Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

Washington podľahol Bostonu, Edmonton natiahol šnúru prehier

Na snímke vľavo švédsky brankár Bostonu Linus Ullmark blokuje strelu, vpravo center Capitals Connor McMichael v zápase hokejovej NHL Boston Bruins - Washington Capitals v noci na 21. januára 2022. Foto: TASR/AP

Boston vyhral šiesty z uplynulých siedmich duelov, proti Washingtonu strelil dva góly český útočník David Pastrňák.

New York 21. januára (TASR) - Hokejisti Washingtonu prehrali v noci na piatok v súboji zámorskej NHL na ľade Bostonu 3:4. Slovenský obranca Martin Fehérváry odohral za hostí vyše 21 minút, pripísal si dve strely a rozdal štyri hity. Boston vyhral šiesty z uplynulých siedmich duelov, proti Washingtonu strelil dva góly český útočník David Pastrňák.

O víťazstve Bostonu rozhodol 45 sekúnd pred koncom obranca Charlie McAvoy, keď strelou spomedzi kruhov prekonal Vítka Vaněčka a potrestal vylúčenie Nica Dowda. “Perfektne to spravil Jake DeBrusk, keď podržal puk v útočnom pásme a potom ma uvoľnil presným pasom. Ukázali sme odolnosť a tešíme sa z dôležitých bodov,” povedal pre nhl.com strelec rozhodujúceho gólu. Bruins odčinili prehru 1:7 s Carolinou. “Boli sme pripravenejší ako v minulom zápase. Náš výkon sa mi veľmi páčil od začiatku do konca,” dodal tréner Bruce Cassidy. Zápas pre zranenie nedohral najproduktívnejší hráč “medveďov” Brad Marchand, ktorý mal po tvrdom náraze Garnetha Hathawaya v druhej tretine problémy s pravým ramenom. Marchand to v prostrednej časti ešte skúšal, ale mal evidentné bolesti a v tretej tretine sa už na ľade neobjavil. O góly Capitals sa postarali Jevgenij Kuznecov, Lars Eller a Nicklas Bäckström, ktorý si otvoril strelecký účet vo svojom ôsmom zápase v tejto sezóne. Pastrňák sa svojimi gólmi postaral o obrat z 0:1 na 2:1 a potvrdil výbornú formu. V kalendárnom roku strelil 10 gólov, najviac zo všetkých hráčov NHL.

Na snímke ruský center Capitals Jevgenij Kuznecov oslavuje s fanúšikmi gól v zápase hokejovej NHL Boston Bruins - Washington Capitals v noci na 21. januára 2022.
Foto: TASR/AP


Už siedmu prehru za sebou utrpel Edmonton, ktorý doma podľahol Floride 0:6. V drese hostí zažiarila dvojica trojbodových hráčov - autor dvoch gólov a asistencie Aleksander Barkov a Sam Reinhart, ktorý zaznamenal tri asistencie. Vynikajúci výkon podal brankár Sergej Bobrovskij, ktorý chytil 40 striel a zaznamenal 35. shutout v kariére. “Začali sme pomalšie, ale Bobrovskij bol od úvodu správne nastavený a podržal nás famóznymi zákrokmi,” povedal Carter Verhaghe, ktorý strelil druhý gól hostí. Oilers prestrieľali súpera v pomere 17:7 v prvej tretine a 12:6 v tretej. Ruský brankár však bol neprekonateľný a tešil sa z prvého čistého konca od 2. novembra 2019. Edmonton sa po dobrom štarte dostal do krízy a vypadol z miest, ktoré zaručujú postup do play off. “Toto je skutočný test vodcovstva. Je ľahké byť lídrom, keď vyhrávaš 9:1, alebo 16:5. Teraz musia zabrať všetci lídri v našom tíme, potrebujeme sa z toho dostať,” nešetril kritikou do vlastných radov obranca Darnell Nurse. Florida je najviac skórujúcim tímom v NHL, v 40-tich zápasoch strelili “panteri” 165 gólov. Od sezóny 1993-94 skórovali viac v prvých štyridsiatich dueloch len štyri tímy - Pittsburgh Penguins (1995-96, 194 gólov), Detroit Red Wings (1993-94, 183), Tampa Bay Lightning (2018-19, 168) a Ottawa Senators (2005-06, 167). Oilers sa v tabuľke Západnej konferencie nachádzajú na 13. priečke, Florida je líder východu.

