Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Zápas hviezd NHL sa odohrá v novom šate

Radosť hráčov Floridy Jaromíra Jágra (vľavo) a Jonathana Huberdeaua Foto: TASR/AP

All Star víkend bude tento rok bez Slovákov.

Nashville 29. januára (TASR) - Bridgestone Arena, domovský stánok klubu Nashville Predators, sa cez víkend stane dejiskom v poradí 61. Zápasu hviezd NHL. V rámci tradičného podujatia opäť nebudú chýbať súťaže zručností, samotná nedeľňajšia exhibícia sa však odohrá v novom formáte, od ktorého si vedenie zámorskej hokejovej profiligy sľubuje ešte väčšiu divácku atraktívnosť. All Star víkend bude tento rok bez Slovákov.

Podľa nového systému sa už nebude hrať klasicky jeden zápas, ale miniturnaj s troma duelmi za účasti štyroch tímov reprezentujúcich jednotlivé divízie (Centrálna, Pacifická, Atlantická, Metropolitná). Hrať sa bude rovnako, ako je tomu v predĺžení - 3 proti 3, teda na ľade budú v jednom drese iba traja korčuliari plus brankár. Úspešnejší z dvojice semifinalistov postúpi do finále, víťaz si odnesie prémiu milión amerických dolárov. Podobným spôsobom sa uskutočnila uplynulý víkend aj All Star exhibícia slovenskej Tipsport Ligy v Nitre.

Každý tím sa skladá z 11 hráčov, z toho dvoch brankárov, troch obrancov a šiestich útočníkov. Zloženie jednotlivých mužstiev mohli ovplyvniť aj fanúšikovia, ktorí si v hlasovaní zvolili kapitána každej divízie. Určili českého veterána v službách Floridy Jaromíra Jágra (Atlantická divízia), jasného lídra produktivity Patricka Kana z Chicaga (Centrálna), ruského kanoniera Washingtonu Alexandra Ovečkina (Metropolitná) a prekvapujúco aj Johna Scotta z Arizony (Pacifická), ktorý je známy skôr pästnými výmenami než zbieraním bodov. Jeho účasť sa stala predmetom vášnivej diskusie. Padli návrhy na obmedzenie fanúšikovskeho hlasovania, hráč naznačil, že ho liga chcela prinútiť odhlásiť sa z exhibície, no útočník, ktorý medzičasom zmenil dres a momentálne pôsobí na farme Montrealu v AHL, bol neoblomný a napokon sa v Zápase hviezd predstaví. "Niekto z prostredia NHL mi volal a pýtal sa ma, či toto je niečo, na čo moje deti budú hrdé. Áno, možno si nezaslúžim byť členom All Star, ale určite viem, že si zaslúžim byť sudcom toho, na čo moje deti môžu alebo nemôžu byť hrdé," povedal pre TSN 33-ročný Scott, podľa ktorého ho tento telefonát utvrdil v rozhodnutí zúčastniť sa na exhibícii.

V nej sa napokon neobjaví Ovečkin, zranenie v dolnej časti tela ho donútilo All Star víkend vynechať, zdravotné problémy sa podpísali aj pod neúčasť Jonathana Toewsa (Chicago). Obaja tak podľa pravidiel nemôžu odohrať najbližší zápas po exhibícii. Ovečkina nahradil jeho spoluhráč z Washingtonu Jevgenij Kuznecov, Toewsa, ktorý bol vlani kapitánom tímu a ten niesol jeho meno, nahradil vo výbere Centrálnej divízie James Neal z Nashvillu, vďaka ktorému budú mať miestni "predátori" až štvornásobné hráčske zastúpenie v exhibícii. Kapitánom výberu Metropolitnej divízie sa namiesto Ovečkina stal John Tavares z New Yorku Islanders. Tímy povedú tréneri Gerard Gallant (Atlantická/Florida), Lindy Ruff (Centrálna/Dallas), Barry Trotz (Metropolitná/Washington) a Darryl Sutter (Pacifická/Los Angeles).

