Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Wales nemá veľké oči, aj Švajčiari sú realisti

Na archívnej snímke z 2. júna 2021 vpravo waleský útočník Gareth Bale. Foto: TASR/AP

Na kontinentálnom šampionáte čaká Wales druhá účasť za sebou i celkovo.

Baku 11. júna (TASR) - Sobotňajší súboj medzi Walesom a Švajčiarskom v A-skupine futbalových ME 2020 nebude mať výrazného favorita. Helvéti potvrdili svoje kvality v kvalifikácii, keď postúpili zo svojej skupiny z prvého miesta, no ich súper sa na predchádzajúcom európskom šampionáte prebojoval až do semifinále. Duel sa začne v Baku o 15.00 SELČ, rozhodovať bude Francúz Clement Turpin.

Oba tímy sa predtým stretli v kvalifikácii ME 2012, z víťazstva sa vždy tešili domáci. V histórii si obe mužstvá zmerali sily sedemkrát, päťkrát triumfovali Švajčiari.

Wales sa dostal na záverečný turnaj cez kvalifikačnú E-skupinu. Obsadil v nej druhú priečku o bod pred Slovenskom. "Je to úvodný duel a chceme odštartovať dobre. Ak sa to nepodarí, nebude to koniec sveta, no chceme sa ukázať v dobrom svetle a potvrdiť, že dokážeme súperiť s každým. Chceme dať do toho všetko, mať šancu postúpiť zo skupiny a to znamená zvíťaziť v prvom stretnutí," vyhlásil dočasný tréner Walesu Robert Page.

Na kontinentálnom šampionáte čaká Wales druhá účasť za sebou i celkovo. Hoci obhajuje semifinále, na turnaj neprichádza s veľkými očami. "Ani vtedy sa od nás veľa neočakávalo, že postúpime tak ďaleko. Musíme tlmiť nadšenie, máme dnes už iných hráčov. Na druhej strane, sú tu mladíci, ktorí sú hladní po úspechu a hrajú dobre v kluboch. Samozrejme, že chceme postúpiť zo skupiny a uvidíme, čo príde potom," povedal Page.

Švajčiari majú viac skúseností z vrcholných podujatí. Nastúpia na piate ME a na štvrtý záverečný turnaj v sérii. Pred piatimi rokmi vypadli v osemfinále s Poliakmi po jedenástkovom rozstrele. Až desať hráčov v súčasnej nominácii absolvovalo aj predchádzajúce ME.

V kvalifikačnej D-skupine obsadili Helvéti prvú priečku s jednobodovým náskokom pred Dánskom a štvorbodovým pred Írskom. Z predchádzajúcich štrnástich súťažných duelov prehrali iba raz, v októbri 2019 s Dánskom 0:1. Tréner Vladimir Petkovič napriek tomu deklaroval rešpekt pred súperom: "Wales si zaslúži uznanie, veď v roku 2016 hral semifinále. Musíme dať do toho zápasu 120 percent. Pokúsime sa hrať našu hru bez strachu z toho, ako zareaguje súper. Každý duel pre nás musí byť odrazovým mostíkom, pretože sa chceme neustále zlepšovať. Je dôležité rešpektovať súpera, no nebojíme sa nikoho. Sme realisti. Vieme, čo dokážeme. Vieme, kam až môžeme zájsť."

A-skupina:



WALES - ŠVAJČIARSKO /sobota 15.00 SELČ, Olympijský štadión v Baku/

Rozhodcovia: Clement Turpin - Nicolas Danos, Cyril Gringore (všetci Fr.)

Predpokladané zostavy:
Wales: Ward - Mepham, Rodon, Davies - Roberts, Allen, Ampadu, Williams - James, Wilson, Bale

Švajčiarsko: Sommer - Elvedi, Schär, Akanji - Mbabu, Zakaria, Xhaka, Rodríguez - Shaqiri, Embolo, Seferovič