Z krízy sa nevedia dostať ani hráči Philadelphie, ktorí podľahli doma Columbusu 1:2 a prehrali desiaty zápas za sebou. V tejto sezóne je to pre Flyers už druhá desaťzápasová série prehier, čo sa v histórii NHL v úvodných 40-tich zápasoch ešte “nepodarilo” žiadnemu tímu. "Našou úlohou je vyhrávať a my nevyhrávame," povedal tréner Philadelphie Mike Yeo. “Stojíme pred veľkou výzvou. Musíme sa jej postaviť čelom a nájsť spôsob ako z tohto dostať,” dodal. Jediný gól “letcov” strelil Gerry Mayhew, brankár Carter Hart zaznamenal 27 zásahov. Víťazstvo Blue Jackets zariadili Oliver Bjorkstrand a Patrik Laine, Elvis Merzlikins zlikvidoval 33 striel. Philadelphia a Columbus sa stretli prvýkrát po tom, ako si vymenili Jakuba Voráčka a Cama Atkinsona. Ani jeden z útočníkov proti svojmu bývalému tímu nebodoval. Dve desaťzápasové série prehier v jednej sezóne zaznamenali naposledy hokejisti Colorada Avalanche (2010-2011). Negatívny rekord Flyers je 12 prehier v rade, ktoré prišli medzi 24. februárom a 16. marcom 1999.

Hokejisti Dallasu strelili štyri presilovkové góly a zvíťazili na ľade Buffale 5:4. Stars prehrávali 0:2, 1:3, aj 3:4, ale v poslednej tretine skóre otočili. “Dnes to tam padalo. V minulom zápase sme proti Montrelu mali obrovské šance a nepremenili sme ich, teraz sme boli efektívni,” povedal tréner Dallasu Rick Bowness. Po dva góly strelili Tyler Seguin a Jason Robertson obaja pridali aj po jednej asistencii. Stars zastavili sériu troch prehier. Slovenský obranca Dallas Andrej Sekera nehral, pretože je stále na covidovej listine. Svoj prvý gól v NHL strelil 20-ročný útočník Jack Quinn, keď v presilovke zvýšil na 2:0 pre Buffalo. Sabres kanadského krídelníka draftovali v roku 2020 v prvom kole z 8. miesta.

Jevgenij Malkin a Sidney Crosby skórovali v jednom zápase po viac ako desiatich mesiacoch a pomohli Pittsburghu k víťazstvu 6:4 nad Ottawou. Malkin s Crosbym sa na streleckej listine naposledy objavili spoločne 15. marca 2021 pri víťazstve 4:1 nad Bostonom. Malkin po operácii kolena naskočil do rozbehnutej sezóny až 11. januára, duel s Ottawou bol jeho prvý pred domácim publikom. “Geno” v prvej tretine po úspešnej dorážke dostal “tučniakov” do vedenia 2:1. Dva góly strelil obranca Mike Matheson, v bránke podal dobrý výkon Tristan Jarry, keď zlikvidoval 39 striel. “Síce sme vyhrali, ale nepodali sme najlepší výkon. Zbytočne sme si to skomplikovali,” povedal tréner Mike Sullivan. Penguins viedli po dvoch tretinách 5:1, ale hostia znížili na 4:5 a víťazstvo “tučniakov” poistil až gólom do prázdnej bránky Jake Guentzel. Dva z troch gólov v záverečnej časti strelil Josh Norris. “Hrali sme dobre aj v prvých dvoch tretinách, hoci sa to na skóre neprejavilo. Neznášame prehry, bolí nás to,” povedal útočník “Sens” Brady Tkachuk. V bránke Ottawy nemohol pre necovidové ochorenie nastúpiť Matt Murray, ktorý s Pittsburghom získal v rokoch 2016 a 2017 dvakrát Stanley Cup. Počas zápasu sedel na tribúne, jeho bývalý klub mu počas prvej tretiny pripravil videospomienku.

Sériu štyroch prehier ukončili hráči Nashvillu, keď na domácom ľade zdolali Winnipeg 5:2. Dve asistencie zaznamenal obranca Roman Josi a v počte gólových nahrávok sa dostal na čelo historických zápisov klubu. Švajčiarsky kapitán “predátorov” prekonal doterajší rekord Davida Legwanda už prvou asistenciou. Celkovo ich má na konte 358 v 720 zápasoch. “Je to skvelé. Mal som šťastie, že som v tomto skvelom klube s vynikajúcimi fanúšikmi, spoluhráčmi a zázemím mohol odohrať jedenásť sezón a som hrdý, že som sa zapísal do klubovej histórie,” povedal Josi.

Colorado natiahlo bodovú sériu na 11 zápasov, Avalanche zvíťazili v Los Angeles 4:1. Gól a asistenciu zaznamenal Mikko Rantanen, brankár Darcy Kuemper sa blysol 40 zákrokmi.

