Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Weiss ml. reaguje na Calzonu: Reprezentáciu som neodmietol

Na snímke vpravo Vladimír Weiss (Slovan) a vľavo Irakli Bidzinašvili (Batumi) v prvom stretnutí 1. predkola Ligy majstrov ŠK Slovan Bratislava - Dinamo Batumi 6. júla 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Podľa vlastných slov totiž nedostal žiadnu pozvánku do tímu.

Bratislava 10. júna (TASR) - Kapitán futbalistov Slovana Bratislava Vladimír Weiss ml. tvrdí, že slovenskú reprezentáciu v júnovom asociačnom termíne neodmietol. Podľa vlastných slov totiž nedostal žiadnu pozvánku do tímu. Prostredníctvom klubového webu tak reagoval na slová trénera národného tímu Francesca Calzonu z piatkovej tlačovej konferencie.

Calzona údajne na zápasy s Islandom a Lichtenštajnskom v kvalifikácii ME počítal aj s Weissom, jeho neúčasť potom taliansky kormidelník vysvetľoval na stretnutí s novinármi: "Chcel som sa s ním rozprávať. Tímový manažér mu poslal správu, na ktorú odpovedal, že mi nemá čo povedať, že má iba jedného trénera a zaželal nám veľa šťastia."

Weiss ml. poskytol svoje stanovisko k situácii na webe slovenského majstra a tvrdí, že na reprezentácii mu naďalej záleží. "Reprezentáciu som neodmietol. Ako hráča, ktorý reprezentoval našu krajinu na všetkých veľkých turnajoch, kam Slovensko postúpilo, ma veľmi mrzí, čo sa strhlo po dnešnej tlačovej konferencii. Na reprezentácii mi totiž naďalej záleží. Pravda je taká, že reprezentáciu som neodmietol, keďže som nedostal žiadnu pozvánku či nomináciu. Od príchodu trénera Calzonu až do stredy 31. mája 2023 sa mi tréner ani nikto z realizačného tímu či zo Slovenského futbalového zväzu ani raz neozval. Až potom mi vedúci mužstva poslal správu, že tréner Calzona so mnou chce telefonovať. Zainteresovaní dobre vedia, ako tieto telefonáty prebiehajú, a nie je to len môj názor, že nie sú hodné slovenskej futbalovej reprezentácie. Aj preto som tento spôsob komunikácie odmietol," vyhlásil najlepší hráč uplynulého ročníka Fortuna ligy.

"Viem, že som nefiguroval ani v pôvodnej širšej nominácii na kemp. Ak ma tréner naozaj nechcel nominovať z technicko-taktických dôvodov, mohli sme predsa na kempe pracovať práve na tom, aby som sa zžil s jeho herným plánom a futbalovým myslením. V júnovom termíne je navyše bežnou praxou, že sú hráči, s ktorými sa ráta na zápasy, skoršie informovaní, aby sa udržiavali v kondícii. Ani v tomto prípade ma nikto neinformoval," uviedol Weiss ml. a adresoval aj odkaz kormidelníkovi národného tímu: "Aj počas pôsobenia v zahraničí som zažil veľa trénerov, viacerí patria medzi svetovú špičku, ale nikto ma za celú kariéru tak neurazil, ako súčasný reprezentačný tréner, keď za príčinu, prečo ma od svojho nástupu ani raz nenominoval, označil technicko-taktické dôvody. Dokážem akceptovať spätnú väzbu i konštruktívnu kritiku, pokiaľ mi ju niekto povie do očí, no takto som len dostával odkazy cez médiá. Zvlášť ma ľudsky zabolelo, keď som po tom, ako sme vyhrali skupinu Európskej konferenčnej ligy, chýbal aj v nominácii na rozlúčku Mareka Hamšíka, s ktorým sme v národnom drese toľko zažili. Celkovo ma mrzí takýto prístup ku mne ako k hráčovi, ktorý ako jeden zo štyroch reprezentoval na všetkých veľkých turnajoch a niečo pre Slovensko odviedol. Veľmi som chcel pomôcť ešte viac, no od začiatku aktuálneho kvalifikačného cyklu mi to nebolo umožnené."

Weiss v stanovisku pripustil, že prípadnú pozvánku do reprezentácie by napokon odmietol: "Musím byť objektívny a priznať, že aj keby to oslovenie zo strany reprezentácie teraz bolo iné, neviem, či by som napokon nomináciu stopercentne prijal. Za Slovensko som vždy odvádzal sto percent a neviem, či by som to s čistým svedomím dokázal aj pod súčasným trénerom. Je tam veľa iných dôvodov, kvôli ktorým to podľa mňa celé nejde správnym smerom, no k nim sa ďalej nebudem vyjadrovať. Ak si pozriete jednotlivé vyhlásenia o tom, prečo ma tréner vynechával z nominácii, urobíte si názor sami. Sklamalo ma, že sa to nepokúsil vyriešiť ani cez Mareka Hamšíka, ktorý sa teraz vrátil, a určite by celá komunikácia bola v takom prípade iná."