Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Šport

Začína sa Serie A, Slovensko bude mať štvornásobné hráčske zastúpenie

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Budúci víkend sa opäť otvoria brány štadiónov aj v talianskej najvyššej súťaži.

Rím 24. augusta (TASR) - Na konci minulej sezóny vyzerala budúcnosť Juventusu Turín ako klubového lídra na Apeninskom polostrove veľmi ružovo, tím vyhral celú Serie A bez prehry a jedinou škvrnou na vysvedčení bolo prehraté finále Talianskeho pohára. Budúci víkend sa opäť otvoria brány štadiónov aj v talianskej najvyššej súťaži, ale mimofutbalové zemetrasenia počas leta už nestavajú "zebry" do role absolútneho favorita.

"Juve" postihli škandály s manipulovaním zápasov, čo si odniesol najmä terajší tréner a bývalý skvelý hráč klubu Antonio Conte. Contemu naparili 10-mesačný dištanc, ale vedenie turínskeho klubu sa mieni obrátiť ako na poslednú inštanciu v domovine na Taliansky športový arbitrážny súd. Conte môže podľa rozsudku trénovať ďalej, no počas zápasov bude mužstvo dirigovať iba jeho asistent. Lepšie obišli po uši namočení hráči Leonardo Bonucci a Simone Pepe, ktorých mená napokon očistili od obvinení. Herne to však "bianconeri" príliš nepoznačilo - počas čakania na novú sezónu zdolali SSC Neapol v Superpohári a nad hlavu dvíhali aj Berlusconiho pohár. Napriek ich pretrvávajúcej forme však odborníci očakávajú najvyrovnanejší ročník za posledné roky, aj s prípadným prelomením vlády triumvirátu Juve, Inter, AC.

Antonio Nocerino (vľavo) z AC Miláno oslavuje so spoluhráčom Zlatanom Ibrahimovičom zo Švédska gól do siete FC Barcelona v odvetnom štvrťfinálovom zápase Ligy majstrov na štadióne Camp Nou v Barcelone 3. apríla 2012.
Foto: TASR/AP Photo/Alvaro Barrientos
AC Miláno postihol v prípravnom období masívny hráčsky exodus a musí rátať s "prestavbovým" ročníkom, i keď z najvyšších ambícií samozrejme upúšťať nemôže. Starnúce ikony klubu ako Alessandro Nesta, Clarence Seedorf, Gennaro Gattuso a Filippo Inzaghi povedali svoje zbohom, odišli aj Marc van Bommel a Gianluca Zambrotta, ale fanúšikovské srdcia zrejme najviac zaboleli po prestupoch Zlatana Ibrahimoviča a Thiaga Silvu do parížskeho St. Germain. Navyše, na odchode je aj Cassano, ktorého lanári mestský rival z Interu a prestup je na spadnutie.

"Nerazzurri" ledva uchmatli vo vlaňajšej sezóne miestenku do pohárovej Európy a radi by dali zabudnúť na 6. miesto. To však bolo relatívnym úspechom, pretože po 13. kole ešte boli Milánčania na 16. mieste, potom však zažehnali absolútnu blamáž. Odchádzajúcich je teraz menej ako prichádzajúcich a mená ako Samir Handanovič, Antonio Cassano, Coutinho či Walter Gargano môžu byť ozajstnými posilami.

Opätovným čiernym koňom súťaže môže byť Neapol, ktorý však napriek tomu, že je takýmto menom titulovaný už tretiu sezónu, nevedel pretaviť svoj potenciál na zisk scudetta. Tím však už nemôže fungovať v zabehaných koľajach, pretože volaniu z Paríža neodolal ani Ezequiel Lavezzi a Walter Gargano opustil Neapol a išiel na hosťovanie do Interu Miláno. Klub spod Vezuvu však lovil aj na trhu, z Fiorentiny získal Valona Behramiho a Alessandra Gamberiniho, na trvalý prestup už bude v Neapole pôsobiť zakončovateľ Goran Pandev. "Partenopei" vyhrali všetky prípravné zápasy pred sezónou a zrejme by boli triumfovali aj v Superpohári, nebyť kontroverzných arbiterských verdiktov. Pre ne sa Neapolčania ani nezúčastnili na záverečnej ceremónii. "Od Superpohára sme si vedomí, že sa môžeme vyrovnať všetkým silným mužstvám. Táto partia je spolu už tretí rok a jednota je našou hlavnou devízou. Nechcem rozprávať o konkrétnych cieľoch, poviem len toľko, že sme už dozreli a môžeme myslieť na najvyššie méty," povedal slovenský reprezentant Marek Hamšík, ktorý by mal byť s Edinsonom Cavanim hlavným nositeľom výkonnosti v tíme Neapolčanov.

Oba tímy z hlavného mesta sa posilňovali, kým pre Lazio bude úspechom udržanie 4. miesta, AS už opäť s kontroverzným trénerom Zdeňkom Zemanom pomýšľa na vyššie priečky než len lanské 7. miesto.

Štvrtý tím uplynulej sezóny Udinese je tak trochu odpisovaný, pretože predal postupne ťahúňov - Alexisa Sancheza, Gökhana Inlera i Cristiana Zapatu a výrazným spôsobom bude chýbať v skvelej forme chytajúci Samir Handanovič. Fiorentina sa hotuje tiež na útok, namierené to má s novými hráčmi Albertom Aquilanim, Davidom Pizarrom, Borjom Valerom a novým koučom Vincenzom Montellom k priečkam zabezpečujúcim účasť v Lige majstrov. "Fialky" by najradšej vymazali z klubových análov 13. miesto z minulého ročníka, ktoré bolo v toskánskej metropole obrovským sklamaním.

Útočník Neapolu Ezequiel Lavezzi (vpravo) so svojimi spoluhráčmi Edinsonom Cavanim (vľavo) a Marekom Hamšíkom (v strede)
Foto: TASR/AP
Slovenský futbal bude mať v Serie A štvornásobné zastúpenie. Od spomínaného, už etablovaného Hamšíka sa budú čakať v Neapole líderské schopnosti a vyrovnanosť výkonov. Krídelník Vladimír Weiss prichádza do tímu nováčika z Pescary živiť nádeje na zotrvanie v súťaži - Pescarčania sa znovu predstavia v najvyššej súťaži po 19 rokoch. V FC Janov by mal spevňovať naďalej stred poľa Juraj Kucka a s tímom hlavne dať zabudnúť na katastrofickú poslednú sezónu, kedy len o vlások utiekli vypadnutiu. V Chieve Verona sa bude snažiť prebiť sa do základnej zostavy stopér Pavol Farkaš. Popri Pescare sa vracajú do Serie A aj známe "firmy" AC Turín a Sampdoria Janov, čím sa po Ríme a Miláne zdvojnásobí prvoligovú účasť aj pre veľkomestá Ligúrie i Piemontu. Hneď v 1. kole však obaja navrátilci začnú z -1 bodov za účasť v "Calcioscommesse", teda tipovacom škandáli v sezóne 2011/2012. Ešte nepriaznivejší štart majú Atalanta Bergamo (-2) a AC Siena (-6).