Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Šport

Zápasník Pálinkás je bronzový v kvalifikačnom turnaji o postup na OH

Dvadsaťtriročný Pálinkás si na úvod poradil s Ilgizom Džakypbekovom z Kirgzistanu 4:0 a 3:0 na technické body.

Helsinki 4. mája (TASR) - Slovenský zápasník vo voľnom štýle Dan Pálinkás vybojoval na záverečnom kvalifikačnom turnaji o postup na OH v Londýne bronzovú medailu v hmotnostnej kategórii do 74 kg, olympijské miestenky však v Helsinkách získali len najlepší dvaja účastníci. Pálinkás sa počas piatkového programu prebojoval až do štvrťfinále a cenný kov získal po ďalších dvoch víťazstvách v následnej repasáži. Do Londýna nepocestuje žiadny slovenský voľnoštýliar, keďže kvalifikácia nevyšla ani ďalším štyrom zverencom trénera Rodiona Kertantiho.

Dvadsaťtriročný Pálinkás si na úvod poradil s Ilgizom Džakypbekovom z Kirgzistanu 4:0 a 3:0 na technické body, v ďalšom zápase zdolal aj Taliana Carmela Lumiu (8:1, 3:1), no v súboji o postup medzi najlepšiu štvoricu ho zastavil grécky reprezentant Olech Mocalin po vyrovnanom priebehu 6:9 a 1:3. Člen ZK Košice 1904 v následnej repasáži najprv vyprevadil Tadžikistanca Bachodura Kadirova (4:1, 3:1) a v súboji o bronz porazil Ukrajinca Dmytra Rochniaka 5:2, 3:1. "Bronz je krásny úspech. Dan ukázal, že má kvalitu a veľa nechýbalo, aby postúpil na OH. V súboji s Grékom viedol v tretej perióde, napokon však čosi chýbalo, neviem čo. Škoda toho," uviedol pre TASR Kertanti.

Vo váhe do 84 kg zaznamenal víťazný vstup do turnaja Daniel Dančák, keď zdolal Geralda Waldemara Meyera z Juhoafrickej republiky 6:2, 3:1, v ďalšom dueli však nestačil Mongolovi Uitumenovi Orgodolovi (5:0, 5:0). V následnej repasáži skončil hneď v prvom kole, keď ho vyradil Sergej Kolesnicov z Izraela (5:2, 3:1). Jedno víťazstvo si pripísal na konto aj Mykola Bolotňuk v 60-ke, po triumfe nad domácim Jarmom Anterom Hyytiainenom (7:1, 3:1) ho však v osemfinále vyradil Moldavec Andrej Perpelita (3:1, 3:1).

Hneď úvodný zápas znamenal stop pre Petra Obžeru, ktorého v "šesťdesiatšestke" zdolal Grék Andreas Trianfatyllidis (2:0, 3:0). Jozef Jaloviar mal v 96-ke voľný žreb, v osemfinále však skončil na štíte Mexičana Israela Enriqueho Silvu Riosa (2:0, 3:0).

"Mrzí nás, že nikto z chlapcov nepostúpil. Ani na MS veľa nechýbalo, tam delilo práve Joža od miestenky jediné víťazstvo. Z postupu sa napokon tešil Japonec, ktorého Jožo v Číne bez problémov porazil. Je to jednoducho aj o šťastí. Dôležité však je to, že máme schopnú mládež, vrátane originál Slováka, ktorého len treba ďalej viesť a úspech sa dostaví. Všetko sú to mladí chalani, absolvujú sústredenia s najlepšími zápasníkmi, len ešte potrebujú dozrieť. Do budúcnosti s nimi rozhodne treba počítať, lebo ukázali, že vedia bojovať a budú bojovať," dodal pre TASR reprezentačný kouč.