Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

Výprava SOV spokojná s priebehom príprav ZOH, problém bude doprava

Slnko svieti nad lyžiarskym štadiónom počas Svetového pohára v behu na lyžiach v Soči. Foto: TASR/AP

V Soči pravdepodobne nebude reprezentatívny Slovenský dom, keďže prenájom priestorov je veľmi drahý.

Bratislava 9. februára (TASR) - Výprava Slovenského olympijského výboru je spokojná s priebehom príprav na budúcoročné zimné olympijské hry v ruskom Soči.

Za najväčšie pozitívum považujú zástupcovia SOV skutočnosť, že takmer všetky športoviská sú vybudované nanovo a poskytujú vrcholný komfort. V Soči však s najväčšou pravdepodobnosťou nebude reprezentatívny Slovenský dom, keďže prenájom priestorov je veľmi drahý.

Zástupcovia SOV navštívili dejisko najbližšej zimnej olympiády pri príležitosti štartu odpočítavania jedného roka do začiatku hier. Delegácia, ktorá sa vrátila v sobotu, si prezrela Olympijský park, športoviská, olympijské dediny a absolvovala aj osobné rozhovory s organizátormi o účasti slovenskej výpravy.

"Sme veľmi spokojní. To, čo sme videli na mieste, nás len utvrdilo, že či už organizačný výbor, ale i vláda robia všetko pre to, aby zabezpečili zimné olympijské hry tak, ako to sľúbili. Všetko je v štádiu, že by sa to malo do roka stihnúť,"
pre TASR uviedol generálny sekretár SOV Jozef Liba.

Celá výprava si podmienky v Soči pochvaľovala a zhodli sa, že Rusko ponúkne veľkolepé športové divadlo. "Fanúšikovia sa môžu tešiť na najväčší športový program v dejinách, keďže oproti Vancouveru tam bude nárast o 12 športových disciplín. Bude aj väčší počet večerných disciplín pri umelom osvetlení, čo je z diváckeho hľadiska taktiež veľmi zaujímavé. Budú tam nové športoviská a najnovšie priestory na svete. Myslím si, že to bude veľký zážitok," zhodnotil Liba.



Slovensko by podľa Libu malo do Soči vyslať približne 50 športovcov. Asi štyridsať percent by malo bývať v olympijskej dedine priamo v meste, pričom organizátori prisľúbili Slovákom domy v jej východnej časti asi 200 metrov od Olympijského parku. Ďalších 60 percent bude ubytovaných v dvoch dedinách v horách. "Pri osobných rozhovoroch sme žiadne špeciálne podmienky nemali. Skôr to bola otázka rozloženia ubytovania a otázky technického charakteru, ktoré sa odvíjajú od početnosti výpravy. Koľko postelí, koľko priestoru, aké bude zabezpečenie výpravy, doprava výpravy. Museli sme odsúhlasiť vlajku a hymnu, aby ich používali správne."

Ruskí organizátori už takmer dokončili všetky športoviská, rozostavaná je len hlavná aréna v Olympijskom parku, kde sa uskutočnia otvárací i záverečný ceremoniál a po konci hier bude slúžiť ako futbalový štadión. Tri haly sú dokonca rozoberateľné a po závere ZOH 2014 ich presunú na iné miesta Ruska. Liba si pochvaľoval aj ubytovacie priestory pre výpravy. Na jednej izbe budú najviac dvaja ľudia a miestnosti sú priestornejšie ako kedykoľvek predtým.

"Budú tam unikátne priestory z pohľadu športovísk a ubytovacích kapacít pre výpravy. Doteraz nikdy také neboli. Športovcom ponúknu naozajstný komfort a výborné podmienky. Bude to veľmi zaujímavé aj z pohľadu divákov. Na druhej strane, treba povedať, že pre národné olympijské výbory bude veľká výzva dať to všetko dokopy a zorganizovať, keďže budú tri olympijské dediny a budú tam vzdialenosti na presun," pokračoval Liba. Najväčšia dedina bude priamo v Olympijskom parku, druhá v horách pri zjazdovkách a tretia je umiestnená pri bežeckých a biatlonových tratiach.

Keďže Soči leží na pobreží Čierneho mora v subtropickom podnebí, výpravy sa musia pripraviť aj na veľké teplotné rozdiely: "Zaujali nás mnohé veci. V olympijskom parku v Soči bola pri našej návšteve teplota 17 stupňov, pričom v horských oblastiach okolo nuly. Vzdialenosti medzi jednotlivými športoviskami je pritom len asi 45 kilometrov. Takže z hľadiska našej výpravy je dôležité zabezpečiť vhodné oblečenie, aby to vyhovovalo všetkým účastníkom."



Najväčšie problémy bude robiť pravdepodobne doprava do dejiska. Členovia SOV leteli do Soči s prestupom cez Moskvu, kde ich prekvapila snehová búrka a z hlavného mesta takmer neodleteli. "Nie je to jednoduché. Ešte pár rokov dozadu lietala priama linka Viedeň - Soči, bohužiaľ, teraz už neexistuje. Leteli sme teda cez Moskvu, kde nás zastihla snehová búrka a letisko bolo v kolapsovom stave. Cesta pri ideálnej konštelácii trvá niečo cez dvanásť hodín. Druhá možnosť je letieť s prestupom cez Istanbul, čo sa nám zdá jednoduchšie, keďže predpokladáme, že tam by snehová búrka nemala byť," uviedol Liba. "Musia popracovať aj na dobrom vyškolení dobrovoľníkov, ktorí budú celé podujatie zastrešovať a taktiež na ich jazykových znalostiach. V olympijskom svete sú angličtina a francúzština základ."

V Soči bude pravdepodobne chýbať Slovenský dom. "Výkonný výbor SOV odhlasoval uznesenie, že v Soči nebude organizovať Slovensky dom. Organizátori síce poskytli miesta na prezentáciu jednotlivých krajín priamo v olympijskej dedine, ale sumy na prenájom priestorov sú veľmi vysoké a tak veľa krajín ponuku odmietlo. Sumy sú trikrát väčšie ako v Londýne. Na minulých olympiádach sa financie agentúrne vyzbierali, teraz si však netrúfame do toho ísť bez podpory štátu. Celá situácia je ale stále v štádiu rokovaní," uviedla vedúca slovenskej výpravy na ZOH 2014 Janka Gantnerová.