 7. júla 2019. Foto: TASR/AP

Úrady potvrdili, že išlo o remeselnú výrobu výbušnín za použitia klincov a skrutiek, čo pripomína prácu teroristov z Paríža a Bruselu v rokoch 2015 a 2016.

Brusel 8. júla (TASR) - Väčšie množstvo výbušnín a bodné zbrane, ktoré boli v sobotu večer objavené v bruselskej štvrti Anderlecht, zrejme nesúvisia s priebehom cyklistických pretekov Tour de France 2019. Ich úvodná časť sa v priebehu uplynulého víkendu konala v belgickej metropole, pričom cyklisti v jednej z etáp prechádzali aj cez Anderlecht.

Informovala o tom televízna stanica RTBF s odvolaním sa na bruselskú prokuratúru. Spresnila, že k objaveniu batohu s výbušninami došlo náhodou, keď nemenovaný muž na skrytý "arzenál" narazil pod schodmi pri rekonštrukcii domu.

Úrady potvrdili, že išlo o "remeselnú" výrobu výbušnín za použitia klincov a skrutiek, čo pripomína prácu teroristov z Paríža a Bruselu v rokoch 2015 a 2016. Popri väčšom množstve výbušnín boli nájdené aj nože a útočný kovový boxer. V skrýši sa nachádzalo aj niekoľko rozbušiek pre nálože.

Vyšetrovatelia sa snažia určiť, kto je vlastníkom ukrytých zbraní a na aký účel mali byť použité. Odborníci skúmajú zhabaný materiál aj za pomoci odoberania odtlačkov prstov a analýz DNA.

Po objavení výbušnín boli zalarmované zodpovedné úrady, pričom pre zabezpečenie budovy zasiahla odmínovacia jednotka belgickej armády.

"Nič nenaznačuje, že by išlo o výbušniny určené k tomu, aby boli použité na bezprostredný útok," uviedla bruselská prokuratúra v správe pre médiá. "Nič nám neumožňuje vyhlásiť, že cieľom mala byť Tour de France," spresnil hovorca prokuratúry Denis Goeman.

Vyšetrovatelia pracujú s variantom, že ide o starý úkryt výbušnín. Belgické médiá medzitým hľadajú spojitosť, či nemohlo ísť o materiál patriaci teroristickej bunke, ktorá 22. marca 2016 zaútočila na letisku v Bruseli a na stanici metra Maalbeek/Maelbeek.