Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Zedník ukončil hokejovú kariéru, chce si plniť cestovateľské sny

Richard Zedník Foto: TASR/Martin Baumann

Tridsaťsedemročný hokejista sa chce venovať viac svojej dcére.

Banská Bystrica 6. januára (TASR) - Slovenský hokejista Richard Zedník ukončil vo veku 37 rokov hráčsku kariéru. Informovala o tom televízia TA3.

Dlhoročný reprezentant sa rozhodol v tichosti skončiť s hokejom. Ako uviedol, plánuje sa venovať viac svojej dcére a plniť si cestovateľské sny, ktoré počas aktívnej hráčskej činnosti nestihol zrealizovať.

Zedník pre vlečúce sa zdravotné problémy vynechal kompletný ročník 2012/2013, no stále nehovoril o konci kariéry. Ešte na začiatku októbra to vyzeralo, že by skúsený útočník mohol hrať za extraligovú Banskú Bystricu, ktorej je odchovancom. Vtedy mu v tom zabránili problémy s okom. "Lákalo ma to, zvlášť keď za Banskú Bystricu nastupoval Mišo Handzuš. Ale mal som určité zdravotné problémy, ktoré sa už dlhšie obdobie ťahali. Potom som musel odcestovať do Ameriky. Čo sa týka návratu na ľad, teraz je to už neskoro," povedal pre TA3 Zedník, ktorý v nedeľu oslávil svoje 37. narodeniny.

Ako sám hovorí, na ľad ho to už neťahá. V súčasnosti často lieta za dcérou, ktorá žije v Kalifornii. "Teraz sa chystáme ísť spolu lyžovať do Rakúska," prezradil Zedník, ktorý chce dohnať všetko, čo počas kariéry nestihol: "Láka ma Afrika, tam by som sa chcel určite pozrieť."

Fotogaléria: Hokejová kariéra Richarda Zedníka v obrazoch



Rodák z Banskej Bystrice má za sebou bohatú kariéru v zámorskej NHL. V tímoch Washingtonu, Montrealu, NY Islanders a Floridy odohral dovedna 745 zápasov základnej časti profiligy, v ktorých nastrieľal rovných 200 gólov a nazbieral 379 kanadských bodov. V 48 štartoch v play-off pridal ďalších 26 bodov (16+10). Počas pôsobenia v tíme floridských panterov ho vo februári 2008 nešťastne zasiahla korčuľa spoluhráča Olliho Jokinena do krku a spôsobila mu hlbokú reznú ranu. Len vďaka duchaprítomnej reakcii hráča a rýchlemu zásahu lekárov neprišlo k vykrvácaniu. Následne Zedníka previezli do nemocnice, kde absolvoval operáciu. Po niekoľkých mesiacoch sa zo zranenia vyliečil a vrátil sa na ľad. Po sezóne 2008/2009 zamieril dravý krídelník späť na starý kontinent, kde obliekal dres Lokomotivu Jaroslavľ. Jeho posledná sezóna 2010/2011 odštartovala v Banskej Bystrici a skončila vo švédskom AIK Štokholm.



Zedník má na konte 66 reprezentačných štartov, v ktorých strelil 17 gólov. Je majiteľom bronzovej medaily z MS 2003 v Helsinkách, zahral si aj na svetových šampionátoch v rokoch 2001, 2005 a 2011, zimných olympijských hrách 2006 a 2010 a Svetovom pohári 1996 a 2004.