Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Adam Žampa: Po olympiáde sa to zlomilo, ale nie som populárny

Adam Žampa v TASR Foto: TASR/Michal Svítok

Vie, že dokáže poraziť aj lyžiarsku legendu Teda Ligetyho, no aj prehrať interný súboj s bratom. V príprave sa blysol skvelým výsledkom a svoje ambície chce potvrdiť aj vo svetovom pohári.

Bratislava 27. septembra (Teraz.sk) – Hviezda mladíka spod Tatier sa rapídnym tempom rozjasňuje. Ambiciózny lyžiar na ZOH ešte na pódium nedosiahol, no v prípravných pretekoch v Austrálii a na Novom Zélande prepisoval históriu. Na medailu premenil všetko na čo siahol.

„Je pravdou, že vyhrať šesť pretekov v rade sa mi ešte nepodarilo, no pred účinkovaním som si veril a povedal si, že pôjdem naplno. Som, rád, že to vyšlo,“ hovorí spokojne Adam. Do hodnotenia získal cenných šesť FIS bodov a na štarte svetového pohára sa posunul na 31. priečku.

Počas leta sa pripravoval najmä doma vo Vysokých Tatrách a neskôr sa spolu so svojím tímom presunul do Francúzska. Jeho sparingovým partnerom v tréningoch býva už tradične brat Andreas. „S Andreasom sa vieme poriadne vyhecovať a doberať sa. Zopár krát ma už aj porazil,“ upresňuje Adam. Husársky kúsok sa Adamovi ale podaril v spolupráci s americkou lyžiarskou legendou Tedom Ligetym. „Vybral si ma na porovnanie. Bola to pre mňa veľká škola, no zároveň aj výzva. Po niekoľkých tréningoch som bol však rýchlejší ako on a na ďalší krát ma už nezavolal,“ opisuje úsmevnú príhodu so svojím idolom.



Popularitu nerieši


Tak ako Adam vnímal svetové lyžiarske mená ako idoly, postupne sa idolom stáva on. Ľudia ho viac spoznávajú a prostrednícvom sociálnych sietí aj sledujú. Svoju popularitu si však sympatický mladík neuvedomuje. „Stále mi je to čudné“, usmieva sa pri spomienke na niekoľko kurióznych situácii, kedy ho ľudia na verejnosti spoznali. Svoj podpis alebo fotku venuje rád.

Narodeninový darček, jazda v superšportiaku
Foto: Adam Žampa


Miluje rýchlosť a vníma ju inak. Rád šoféruje a s plynovým pedálom sa rozhodne nemazná. Pri príležitosti nedávnych narodenín si mal možnosť vyskúšať známe športové auto s erbom koňa, ktoré riadne po diaľniciach popreháňal.

„Jazda na športových autách a jazda na lyžiach je veľmi podobná, preto to je pre mňa aj super mentálny a tiež fyzický tréning na lyže“

Fotogaléria




„Ráno si len zahrabnem do vlasov“


Jedno z najnovších Adamových hobby je blogovanie. Na svojej stránke pravidelne uverejňuje novinky zo zákulisia pretekov, príprav ale aj voľnočasových aktivít. „Začal som najprv uverejňovať len fotky a neskôr som ich doplnil už aj textom a vzniklo z toho pravidelné písanie o zážitkoch z môjho života,“ opisuje začiatky písania Adam.

Adam Žampa radí


Profesionálny lyžiar spotrebuje za sezónu aj niekoľko desiatok párov lyží. Preto je výber tých správnych citlivá záležitosť rozhoduje komfort. „Pre bežné rekreačné lyžovanie odporúčam 165cm lyže, ktoré sú štandardné pre slalom. Zdatnejší lyžiari môžu siahnuť aj po 175cm,“ prezrádza profesionálny lyžiar.

Adama Žampu čaká premiéra na jeho nových lyžiach už 26. októbra v rakúskom Söldene, kde štartuje svetový pohár.

V spolupráci s portálom www.skolskyservis.sk si Adam pripravil súťaž o peknú cenu. Súťažnú otázku sa dozviete v priloženom videu.



Svoje tipy posielajte do 5. októbra. Zo správnych odpovedí vyžrebujeme výhercu. Jeho meno sa dozviete v pondelok 6. októbra.