Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Washingtom s Fehérvárym podľahol Islanders 1:2 po nájazdoch

Na snímke Kyle Palmieri z New Yorku Islanders skóruje v nájazde v zápase NHL s Washingtonom Capitals v stredu 30. marca 2023. Foto: TASR - AP

Dôležitý zápas z hľadiska postupových ambícií oboch tímov rozhodol v rozstrele útočník "ostrovanov" Kyle Palmieri.

New York 30. marca (TASR) - Hokejisti Washingtonu so slovenským obrancom Martinom Fehérvárym prehrali v noci na štvrtok v zámorskej NHL doma s New Yorkom Islanders 1:2 po samostatných nájazdoch. Dôležitý zápas z hľadiska postupových ambícií oboch tímov rozhodol v rozstrele útočník "ostrovanov" Kyle Palmieri. Florida uspela na ľade Toronta 3:2 po predĺžení a v tabuľke Východnej konferencie stráca jeden bod na Pittsburgh, ktorý si drží pozíciu s druhou voľnou kartou. Obhajca titulu z Colorada prehral v priamom súboji o prvú priečku v Centrálnej divízii s Minnesotou 2:4.

Islanders vo Washingtone viedli, keď sa v 24. minúte presadil Pierre Engvall. Švédsky útočník, ktorý prišiel na Long Island pred uzávierkou výmien, skóroval v druhom stretnutí za sebou. "Obe mužstvá sa pozorne strážili. Súpera sme nepustili do šancí, držali sme sa o krok pred nimi. Nebolo jednoduché skórovať, sme veľmi vďační za tieto body," vyjadril spokojnosť Engvall podľa oficiálnej stránky NHL.

Capitals vyrovnali v 27. minúte, sieť rozvlnil Conor Sheary. V tretej tretine mali viac z hry hostia, vyhrali ju 15:5 na strely. V predĺžení mali oba tímy po jednej veľkej šanci, brankár "ostrovanov" Iľja Sorokin zastavil bekhend Alexandra Ovečkina a Darcy Kuemper vychytal Noaha Dobsona. "Je ťažké neuspieť v takomto zápase. Nezískať bod navyše je pre nás v tejto chvíli veľká vec. Vedeli sme, že nás čaká práve takýto zápas, málo šancí a gólov. Chýbal kúsok, je to frustrujúce," povzdychol si kouč Washingtonu Peter Laviolette.

Fehérváry odohral v prvej obrannej dvojici Washingtonu po boku Johna Carlsona 22:12 minút, prezentoval sa jednou strelou na bránku, dvomi zblokovanými strelami a piatimi hitmi - spolu s Ovečkinom najviac v zápase. Capitals nevyužili šancu priblížiť sa viac k postupovým priečkam. Sedem zápasov pred koncom základnej časti zaostávajú za pozíciou s druhou voľnou kartou na východe o päť bodov, pričom Pittsburgh má ešte zápas k dobru. Naopak Islanders si poistili prvú voľnú kartu, pred Penguins majú päťbodový náskok, v porovnaní s "tučniakmi" však odohrali o dve stretnutia viac.

O triumfe Panthers v Toronte rozhodol v druhej minúte predĺženia obranca Brandon Montour. Ten mal v zápase bilanciu 1+1, rovnako ako jeho spoluhráč Sam Reinhart. Florida už dýcha Pittsburghu na chrbát, odohrala však o zápas viac. "Prvá tretina v nás nezanechala dobrý dojem, no naďalej sme hrali aktívne. Obrancovia súpera odvádzali kvalitnú prácu, nášmu kapitánovi (Aleksandrovi) Barkovovi nedali veľa priestoru. On je však vo svojom obore jeden z najlepších na svete a vie rozhodovať zápasy. Ja som sa pri rozhodujúcom góle snažil iba pohybovať pred bránkou a zamestnať obranu súpera, no on ma skvele našiel. Získali sme dva významné body," zhodnotil duel autor víťazného gólu Montour.

Minnesota uspela na ľade Colorada 4:2 a slávila tretie víťazstvo za sebou. Dva góly v oslabení strelil útočník hostí Frederick Gaudreau. Hráči Wild sa tak udržali na čele tabuľky Centrálnej divízie, zvýšili náskok pred Avalanche na tri body, úradujúci šampión má však zápas k dobru.

Colorado malo väčšinu duelu navrch, súpera prestrieľalo 44:29 a 19:4 v tretej tretine. Narazilo však na brankára s aktuálne najlepšou percentuálnou úspešnosťou, Filip Gustavsson zneškodnil 39 pokusov súpera. "Je zábava mať na sebe ten tlak a hrať s vedomím, že váš výkon môže rozhodnúť. Preto som sa stal brankárom," tešil sa po stretnutí švédsky brankár. Hráči z Denveru prehrali len desiaty duel z uplynulých 34 stretnutí. "Neurobili sme veľa chýb, no niekoľko z nich bolo veľkých. Súper z toho profitoval a to sa ukázalo byť ako rozhodujúce," konštatoval tréner Avalanche Jared Bednar.



NHL - sumáre:

Washington Capitals - New York Islanders 1:2 pp a sn (0:0, 1:1, 0:0 - 0:0, 0:1)

Góly
: 27. Sheary - 24. Engvall (Nelson, Romanov), rozh. nájazd Palmieri. Brankári: Kuemper - Sorokin, strely na bránku: 26:29.



Toronto Maple Leafs - Florida Panthers 2:3 pp (0:1, 1:0, 1:1 - 0:1)

Góly:
24. Aston-Reese (Brodie, Simmonds), 47. Matthews (Marner) - 2. Lundell (Luostarinen), 60. Reinhart (Ekblad, Montour, 62. Montour (Barkov). Brankári: Murray - Lyon, strely na bránku: 40:29.



Colorado Avalanche - Minnesota Wild 2:4 (1:2, 0:1, 1:1)

Góly:
11. Byram (Compher, J. Johnson), 54. Eller (Toews, Girard) - 4. Johansson (Eriksson Ek, Dumba), 17. Steel (Klingberg, Hartman), 30. Gaudreau (Brodin), 60. Gaudreau. Brankári: Georgiev - Gustavsson, strely na bránku: 44:29.



Slovák v akcii:

Martin Fehérváry (Washington) 22:12 0 0 0 0 1 0

/pozn.: počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/



Istý postup do play off:

Východná konferencia: Boston, Carolina, New Jersey, Toronto, NY Rangers