Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Xavi vyzdvihol prínos Lewandowského: Neuveriteľná posila

Poľský futbalista Robert Lewandowski pózuje v drese svojho nového zamestnávateľa, katalánskeho veľkoklubu FC Barcelona v americkom meste Fort Lauderdale v stredu 20. júla 2022. Foto: TASR/AP

Je to jeden z najlepších futbalistov na svete, povedal Xavi na adresu Lewandowského, ktorý do Barcelony prišiel z Bayernu Mníchov.

Dallas 26. júla (TASR) - Kanonier Robert Lewandowski je pre futbalistov FC Barcelona "neuveriteľná posila". Vyhlásil to kouč katalánskeho klubu Xavi Hernandez po debute poľského útočníka vo víkendovom dueli proti Realu Madrid (1:0) na predsezónnom turné v USA.

"Adaptoval sa naozaj dobre. Hoci vyhral vo futbale takmer všetko, tak je veľmi skromný a má pokoru tvrdo pracovať pre tím. Pre nás je to neuveriteľná posila. Ukázal to proti Realu a som naozaj rád, že sme ho získali. Je to jeden z najlepších futbalistov na svete," povedal Xavi na adresu Lewandowského, ktorý do Barcelony prišiel z Bayernu Mníchov.

Barcelona si v Las Vegas poradila s Realom, keď sa El Clasico hralo štvrtýkrát mimo Španielska a po druhý raz v USA. Lewandowski figuroval v základnej zostave, po polčase ho vystriedal Pierre-Emerick Aubameyang. Poliak mal prvú šancu zápasu, ale v 11. minúte jeho strelu vyrazil na roh brankár Thibaut Courtois.

Tridsaťtriročný Lewandowski nastrieľal v najvyššej nemeckej súťaži v dresoch Borussie Dortmund a Bayernu 312 gólov a 384 vystúpeniach. V predchádzajúcej sezóne dal 35 gólov v 34 zápasoch a piatykrát za sebou, po siedmy raz celkovo, sa stal najlepším kanonierom Bundesligy. S Bayernom v roku 2020 triumfoval v Lige majstrov. Na konte má (vrátane pôsobenia v Dortmunde) aj desať nemeckých titulov, štyri víťazstvá v Nemeckom pohári a titul na MS klubov. Koncom mája vyjadril túžbu odísť po ôsmich rokoch z mníchovského klubu.

Xavi sa pred utorkovým prípravným duelom s Juventusom Turín v Dallase vyjadril aj k slovám prezidenta klubu Joana Laportu, ktorý naznačil možný návrat Lionela Messiho. Ten minulé leto opustil Kataláncov po takmer 21 rokoch a zamieril do Paríža St. Germain. "Má platný kontrakt a jeho príchod späť je momentálne nemožný. Messi je najlepší futbalista sveta v histórii. Prezident Laporta už povedal, že jeho kapitola v Barce nie je uzavretá, ale teraz nie je vhodný čas o tom hovoriť," upozornil Xavi.