Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Výprava chystá ďalšiu oslavu, Buček verí, že nebude posledná

Na snímke zľava vedúci výpravy Slovenska Roman Buček a lekár slovenskej výpravy športovcov Roman Fano počas úvodnej tlačovej konferencie SOŠV a slovenskej výpravy na XXXII. letných olympijských hrách Tokio 2020 v japonskej metropole 22. júla 2021. Foto: TASR – Martin Baumann

V sobotu je totiž na programe ďalšia silná slovenská disciplína. V mix trape sa predstavia Rehák-Štefečeková s Erikom Vargom a taktiež Jana Špotáková s Mariánom Kovačócym.

Tokio 30. júla (TASR) - Slovenská výprava mala už v úvode olympiády v Tokiu niekoľko popredných adeptov na medaily, no prvej sa dočkala až na šiesty deň. Čakanie prelomila strelkyňa Zuzana Rehák-Štefečeková zlatom v trape a hneď na to nasledovalo striebro vodného slalomára Jakuba Grigara v K1. Generálny sekretár Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) Jozef Liba i vedúci výpravy v Japonsku Roman Buček dúfajú, že séria bude pokračovať aj ďalej.

V sobotu je totiž na programe ďalšia silná slovenská disciplína. V mix trape sa predstavia Rehák-Štefečeková s Erikom Vargom a taktiež Jana Špotáková s Mariánom Kovačócym. "Bolo by úžasné mať takéto úspechy každý deň. Treba veriť, že naši športovci pre to urobia maximum, tak ako včera Zuzka a dnes Jakub, na ktorom bolo vidieť, že si ide pre medailu. Budeme držať palce aj v ďalšie dni, aby podávali takéto skvelé výkony," uviedol pre TASR Liba.

Striebornú jazdu Grigara si nenechal ujsť a sledoval ju priamo v slalomárskom centre Kasai: "Čakali sme dlhé dni, aby sme aj vodný slalom pokrstili medailou a chvalabohu, že Jakub dnes zašiel takú skvelú jazdu a je z toho striebro. Pred piatimi rokmi mal krst ohňom v Riu, kde vyhral semifinále a potom sa mu ušlo piate miesto. No dnes predviedol v semifinále i vo finále skvelé jazdy a tým pádom je medaila v správnych rukách."

Popri trati ho povzbudzoval aj Roman Buček: "Medailové tempo je úžasné. Kubovi patrí obrovská gratulácia. Vo vyrovnanom súboji kajakárov predviedol fantastický výkon a je to vynikajúce." Vo štvrtok sa v slovenských priestoroch olympijskej dediny konala spoločná oslava zlatej medaily, v piatok je na programe ďalšia. "Predtým, než sme išli spať, sme si Zuzku počkali a urobili sme jej takú spoločnú gratuláciu, na ktorej sa zúčastnila celá výprava. Síce skromne, ale oslávili sme to. Dostala krásnu kyticu ľalii a sadu upomienkových predmetov. Pripravíme niečo aj pre Jakuba, máme plány, čo mu dáme, ale ešte presne neviem. No sú to veľmi príjemné povinnosti," povedal.

Buček si praje, aby sa podobných osláv konalo čo najviac: "Verím, že zisk týchto medailí motivuje ďalších športovcov, v druhej polovici hier máme ešte želiezka v ohni. Držíme palce všetkým, ktorí ešte budú súťažiť, a pevne veríme, že toto nebola posledná medaila."