Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Zdeno Chára si na svoje konto pripísal asistenciu

Zdeno Chára Foto: TASR/AP Photo

Rangers a Toronto vyrovnali stav série na 3:3, rozhodnú siedme zápasy.

New York 13. mája (TASR) - Až siedme zápasy rozhodnú o zostávajúcich dvoch postupujúcich do 2. kola play off Východnej konferencie zámorskej NHL. Hokejisti New Yorku Rangers v šiestom súboji 1. kola zvíťazili v noci na pondelok na domácom ľade nad Washingtonom 1:0, keď úspešným strelcom bol Derick Brassard. Skvelý výkon podal švédsky brankár Henrik Lundqvist, ktorý kryl všetkých 27 striel a zaznamenal siedmy shutout v kariére.

"Potrebovali sme toto víťazstvo ako soľ. Po prehre v piatom zápase vo Washingtone sme cítili zúfalstvo, no dokázali sme sa zmobilizovať a vďaka tvrdej práci sme slávili úspech. Záver zápasu bol fyzicky mimoriadne náročný, no chlapci hrali veľmi obetavo, hádzali sa do striel a majú veľkú zásluhu na tom, že som si udržal čisté konto," povedal Lundqvist pre nhl.com. Rangers v play off ešte nikdy nevyhrali siedmy zápas na ľade súpera a majú bilanciu 0:5. "História hovorí proti nám, no vo Washingtone sa to pokúsime zmeniť. Verím, že moji hráči v rozhodujúcom zápase ukážu charakter a tímového ducha," povedal tréner John Tortorella.

Šancu na postup nevyužil ani Boston, ktorý v šiestom zápase v Toronte prehral 1:2. Pri jedinom góle "medveďov" si asistenciu pripísal slovenský obranca Zdeno Chára. Domáceho brankára ohrozil dvoma strelami, zaznamenal jednu mínusku a na ľade strávil najvyšší počet minút 27:26. Toronto zaznamenalo prvé domáce víťazstvo v play off od roku 2004. Autorom víťazného gólu bol Phil Kessel, ktorý prišiel do kanadského mesta v septembri 2009 práve z Bostonu výmenou za dva výbery v 1. kole draftu. "Phil potvrdil, že je rodeným strelcom a má skvelý výber miesta. Vždy bol rýchly a technicky zručný, no v tejto sezóne išiel výkonnostne ešte o level vyššie," chválil Kessela tréner "javorových listov" Randy Carlyle. Veľkou oporou domácich bol aj brankár James Reimer, ktorý zneškodnil 29 striel a vyhlásili ho za prvú hviezdu zápasu.

V rozhodujúcom siedmom stretnutí Západnej konferencie zvíťazil Detroit nad Anaheimom na jeho ľade 3:2 a postúpil do 2. kola play off. Henrik Zetterberg a Valtteri Filppula zaznamenali po góle a asistencii. Zetterberg v 2. minúte otvoril skóre stretnutia a bol aj pri treťom presnom zásahu. "Dôležité bolo, že sme zachytili úvod stretnutia a dostali sa na koňa. V závere domáci vystupňovali tlak, no aj vďaka skvelým zákrokom brankára Jimmyho Howarda sa nám podarilo dotiahnuť zápas do úspešného konca," povedal skúsený Švéd. Detroit čaká v 2. kole play off najlepší tím základnej časti Chicago vo svojom strede s dvojicou Slovákov Mariánom Hossom a Michalom Handzušom.

1. kolo play off NHL

Východná konferencia - 6. zápasy:
NY RANGERS - WASHINGTON 1:0 (0:0, 1:0, 0:0)
Gól:
30. Brassard. Brankári: Lundqvist - Holby, strely na bránku: 22:27. Diváci: 17.200.
/stav série: 3:3/

TORONTO - BOSTON 2:1 (0:0, 0:0, 2:1)
Góly:
42. Phaneuf, 49. Kessel - 60. Lucic (CHÁRA). Brankári: Reimer - Rask, strely na bránku: 23:29. Diváci: 19.591.
/stav série: 3:3/

Západná konferencia - 7. zápas:
ANAHEIM - DETROIT 2:3 (1:2, 0:1, 1:0)
Góly:
14. Etem, 57. Beauchemin - 2. Zetterberg, 17. Abdelkader, 34. Filppula. Brankári: Hiller - Howard, strely na bránku: 32:33. Diváci: 17.412.
/konečný stav série: 3:4/