Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Wengen zostáva v kalendári, zväz získal peniaze od podnikateľa

Na ilustračnej snímke nórsky lyžiar Kjetil Jansrud na trati kombinačného zjazdu SP vo švajčiarskom Wengene. Foto: TASR/AP

Spoločne s rakúskym Kitzbühelom sú preteky vo Švajčiarsku mimoriadne obľúbené u lyžiarov.

Bern 25. mája (TASR) - Slávne preteky vo Wengene zostanú súčasťou kalendára Svetového pohára alpských lyžiarov. Podnikateľ Jörg Moser poskytol organizátorom 300.000 švajčiarskych frankov (cca 283.000 eur), vďaka čomu Švajčiarsky lyžiarsky zväz stiahol žiadosť o vyškrtnutie podujatia z predbežného itinerára.

Šéf zväzu Urs Lehmann vyzdvihol Moserovo gesto. "Jörgov dar prišiel v pravý čas a potvrdzuje hodnotu Lauberhornu, ako aj celého švajčiarskeho lyžovania," povedal pre rakúsky denník Kurier.

Podujatie na slávnom Lauberhorne bolo predmetom stupňujúceho sa sporu o televízne práva. Švajčiarsky zväz si nárokoval vyšší podiel zo zisku, organizátori však o tom nechceli počuť. Sport organizátorov s národnou federáciou trval od roku 2016, prípad sa chystal riešiť Športový arbitrážny súd (CAS) v Lausanne. Ak by zväz nezískal dotáciu od Mosera, hrozilo Wengenu vylúčenie z kalendára Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS) od sezóny 2021/2022.

Zjazdovka vo Wengene je najdlhšia v prestížnom seriáli. Spoločne s rakúskym Kitzbühelom sú preteky vo Švajčiarsku mimoriadne obľúbené u lyžiarov, keďže sú štedro dotované a tešia sa obrovskej popularite medzi fanúšikmi. Wengen je dejisko podujatia SP nepretržite od premiérovej sezóny 1967, v súčasnosti sa tam počas troch dní konajú súťaže v alpskej kombinácii, zjazde a slalome.