Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Šport

Washington prehral v Chicagu, Ovečkin vyrovnal rekord Andreychuka

Na snímke sprava hráč Washingtonu Capitals Alex Ovečkin (8) sa raduje so svojim spoluhráčom Larsom Ellerom (20) po strelení vyrovnávajúceho gólu počas tretej tretiny hokejového zápasu NHL proti Chicagu Blackhawks, 15. decembra 2021 v Chicagu. Foto: TASR/AP

Do zostavy "Caps" sa vrátil elitný švédsky center Nicklas Bäckström, ktorý vynechal úvodných 28 zápasov pre problémy s bedrovým kĺbom.

New York 16. decembra (TASR) - Hokejisti Washingtonu so slovenským obrancom Martinom Fehérvárym prehrali v noci na štvrtok v zámorskej NHL na ľade Chicaga 4:5 po predĺžení. Kapitán hostí Alexander Ovečkin otvoril skóre v 24. minúte a strelil už svoj 274. v presilovke, čím vyrovnal ligový rekord. Delí sa oň spoločne s Daveom Andreychukom.

Capitals prehrávali v závere 3:4, no tri sekundy pred koncom riadneho hracieho času vyrovnal Conor Sheary a poslal zápas do predĺženia. V ňom uspeli Blackhawks, keď v 62. minúte dorazil strelu Kirbyho Dacha obranca Caleb Jones, pre ktorého to bol prvý gól v sezóne. Alex DeBrincat, Philipp Kurashev a MacKenzie Entwistle prekonali Iľju Samsonova trikrát v priebehu 34 sekúnd, v druhej tretine tak otočili stav z 0:1 na 3:1. DeBrincat skóroval v zápase dvakrát. Patrick Kane si pripísal jubilejnú 700. asistenciu v základnej časti NHL, čím sa dostal do elitného klubu "sedemstovkárov" Blackhawks, do ktorej patria aj Stan Mikita (926) a Denis Savard (719). "Nemyslím si, že začiatok zápasu z našej strany bol hrozný, no zároveň nebol dobrý. Pri živote nás udržal Marc-Andre Fleury. Chlapci si veria a aj keď hráme v predĺžení proti dobrému tímu, môžeme vyhrať," povedal po zápase tréner Chicaga Derek King.

Ovečkin, Sheary a Lars Eller mali v drese Washingtonu bilanciu 1+1. Do zostavy "Caps" sa vrátil elitný švédsky center Nicklas Bäckström, ktorý vynechal úvodných 28 zápasov pre problémy s bedrovým kĺbom, v sezónnej premiére si pripísal asistenciu. Ovečkin skóroval od žŕdky strelou z ľavého kruhu na buly, v uplynulých šiestich stretnutiach nazbieral deväť bodov (2+7). Vo svojom 43. zápase proti Fleurymu strelil 25. gól, žiadneho iného brankára v lige neprekonal viackrát. Fehérváry odohral 21:17 minút, vyslal jednu strelu na bránku, rozdal tri bodyčeky, pripísal si dve trestné minúty a zaznamenal aj plusový bod.

Trápiaca sa Arizona podľahla New Yorku Rangers 2:3 a utrpela šiestu prehru v sérii. Kaapo Kakko sa podieľal na víťazstve "jazdcov" dvomi gólmi, pričom víťazný vsietil len 138 sekúnd pred koncom zápasu. Chris Kreider nazbieral tri asistencie a Keith Kinkaid sa pri svojom prvom štarte v sezóne zaskvel 29 úspešnými zákrokmi. Na druhej strane vynikol dvomi bodmi Clayton Keller, ktorý prihral na otvárací gól zápasu Louiovi Erikssonovi v 18. minúte a v 49. minúte poslal svoj tím druhýkrát do vedenia. Pre Švéda to bol prvý gól po takmer 10 mesiacoch, naposledy sa presadil ešte v drese Canucks. Jeho presný zásah padol v oslabení Coyotes, čo sa tímu podarilo prvýkrát v sezóne. Hostia síce získali dva body, no prišli o svojho najproduktívnejšieho hráča. Ruský krídelník Artemij Panarin (9+24) odstúpil pre zranenie po prvom striedaní v druhej tretine. "Je to jeden z našich najlepších hráčov, ak nie najlepší. Bola to náročná noc. Chlapci vyzerali unavene, no na konci zápasu sme našli cestu," uviedol pre nhl.com tréner "jazdcov" Gerard Gallant.

V ďalšom zápase si Anaheim poradil s nováčikom zo Seattlu 4:1. Na víťazstve domácich mal veľký podiel brankár Anthony Stolarz, ktorý zneškodnil 19 z 20 striel. Tretí gól v dvoch zápasoch pridal Troy Terry. Skóre otvoril Trevor Zegras po zrážke útočníka Seattlu Jareda McCanna so svojím brankárom Philippom Grubauerom a druhý gól pridal v oslabení Derek Grant. "Tešil som sa aj zaňho a viem, že jeho spoluhráči tiež. Tento rok mal veľa príležitostí skórovať a nakoniec sa mu to podarilo v oslabení. Gól znamenal v rámci zápasu veľa," povedal tréner domácich Dallas Eakins.

NHL - sumáre:


Chicago Blackhawks - Washington Capitals 5:4 pp (0:0, 3:2, 1:2 - 1:0)

Góly: 34. DeBrincat (Kane, Kubalík), 35. Kurashev (Dach, C. Jones), 35. Entwistle (Hagel, Toews), 55. DeBrincat (Hagel, Strome), 62. C. Jones (Dach, Kane) - 24. Ovečkin (Oshie, Bäckström), 40. Sprong (Eller), 52. Eller (Oshie, Sheary), 60. Sheary (Ovečkin, Carlson). Brankári: Fleury - Samsonov, strely na bránku: 28:46, 18.260 divákov.

Arizona Coyotes - New York Rangers 2:3 (1:0, 0:1, 1:2)

Góly: 18. Eriksson (Keller, Ľjubuškin), 49. Keller (Schmaltz, Stralman) - 31. Kakko (Zibanejad, Kreider), 55. Zibanejad (Fox, Kreider), 58. Kakko (Kreider, Strome). Brankári: Wedgewood - Kinkaid, strely na bránku: 31:30, 11.380 divákov.

Anaheim Ducks - Seattle Kraken 4:1 (2:0, 1:1, 1:0)

Góly: 11. Zegras (Milano, Shattenkirk), 16. Grant, 22. Terry (Steel, Silfverberg), 49. Carrick (Benoit, Robinson) - 35. Donato (Eberle, Dunn). Brankári: Stolarz - Grubauer (41. Driedger), strely na bránku: 24:20, 14.762 divákov.

Slovák v akcii:

Martin Fehérváry (Washington) 21:17 0 0 0 +1 1 2

/pozn.: počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty, brankári: počet odchytaných minút, zákroky/strely, percentuálna úspešnosť zásahov/