Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Washington s Fehérvárym zvíťazil nad Chicagom vysoko 6:1

Obranca Washington Capitals Martin Fehervary (42) korčuľuje s pukom počas prvej tretiny zápasu hokejovej NHL proti Chicagu Blackhawks, vo štvrtok 23. marca 2023 vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Capitals získali dôležité body v boji o voľnú kartu vo Východnej konferencii. Jeden gól a asistenciu si za nich pripísal John Carlson, ktorý nastúpil po troch mesiacoch.

New York 24. marca (TASR) - Hokejisti Washingtonu Capitals vyhrali v noci na piatok v zámorskej NHL nad Chicagom Blackhawks vysoko 6:1. Jeden gól a asistenciu si za nich pripísal John Carlson, ktorý nastúpil po troch mesiacoch. David Pastrňák strelil svoj 49. gól v sezóne, vylepšil si kariérne maximum a prispel k víťazstvu Bostonu nad Montrealom 4:2.

Capitals získali dôležité body v boji o voľnú kartu vo Východnej konferencii. Carlson sa zotavoval z ťažkého zranenia hlavy, ktoré utrpel 23. decembra v zápase s Winnipegom, keď ho nešťastne zasiahol pukom po strele od modrej obranca Jets Brenden Dillon. Tridsaťtriročný hráč mal prasknutú lebku a poškodenú spánkovú tepnu a napokon vynechal 36 zápasov. "Nečakal som, že po takej pauze odohrám perfektný zápas. Som rád, že som prispel k víťazstvu," povedal Carlson pre webstránku nhl.com. Gólom a asistenciu sa prezentovali aj Nicklas Bäckström a Alex Ovečkin, pre ktorého to bol 821. presný zásah v kariére.

Za domácich nastúpil aj slovenský obranca Martin Fehérváry. Predstavil sa v prvej obranne formácii práve s Carlsonom, na ľade bol 19 minút a 11 sekúnd, stretnutie skončil s jedným plusovým bodom, raz vystrelil na bránku, rozdal jeden hit a raz aj zablokoval strelu. Capitals strácajú na druhú voľnú kartu do play off štyri body. Víťazstvo domácich vychytal Darcy Kuemper, za hostí nastúpil prvýkrát od 15. januára 2022 Anton Chudobin. Ruský brankár naposledy chytal ešte ako hráč Dallasu, dlhú prestávku mal po operácii boku.

Jednobodovú stratu na Washington si udržala Ottawa, ktorá vyhrala nad Tampou Bay 7:2 a navyše má zápas k dobru. K jej triumfu nad Lightning prispel Alex DeBrincat dvoma gólmi a asistenciou. Tampe patrí v Atlantickej divízii tretie postupové miesto a na štvrtú Floridu má náskok jedenásť bodov. Zároveň však odohrala najviac zápasov z ôsmich tímov v tabuľke a proti Ottawe prehrala tretíkrát za sebou. Sloávk Erik Černák nastúpil za hostí a strávil na ľade 18:11 minúty, vyslal tri strely na bránku, rozdal jeden hit a zablokoval dve strely. Dva góly vsietil za Senators aj Brady Tkachuk, víťazstvo vychytal Dán Mads Sogaard (27 zákrokov). "Mali sme nejaké šťastné odrazy, po dlhom čase sme skórovali ako prví, čo bolo dôležité,” povedal tréner “senátorov” D.J. Smith. “Blesky” prehrali tretí duel za sebou.

New York Rangers triumfovali na ľade Caroliny 2:1. V ich bránke bol Igor Šesťorkin, ktorému kryl chrbát Slovák Jaroslav Halák. O triumfe "jazdcov" na ľade vedúceho tímu Metropolitnej divízie rozhodol v záverečnom dejstve Adam Fox, ktorý skóroval prvýkrát od 23. januára. New Yorku patrí v divízii tretie miesto so stratou štyri body na New Jersey, ktoré má zápas k dobru, no ťahá nepriaznivú sériu. "Nepáčilo sa mi ako sme hrali, ale 'Šesky' nás držal stále v hre," pochválil tréner Gerard Galland brankára Šesťorkina, ktorý chytil 29 striel. Hurricanes majú napriek prehre isté miesto v play off – vo Východnej konferencii určite získajú voľnú kartu, keďže deviata Florida prehrala s Torontom 2:6. "Panterom" zostáva odohrať desať zápasov a na Carolinu strácajú 21 bodov. Carolina je po Bostone druhým istým účastníkom play off.

Minnesota natiahla bodovú sériu na ľadoch súperov na desať zápasov, ale Wild prehrali vo Philadelphii 4:5 po samostatných nájazdoch. V nich rozhodol James van Riemsdyk. Dva góly “divochov” strelil Matt Boldy, v štvrtom zápase za sebou sa medzi strelcov zapísal útočník domácich Joel Farabee. Tréner “letcov” John Tortorella zaznamenal ako dvanásty tréner v profilige 700 víťazstiev.

