Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Wales vo finále baráže proti Ukrajine, Zinčenko: Máme svoj sen

Ukrajinskí futbalista sa tešia po víťazstve 3:1 v semifinále baráže futbalových MS 2022 Škótsko - Ukrajina 1. júna 2022 v Glasgowe. Ukrajinskí futbalisti sa v nedeľu stretnú vo finále baráže s Walesom. Foto: TASR/AP

Walesania si postup do finále baráže zabezpečili už v riadnom marcovom termíne, keď takisto v Cardiffe zdolali Rakúsko 2:1 vďaka dvom gólom Garetha Balea.

Cardiff 3. júna (TASR) - V nedeľu sa rozhodne o poslednej európskej miestenke na futbalové majstrovstvá sveta 2022 v Katare. Vo finále baráže nastúpi domáci Wales v Cardiffe proti Ukrajine, ktorá si v A-vetve zabezpečila postup do záverečného boja o mundial vďaka stredajšiemu semifinálovému víťazstvu 3:1 v Glasgowe nad Škótskom.

Pre ukrajinskú reprezentáciu to bol prvý oficiálny medzištátny duel od novembra minulého roka, po februárovej ruskej vojenskej invázii do krajiny nemohla semifinále odohrať v pôvodnom termíne v marci. Viacero ukrajinských hráčov, predovšetkým z najvyššej domácej súťaže, nehralo predtým súťažný zápas už niekoľko mesiacov. Zverenci trénera Oleksandra Petrakova zvládli súboj vďaka gólom Andrija Jarmolenka, Romana Jaremčuka a Artema Dovbyka a triumf venovali ukrajinskej armáde. "Toto víťazstvo je pre ozbrojené zložky v zákopoch a nemocniciach, ktoré bojovali do poslednej kvapky krvi, pre tých na Ukrajine, ktorí trpia každý deň," povedal Petrakov na pozápasovej tlačovej konferencii.

Jeden z lídrov tímu Oleksandr Zinčenko verí, že jeho tím cez víkend dokončí prácu. "Každý dobre pozná situáciu na Ukrajine. Každý zápas je pre nás ako finále. Ako mužstvo máme svoj sen a ten je postup do Kataru. Čaká nás ešte jeden zápas, jedno finále, v ktorom potrebujeme zvíťaziť. Ináč by to pre nás nič neznamenalo," zdôraznil v rozhovore pre Sky Sports obranca Manchestru City. Duel v Glasgowe stál ukrajinské mužstvo veľa síl, o víťazstvo muselo bojovať až do konca. "Máme štyri dni na to, aby sme zregenerovali. Myslím si, že to je dostatočný čas," vyslovil sa stredopoliar Atalanty Bergamo Ruslan Malinovskyj, ktorý v semifinále baráže pripravil dlhým pasom úvodný gól Jarmolenkovi: "Dôležité bude, aby sme sa na zápas dobre pripravili z mentálnej stránky. Wales hrá doma, je to finále. Súper bude určite tlačiť, no musíme byť pripravení, aby sme hru vedeli upokojiť, nič nesilili a hrali múdro."

Walesania si postup do finále baráže zabezpečili už v riadnom marcovom termíne, keď takisto v Cardiffe zdolali Rakúsko 2:1 vďaka dvom gólom Garetha Balea. V stredu prehrali v úvodnom dueli 4. skupiny A-divízie Ligy národov s Poľskom 1:2, no vo Vroclave nenastúpili v najsilnejšom zložení. Tréner Rob Page šetril viaceré opory na rozhodujúci barážový súboj, trio Gareth Bale, Aaron Ramsey a Joe Allen nebolo ani na lavičke náhradníkov. "Najdôležitejší zápas bude v nedeľu. Proti Poliakom nemáme nič negatívne, no nechcel som vystaviť mojich špičkových hráčov zbytočnému riziku. Balea, Ramseyho a Allena som radšej šetril na kľúčový duel," zdôraznil Page. Aj nekompletný tím svojím výkonom proti Poľsku trénera potešil: "Spravili sme zmeny v zostave z pádneho dôvodu. Hráči, ktorí dostali príležitosť, sa jej skvele chopili a nemôžem byť na nich viac hrdý. Ak sme už mali prehrať, tak presne takýmto spôsobom. Nad silným poľským tímom sme viedli a myslím si, že sme si zaslúžili aspoň bod."

Proti Ukrajine však nastúpi 18. tím svetového rebríčka v najsilnejšom možnom zložení a s jednoznačným cieľom. "Chceme udržať v tíme zdravú atmosféru. Nepotrebujeme a nechceme na hráčov vytvárať zbytočný tlak. Urobíme všetko pre to, aby sme v nedeľu zvíťazili," dodal Page pre web Waleskej futbalovej asociácie. Wales sa usiluje o prvý postup na MS od roku 1958, Ukrajina pri svojej jedinej účasti na svetovom šampionáte v roku 2006 dokráčala až do štvrťfinále, kde nestačila na neskorších majstrov sveta Talianov. Víťaz barážového finále sa na MS 2022 predstaví v B-skupine s Anglickom, Iránom a USA.

Finále A-vetvy baráže MS 2022:



Wales - Ukrajina /nedeľa 5. júna, 18.00 SELČ, Cardiff City Stadium, Cardiff, rozhoduje Lahoz (Šp.)/