Už v sobotu sa v metropole štátu Tennessee uskutočnia tradičné súťaže zručností, ktoré sa vracajú k súpereniu dvoch konferencií. Bude sa súťažiť o najrýchlejšieho korčuliara, o autora najkreatívnejšieho samostatného nájazdu (tzv. Breakaway Challenge) či v presnosti streľby. V súťaži Skills Challenge Relay čakajú na každého člena družstva úlohy, ktoré preveria jeho schopnosti – strelu z prvej, prihrávanie, kontrolu puku, prácu s hokejkou či presnosť strely. Pútavou je aj súťaž o najtvrdšiu strelu, zámorský rekord od roku 2012 drží slovenský obranca Zdeno Chára. Puk po delovke kapitána Bostonu dosiahol pred štyrmi rokmi v Ottawe rýchlosť 108,8 míľ za hodinu (175,1 km/h). Súťaže zručností vyvrcholia vyraďovacím súbojom v samostatných nájazdoch.

Každá súťaž bude bodovaná a na konci sa spraví súčet, podľa ktorého sa určí víťaz. Divízie víťaznej konferencie získajú právo vybrať si poradie, v ktorom chcú na druhý deň nastúpiť na vzájomný semifinálový zápas - či ho odohrajú ako prvý alebo ako druhý. V semifinále proti sebe nastúpia výbery Centrálnej a Pacifickej, respektíve Atlantickej a Metropolitnej divízie. Zápasy budú trvať 20 minút s prestávkou medzi dvoma "polčasmi". V prípade remízy rozhodnú o postupujúcom do finále samostatné nájazdy.

Nashville bude dejiskom All Star víkendu prvýkrát v histórii. Vlani sa v Zápase hviezd v Columbuse predstavil jediný Slovák - brankár New Yorku Islanders Jaroslav Halák. Tím Jonathana Toewsa vtedy zvíťazil nad výberom zostaveným Nickom Folignom 17:12.

Kádre tímov v Zápase hviezd NHL 2016:

Atlantická divízia:
Patrice Bergeron (Boston), Jaromír Jágr (Florida), Leo Komarov (Toronto), Dylan Larkin (Detroit), Ryan O'Reilly (Buffalo), Steven Stamkos (Tampa Bay), Aaron Ekblad (Florida), Erik Karlsson (Ottawa), P.K. Subban (Montreal), Ben Bishop (Tampa Bay), Roberto Luongo (Florida)

Metropolitná divízia: Nicklas Bäckström (Washington), Claude Giroux (Philadelphia), Jevgenij Malkin (Pittsburgh), Jevgenij Kuznecov (Washington), Brandon Saad (Columbus), John Tavares (New York Islanders), Justin Faulk (Carolina), Kris Letang (Pittsburgh), Ryan McDonagh (New York Rangers), Braden Holtby (Washington), Cory Schneider (New Jersey)

Centrálna divízia: Jamie Benn (Dallas), Matt Duchene (Colorado), Patrick Kane (Chicago), Tyler Seguin (Dallas), Vladimir Tarasenko (St. Louis), James Neal (Nashville), Dustin Byfuglien (Winnipeg), Roman Josi (Nashville), Shea Webber (Nashville), Devan Dubnyk (Minnesota), Pekka Rinne (Nashville)

Pacifická divízia: Johnny Gaudreau (Calgary), Taylor Hall (Edmonton), Joe Pavelski (San Jose), Corey Perry (Anaheim), John Scott (Arizona), Daniel Sedin (Vancouver), Brent Burns (San Jose), Drew Doughty (Los Angeles), Mark Giordano (Calgary), John Gibson (Anaheim), Jonathan Quick (Los Angeles)

/pozn. kádre tvorí šesť útočníkov, traja obrancovia a dvaja brankári/