Boston vyhral piatykrát v rade a v Atlantickej divízii má pred druhým Torontom 20-bodový náskok. “Zápasy s Montrealom majú vždy náboj. Bez ohľadu na tabuľku. Je to veľké víťazstvo,” povedal “Pasta.” Gólom a asistenciou sa prezentoval jeho spoluhráč Tyler Bertuzzi.

Detroit prehral so St. Louis a stratil dôležité body v boji o play off. Red Wings viedli 2:0, ale hostia ešte v prvej tretine znížili a v prostrednej časti rozhodli troma gólmi o víťazstve. Skóre duelu otvoril už v 38. sekunde 20-ročný švédsky obranca Simon Edvinsson, ktorý vo svojom treťom zápase v NHL strelil premiérový gól.

O play off bojuje aj Nashville, ktorý na domácom ľade zdolal konkurenčný Seattle 2:1 po nájazdoch. V bránke žiaril Juuse Saros (27 zákrokov), v riadnom čase skóroval Kiefer Sherwood a v rozstrele rozhodol Matt Duchene. Predators strácajú na Winnipeg, ktorý drží druhú voľnú kartu na vzájomnom zápase, päť bodov, ale má tri zápasy k dobru.

Hokejisti Calgary bez Adama Ružičku prehrali s Vegas na domácom ľade 2:3. Brankár hostí Logan Thompson zaznamenal 37 zákrokov, ale pre zranenie dolnej časti tela duel nedochytal a na záverečných 6 minút a 7 sekúnd ho vystriedal Jonathan Quick. Thompson sa pritom do akcie vrátil po zranení, pre ktoré vynechal 18 zápasov a nastúpil prvýkrát od 9. februára. Góly "zlatých rytierov" strelili Jonathan Marchessault, Michael Amadio a Nicolas Roy.

Veteráni Joe Pavelski a Jamie Benn skórovali v tretej tretine v priebehu jednej minúty a 36 sekúnd a Dallas zdolal Pittsburgh 3:2. Stars sa osamostatnili na prvom mieste v Centrálnej divízii, Penguins stratili dôležité body v boji o play off, ale stále si držia druhú voľnú kartu na východe. V bránke Dallasu žiaril Jake Oettinger, ktorý chytil 40 striel a v závere odolal tlaku Penguins pri hre šiestich proti štyrom. "Hrali sme dobre, mohli sme vyhrať, ale nepodarilo sa to. Bol to výborný a bojovný zápas," povedal tréner “tučniakov” Mike Sullivan.

Andrej Kuzmenko strelil 35. gól v sezóne a stanovil nový rekord Vancouveru v počte presných zásahov v prvej sezóne v NHL. Canucks zdolali San Jose 7:2. Dvadsaťsedemročný ruský útočník, ktorý zaznamenal aj asistenciu, vylepšil zápis krajana Pavla Bureho zo sezóny 1991/92. Kuzmenko odohral svojich prvých osem sezón v KHL a nie je považovaný za nováčika, hoci hrá v zámorskej profilige prvú sezónu. V 70 zápasoch nazbieral 63 bodov (35+28). Canucks vyhrali nad Sharks od 18. januára 2020 deväť zápasov za sebou. "Žraloci" zaznamenali ôsmu prehru v rade.

sumáre - NHL:



Philadelphia Flyers - Minnesota Wild 5:4 pp a sn (1:1, 2:2, 1:1 - 0:0, 1:0)

Góly: 13. Laughton (Sanheim, van Riemsdyk), 28. Farabee (York, Cates), 40. Ristolainen (DeAngelo, Farabee), 55. Foerster (DeAngelo, Frost), rozh. náj. van Riemsdyk - 17. Sundqvist (Gaudreau, Middleton), 36. Boldy (Johansson, Eriksson Ek), 39. Foligno (Zuccarello, Hartman), 54. Boldy (Eriksson Ek, Brodin). Brankári: Hart - Fleury, strely na bránku: 34:24.



Boston Bruins - Montreal Canadiens 4:2 (2:1, 1:1, 1:0)

Góly: 5. Bertuzzi (Coyle, Zbořil), 14. DeBrusk (Clifton, Bergeron), 23. Pastrňák (Bertuzzi), 53. Krejčí (Clifton, Pastrňák) - 20. Suzuki (Gurianov, Dach), 37. Dach (Matheson, Suzuki). Brankári: Swayman - Allen, strely na bránku: 21:31.