Shea Theodore rozhodol v predĺžení o víťazstve Vegas nad Montrealom 4:3. Golden Knights tak zastavili sériu troch prehier. Brankár Canadiens Sam Montembeault si napriek prehre vytvoril kariérne maximum v počte zákrokov, keď zneškodnil 49 striel. Finalista minulej sezóny sa krčí na dne NHL, prehral sedem z posledných ôsmich duelov.

Nováčik zo Seattlu zdolal na domácom ľade San Jose 3:2, prvý dvojgólový zápas zaznamenal obranca Carson Soucy. Kraken vyhrali druhýkrát za sebou po deväťzápasovej sérii prehier. Brankár Philipp Grubauer chytil 22 sriel, Calle Järnkrok strelil svoj 100. gól v kariére. O góly Sharks sa postarali Tomáš Hertl a Timo Meier, ktorý v predchádzajúcim stretnutí proti Los Angeles strelil päť gólov.

NHL - výsledky:

Boston - Washington 4:3

Góly: 5. Pastrňák (Hall, Haula), 29. Pastrňák (Grzelcyk), 50. DeBrusk, 60. McAvoy (DeBrusk, Haula) - 5. Kuznecov (Ovečkin, van Riemsdyk), 37. Eller (McMichael), 51. Bäckström (Wilson). Brankári: Ullmark - Vaněček, strely na bránku: 33:17, 17.850 divákov.

Buffalo - Dallas 4:5

Góly: 3. Dahlin (Bjork, Jokiharju), 7. Quinn (Dahlin, Thompson), 22. Cozens (Olofsson, Quinn), 35. Tuch (Dahlin, Jokiharju) - 17. Robertson (Pavelski, Klingberg), 26. Hintz (Robertson, Klingberg), 32. Seguin (Gurianov, Klingberg), 53. Seguin (Hintz, Klingberg), 57. Robertson (Seguin, Pavelski). Brankári: Dell - Hioltby, strely na bránku: 24:47, 7808 divákov.

Philadelphia - Columbus 1:2

Góly: 53. Mayhew (Ristolainen, Laughton) - 32. Bjorkstrand (Jenner, Kuraly), 46. Laine (Jenner, Kukan). Brankári: Hart - Merzlikins, strely na bránku: 34:29, 15.359 divákov.

Pittsburgh - Ottawa 6:4

Góly: 5. Simon (Carter), 12. Malkin (Kapanen, Matheson), 16. Matheson (McGinn, Blueger), 32. Crosby (Rust, Letang), 39. Matheson (Carter, Marino), 60. Guentzel (Rust) - 11. Batherson (Holden), 42. Stützle (Sanford, Formenton), 44. Norris (Batherson, Tkachuk), 49. Norris (Brännström, Tkachuk). Brankári: Jarry - Forsberg (15. Gustavsson), strely na bránku: 34:43, 18.060 divákov.

Nashville - Winnipeg 5:2

Góly: 5. Tolvanen (Benning, Tomasino), 12. Granlund (Josi, Carrier), 18. Johansen (Josi), 33. Kunin (Tennyson, Johansen), 60. Jeannot (Sissons, Granlund) - 27. Dubois (Connor, Morrissey), 41. Scheifele (Morrissey, Copp). Brankári: Saros - Hellebuyck, strely na bránku: 23:38, 17.159 divákov.

Edmonton - Florida 0:6

Góly: 26. Barkov (Reinhart, Huberdeau), 29. Verhaeghe (Reinhart, Montour), 48. Barkov (Gudas), 56. Duclair (Reinhart, Barkov), 57. Bennett (Tippett, Lundell), 59. Tippett (Mamin). Brankári: Koskinen - Bobrovskij, strely na bránku: 40:28, 9150 divákov.

Los Angeles - Colorado 1:4

Góly: 29. Kopitar (Iafallo, Doughty) - 10. Rantanen (MacKinnon, Makar), 24. Sherwood, 45. Aube-Kubel (O'Connor, Compher), 59. Toews (Rantanen, MacKinnon). Brankári: Quick - Kuemper, strely na bránku: 41:27, 15.387 divákov.

Seattle - San Jose 3:2

Góly: 25. Soucy (Giordano, Appleton), 29. Soucy (Wennberg), 47. Järnkrok (Geekie, Giordano) - 1. Hertl (Barabanov), 50. Meier (Couture, Hertl). Brankári: Grubauer - Hill, strely na bránku: 18:24, 17.151 divákov.

Vegas - Montreal 4:3 pp

Góly: 4. Stephenson (Dadonov, Carrier), 32. Karlsson (Marchessault, Theodore), 52. Marchessault (Karlsson, Theodore), 62. Theodore (Roy) - 16. Pezzetta (Lehkonen), 35. Toffoli (Suzuki, Wideman), 47. Hoffman (Dvorak, Dauphin). Brankári: Lehner - Montembeault, strely na bránku: 53:27, 18.121 divákov.