Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Walesania chcú Dánov prekvapiť, severania cítia šancu

Waleskí futbalisti sa objímajú po remíze 1:1 v zápase základnej A-skupiny Wales - Švajčiarsko na európskom šampionáte vo futbale v Baku v sobotu 12. júna 2021. Foto: FOTO TASR/AP

V B-skupine obsadili dánski futbalisti druhé miesto s tromi bodmi za suverénnymi Belgičanmi.

Amsterdam 25. júna (TASR) - Futbalisti Walesu a Dánska na seba narazili naposledy pred tromi rokmi, v Lige národov v oboch dueloch triumfovali Dáni. Walesania im chcú v osemfinále ME 2020 (v sobotu o 18.00 SELČ v Amsterdame) tieto prehry vrátiť. Hráči oboch tímov si na súpera trúfajú, špecifický zápas to bude pre oboch brankárov.

Waleský brankár Danny Ward a Dán Kasper Schmeichel sú totiž spoluhráči z Leicestru City. Ward sa pripojil k "líškam" v roku 2018, ale na debut v Premier League stále čaká. Schmeichel odvtedy odchytal 114 ligových duelov. Ward dostal šancu v zostave Leicestru zatiaľ iba v pohárových dueloch. "Postupom do osemfinále sme dosiahli veľký úspech, možno väčší, než si ľudia uvedomujú. Pred turnajom nás odpisovali. Vieme, o čom nám teraz ide a nezáleží na tom, proti komu hráme," povedal Ward pre uefa.com.

Ward bol súčasťou tímu aj na ME 2016 vo Francúzsku, Wales vtedy vo svojom prvom zápase zdolal Slovensko 2:1. "Mal som šťastie, že som sa zúčastnil na tom turnaji. Osem z nás je aj v súčasnom tíme. Teraz môžeme dať chlapcom, ktorí tam nehrali, cenné rady."

Krajný obranca Ben Davies si zasa zahral v oboch predchádzajúcich vzájomných zápasoch v Lige národov. "Dáni sú veľmi silní, najmä po fyzickej stránke. Nie je to nič, čo by sme predtým nezažili, ale vieme, že to bude náročný duel."

Davies taktiež uviedol, že Wales ukázal veľa charakteru pri postupe z ťažkej skupiny. V "áčku" skončil na druhom mieste za suverénnym Talianskom, tretie miesto obsadili Švajčiari a štvrté bolo Turecko. "Ukázali sme, že vieme hrať. V niektorých zápasoch sme si vytvorili mnoho šancí a to je dobré v súvislosti s nasledujúcom zápasom."

Silu Dánov vníma aj ďalší obranca Neco Williams: "Budeme sledovať Dánov na videu, pozrieme sa, ako hrajú, akú majú formáciu a i hráčov. Verím, že ak dokážeme do hry vložiť všetky naše silné stránky, tak máme veľmi dobrú šancu kvalifikovať sa do štvrťfinále. Chémia a väzba, ktorú v tomto tíme máme, je niečím špeciálna, a to prináša ovocie."

Dáni v stredu trénovali v Helsingore na severovýchode krajiny. Vo štvrtok sa tréner Kasper Hjulmand rozhodol trénovať za zatvorenými dverami. "Cieľom pred turnajom bolo dostať sa zo skupiny a my sme to dokázali. V Amsterdame nás čaká skvelý zápas, bude to úžasné. Náš tréner cíti, že máme proti Walesu dobré šance, tak uvidíme, čo sa stane," uviedol útočník Kasper Dolberg.

V B-skupine obsadili dánski futbalisti druhé miesto s tromi bodmi za suverénnymi Belgičanmi. Za sebou nechali Fínov, postup im priniesol triumf v záverečnom skupinovom súboji nad Ruskom 4:1. Všetky zápasy odohrali v na štadióne Parken v Kodani, v dueli s Ruskom ich hnalo dopredu 23.644 fanúšikov. O takúto podporu teraz prídu. "Je smutné, že tam nemôžeme hrať ďalej. Užívali sme si to a sme vďační za podporu, ktorú sme mali. Cítili sme každú vlajku a každý hlas prichádzajúci na štadión. Všetko sme to vnímali a pre nás to veľa znamená," povedal obranca Andreas Christensen.

Duel povedú arbitri z Nemecka, ako hlavný rozhodca bude Daniel Siebert.

osemfinále:



WALES - DÁNSKO /sobota o 18.00 h, Aréna Johana Cruijffa v Amsterdame/

Rozhodcovia: Daniel Siebert - Jan Seidel, Rafael Foltyn (všetci Nem.)

predpokladané zostavy:

Wales: Ward - Roberts, Mepham, Rodon, B. Davies - Allen, Morrell - Bale, Ramsey, James - Moore
Dánsko: Schmeichel - Christensen, Kjaer, Vestergaard - Wass, Höjbjerg, Delaney, Maehle - Braithwaite, Poulsen, Damsgaard