Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Z B-skupiny môžu postúpiť ešte všetky tímy, Anglicko je prvé

Futbalista Sergino Dest (hore) z USA a hráč Anglicka Mason Mount bojujú o loptu počas zápasu základnej B-skupiny Anglicko - USA na MS v katarskom meste Chaur v piatok 25. novembra 2022. Foto: TASR - AP

Angličania na postup do osemfinále MS v Katare potrebujú neprehrať so štvrtým Walesom (o 20.00 SEČ v Al Raján). V prípade triumfu skončia na prvom mieste bez ohľadu na výsledok druhého duelu.

Dauha 28. novembra (TASR) - Futbalisti Anglicka sú pred utorňajším záverečným vystúpením v B-skupine so štyrmi bodmi na čele tabuľky. Na postup do osemfinále MS v Katare potrebujú neprehrať so štvrtým Walesom (o 20.00 SEČ v Al Raján). V prípade triumfu skončia na prvom mieste bez ohľadu na výsledok druhého duelu. Iránu, ktorému patrí s tromi bodmi druhá priečka, stačí v paralelne hranom zápase s USA na postup remíza. Zámorský tím je tretí a po dvoch nerozhodných výsledkoch potrebuje zvíťaziť.

Angličania neboli spokojní s remízou 0:0 proti USA, no útočník Marcus Rashford si myslí, že semifinále na MS 2018 a finále na ME v predchádzajúcom roku neboli dielom náhody: "Odkedy som prišiel v roku 2016 do reprezentácie, ukázali sme pokrok. Máme skvelých hráčov, ktorí týždeň čo týždeň predvádzajú špičkový futbal proti najlepším súperom, takže nemôžeme ísť do zápasov a myslieť negatívne." Tréner Gareth Southgate vyjadril spokojnosť s postavením v tabuľke: "Ak dokážeme vyhrať posledný zápas v skupine, tak ju ovládneme. Cieľom je postúpiť z nej. Na predchádzajúcich dvoch turnajoch nám to vyšlo už po dvoch dueloch, ale je nereálne to očakávať stále. Proti Walesu to bude úplne iný duel v porovnaní s USA," uviedol Southgate pre englandfootball.com.

"Draci" potrebujú na postup zo skupiny zvíťaziť, ale ani to im nemusí stačiť. "Určite môžeme zdolať Anglicko a dokázať ľuďom, ktorí nás už odpísali, že sa mýlili. Potrebujeme získať tri body a kvalitne sa na to pripraviť. Potom už len môžeme čakať na výsledok druhého zápasu, ktorý určí naše umiestnenie v tabuľke," povedal obranca Chris Mepham. Pre oba tímy to bude prvý vzájomný zápas na pôde MS. Wales sa dostal na svetový šampionát len po druhý raz v histórii, no pred 64 rokmi vo Švédsku postúpil po troch remízach zo základnej skupiny.

Reprezentanti Iránu sa po úvodnej vysokej prehre 2:6 s Anglickom rehabilitovali triumfom 2:0 nad Walesom a dostali sa priebežne na druhé miesto v skupine. "Celý tím sníva o postupe, ale zostáva nám zvládnuť v skupine ešte jeden krok a uspieť proti USA," povedal tréner Carlos Queiroz. Obaja súperi si zopakujú zápas z MS 1998, ktorý sa hral vo Francúzsku Irán vtedy triumfoval 2:1 a víťazstvo chce dosiahnuť aj v utorok na Štadióne Ahmada bin Aliho.

Američania v oboch stretnutiach remizovali a na postup do vyraďovačky potrebujú naplno zabodovať. "Predstavujem si, že zápas bude súbojom dvoch tímov, ktoré chcú postúpiť do osemfinále, nie pre politiku alebo vzťahy medzi našimi krajinami," povedal tréner Gregg Berhalter podľa agentúry AFP. Futbalisti USA vyhrali záverečný duel v základnej skupine v doterajšej histórii len raz. "Postúpime alebo vypadneme z MS a na to sa zameriame pri príprave tímu. Vždy, keď máte na šampionáte pred tretím duelom v skupine všetko vo vlastných rukách, tak to je pozitívne," skonštatoval Berhalter.



Utorok, 29. novembra, 20.00 (SEČ)

Štadión Ahmada bin Aliho (mesto Al Raján)

B-skupina, 3. kolo:

Wales - Anglicko


rozhodujú: Vinčič - Klancnik, Kovačič (všetci Slov.)



Predpokladané zostavy:

Wales:
Ward – Mepham, Rodon, B. Davies – Roberts, Ramsey, Ampadu, N. Williams – James, Moore, Bale

Anglicko: Pickford - Walker, Stones, Maguire, Shaw - Rice, Bellingham - Sterling, Mount, Foden - Kane



Utorok, 29. novembra, 20.00 (SEČ)

Štadión Al Thumama (mesto Dauha)

B-skupina, 3. kolo:

Irán - USA


rozhodujú: Mateu – Cebrian, Diaz (všetci Šp.)



Predpokladané zostavy:

Irán:
H. Hosseini – Rezaian, M. Hosseini, Pouraliganji, Mohammadi – Gholizadeh, Nourollahi, Ezatolahi, Hajsafi – Taremi, Azmoun

USA: Turner – Dest, Zimmerman, Ream, Robinson – Adams, Musah, McKennie – Pulisic, Weah, Wright



tabuľka B-skupiny:

1. Anglicko 2  1 1 0  6:2  4

2. Irán 2  1 0 1  4:6  3

3. USA      2  0 2 0  1:1  2

4. Wales     2  0 1 1  1:3  1