Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Šport

Zastavme korupciu: Do súťaží sa hlási menej firiem

Na snímke riaditeľka Nadácie Zastavme korupciu Zuzana Petková, archívna snímka. Foto: TASR – Jakub Kotian

Najväčšie zlepšenie dosiahlo Slovenské národné múzeum, ktorého hodnotenie stúplo o 2,2 percentuálneho bodu.

Bratislava 28. novembra (TASR) - V porovnaní s predchádzajúcim obdobím vlády sa do súťaží hlási menej firiem a viac zmlúv sa uzatvára priamo a bez súťaže. Kým samosprávy sa v nakupovaní zlepšujú, štátne úrady zaostávajú, pokiaľ ide o hospodárne a prehľadné míňanie peňazí. Vyplýva to z rebríčka verejného obstarávania Zindex, ktorý zostavuje Nadácia Zastavme korupciu na základe analýzy dát českými odborníkmi. TASR o tom informoval komunikačný špecialista nadácie Šimon Ondruš.

"Neobstojí pritom argument, že v období covidu a vojnovej krízy na Ukrajine musel štát nakupovať narýchlo a preto toľko nesúťaží. V rovnakom období sa totiž zlepšili mestá, ktoré sú v rovnakej situácii ako štát," priblížil a doplnil, že išlo v priemere o štyri percentuálne body. Víťazom medzi veľkými úradmi sa stal Úrad geodézie, kartografie a katastra SR a spomedzi malých nákupcov skončil najlepšie Ústav na výkon trestu odňatia slobody, vo všetkých ukazovateľoch zaznamenalo mierny pokrok Ministerstvo kultúry SR.

Najväčšie zlepšenie dosiahlo Slovenské národné múzeum, ktorého hodnotenie stúplo o 2,2 percentuálneho bodu. "Organizujú viac súťaží, majú menej priamych rokovacích konaní a dodatkov k zmluvám. V sledovanom období Úrad pre verejné obstarávanie, ktorý kontroluje tendre, u nich nenašiel žiadne porušenie zákona," zhodnotil analytik nadácie Martin Suchý.

Riaditeľka nadácie Zuzana Petková ocenila, že počas súčasnej vlády nie je toľko korupčných káuz ako v minulosti. "Škoda len, že to neplatí všeobecne aj na dobrú prax pri všetkých verejných obstarávaniach. Čím hospodárnejšie a efektívnejšie totiž štát postupuje, tým viac peňazí môže ušetriť a nakúpiť kvalitnejšie služby a tovary," vysvetlila.

Z analýzy obchodov veľkých a malých inštitúcií pod vedením nominantov súčasnej vlády s rokom 2020, keď končila koalícia Smeru-SD, SNS a Mosta-Híd, vyplynula podľa expertov stagnácia až zhoršenie. "V prípade menších úradov sa priemerné hodnotenie zhoršilo o jeden percentuálny bod, v kategórii veľkých inštitúcií o 1,5 percentuálneho bodu," dodal Ondruš.