Carolina Hurricanes - New York Rangers 1:2 (1:0, 0:1, 0:1)

Góly: 17. Aho (Nečas) - 31. Panarin (Zibanejad, Tarasenko), 45. Fox (Panarin, Zibanejad). Brankári: Andersen - Šesťorkin, strely na bránku: 30:16.



Detroit Red Wings - St. Louis Blues 3:4 (2:1, 0:3, 1:0)

Góly: 1. Edvinsson (Oesterle, Zadina), 2. Walman (Perron, Kubalík), 58. Chiasson (Raymond, Larkin) - 10. Toropčenko (Walker, Pitlick), 24. Schenn (Kyrou, Bortuzzo), 33. Blais (Parayko, Rosén), 35. Neighbours (Bortuzzo). Brankári: Hellberg (33. Nedeljkovic) - Hofer, strely na bránku: 28:22.



Florida Panthers - Toronto Maple Leafs 2:6 (1:1, 1:3, 0:2)

Góly: 15. Tkachuk (Montour, Verhaeghe), 32. Cousins (Barkov, Mahura) - 6. Matthews (Marner, Giordano), 22. Nylander (Tavares), 23. Matthews (Giordano, Holl), 39. Bunting (Tavares, Nylander), 55. Kerfoot (Tavares, McCabe), 56. Marner (Kämpf). Brankári: Bobrovskij - Murray, strely na bránku: 35:27.



Ottawa Senators - Tampa Bay Lightning 7:2 (2:0, 1:1, 4:1)

Góly: 9. DeBrincat (Batherson, Pinto), 12. DeBrincat (Brännström, Hamonic), 39. Brassard (Giroux, Chychrun), 46. Brännström, 54. Tkachuk (DeBrincat, Chabot), 54. Tkachuk (Stützle, Giroux), 55. Watson (Brown) - 31. Point (Kučerov, Stamkos), 45. Sergačov (Stamkos, Kučerov). Brankári: Sogaard - Elliott, strely na bránku: 35:29.



Washington Capitals - Chicago Blackhawks 6:1 (2:0, 2:0, 2:1)

Góly: 11. Sheary, 11. Mantha (Ovečkin, Kuznecov), 22. Dowd (Protas), 29. Bäckström (Strome, Carlson), 42. Carlson (Bäckström, Strome), 55. Ovečkin - 44. Zajcev (Dickinson, Johnson). Brankári: Kuemper - Chudobin, strely na bránku: 28:28.



Nashville Predators - Seattle Kraken 2:1 pp a sn (0:1, 1:0, 0:0 - 0:0, 1:0)

Góly: 35. Sherwood (Barrie, Novak), rozh. náj. Duchene – 3. Sprong (Geekie, Dunn). Brankári: Saros - Daccord, strely na bránku: 24:28.



Calgary Flames - Vegas Golden Knights 2:3 (1:2, 0:0, 1:1)

Góly: 20. Lucic (Duehr), 53. Kadri (Huberdeau, Weegar) - 12. Marchessault (Eichel, Pietrangelo), 16. Amadio (Theodore, Barbašov), 46. Roy (Kessel, Stephenson). Brankári: Markström - Thompson (53. Quick), strely na bránku: 44:32.



Dallas Stars - Pittsburgh Penguins 3:2 (1:0, 0:1, 2:1)

Góly: 9. Hintz (Robertson, Miller), 50. Pavelski (Heiskanen, Robertson), 52. Benn (Domi, Dadonov) - 24. Crosby (Friedman, Guentzel), 54. Joseph (Heinen, Poehling). Brankári: Oettinger - DeSmith, strely na bránku: 33:42.



Anaheim Ducks - Winnipeg Jets 2:3 (1:1, 0:1, 1:1)

Góly: 12. Fowler (Max Jones, Terry), 46. Vatrano (Shattenkirk, Grant) - 13. Appleton (DeMelo, Lowry), 34. Connor (Dubois, Niederreiter), 51. Lowry (Dillon, Pionk). Brankári: Dostál - Hellebuyck, strely na bránku: 20:33.



Vancouver Canucks - San Jose Sharks 7:2 (3:1, 1:0, 3:1)

Góly: 7. Miller, 9. Kuzmenko (Pettersson, Beauvillier), 20. Joshua (Garland, Aman), 33. Garland (Myers, Kuzmenko), 51. Podkolzin (Myers, Joshua), 52. Di Giuseppe (Hughes, Miller), 60. Dries (Di Giuseppe) - 10. Hertl (Karlsson, Peterson), 50. Agozzino (Gregor). Brankári: Demko - Reimer, strely na bránku: 21:19.

Slováci v akcii:

Martin Fehérváry (Washington) 19:11 0 0 0 +1 1 0

Erik Černák (Tampa Bay) 18:11 0 0 0 0 3 0

/pozn.: počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/