Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Ženská osemnástka odcestovala na šampionát, odštartuje proti Japonkám

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Slovenky absolvovali v uplynulých dňoch záverečnú fázu prípravy. Na trojdňovom kempe v Bratislave pilovali najmä v hru v početnej prevahe.

Bratislava 5. januára (TASR) - Slovenská ženská hokejová reprezentácia do 18 rokov odcestovala vo štvrtok na MS elitnej kategórie do švédskeho Östersundu. Dvadsaťdva zvereniek trénera Miroslava Mosnára sa v náročnej konkurencii pokúsi zopakovať výsledok z uplynulého svetového šampionátu, ktorý sa konal v júni 2022. V USA obsadili šiestu priečku a vyhli sa baráži o udržanie medzi elitou. Cieľ majú rovnaký aj vo Švédsku.

Uplynulé MS sa konali v júni z dôvodu posunutia pre pandémiu koronavírusu z pôvodného januárového termínu. Slovenky sa vrátili do elitnej kategórie namiesto Rusiek, ktoré IIHF suspendovala pre vojenskú intervenciu na Ukrajine. V americkom Madisone postúpili do štvrťfinále a vyhli sa baráži. Podarilo sa im to vďaka triumfu nad Nemkami 6:2, ktoré neskôr vypadli. Vo štvrťfinále následne Slovenky nestačili na favorizovanú Kanadu a podľahli jej 0:7. V dueli o 5. miesto aj Češkám 2:7 a skončili šieste.

"Radi by sme obhájili toto umiestnenie. Dovolím si tvrdiť, že tento tím je silnejší a azda ešte viac hokejovejší ako ten vlani v USA. Posilnili sme aj trénerský štáb, s ktorým cestuje Arto Sieppi, tréner našej ženskej reprezentácie. Symbióza medzi ním a Mirom Mosnárom je obrovská, čo sa týka pohľadu na hokej. Skúsenosti, ktoré prináša a informácie, ktoré vďaka nemu dostávame, sú na nezaplatenie. Preto sa cítime byť silnejší. Pôjdeme skromne zápas po zápase a uvidíme, čo sa nám podarí," pre hockeyslovakia.sk uviedla generálna manažérka slovenských ženských reprezentácií Ľubomíra Kožanová.

Slovenky absolvovali v uplynulých dňoch záverečnú fázu prípravy. Na trojdňovom kempe v Bratislave pilovali najmä v hru v početnej prevahe. "Sme v záverečnej fáze prípravy, v ktorej sa venujeme v rámci tréningu viac presilovkám. Je to jeden z faktorov, ktorý bude rozhodovať zápasy na svetovom šampionáte," povedal tréner Mosnár. V stredu 4. januára ho čakala aj redukcia kádra z 25 hráčok na 22. Na šampionát neodcestovali Marianna Sumegová, Vanessa Eibenová a Laura Mária Mihaliková. Všetky tri však budú pripravené pricestovať do Švédska v prípade, že by sa do otváracieho direktoriátu turnaja, na ktorom sa finalizujú súpisky všetkých účastníkov, niektorá z nominovaných hráčok zranila.

MS v Östersunde otvoria Slovenky v nedeľu 8. januára o 14.00 súbojom proti Japonkám, ktoré na decembrovom prípravnom turnaji vo Fínsku zdolali 3:2. V pondelok od 18.00 vyzvú Švajčiarky. Duely v skupine zakončia v stredu 11. januára od 12.00 h proti Češkám. Družstvá, ktoré sa v tejto skupine umiestnia na 3. a 4. priečke, automaticky putujú do baráže o udržanie, ktorá sa hrá na dve víťazné stretnutia. Prvý a druhý tím v skupine si zahrá vo štvrťfinále.

"Ideme od prvého zápasu a pôjdeme postupne. Nemám rád tvrdenia o nejakých konkrétnych cieľoch. Chceli by sme, aby bol každý zápas víťazný, to je prirodzené. Zároveň si uvedomujeme kvalitu súperiek a vieme, že Češky ju v našej skupine majú asi najvyššiu. Ako som však povedal, pôjdeme postupne. Najskôr sa budeme koncentrovať na prvý duel v skupine, ktorý je pre nás momentálne najdôležitejší," poukázal Mosnár na súboj s Japonkami.



nominácia na MS 18 žien vo Švédsku (4.-16. 1.)

hráčky podľa klubov:

Lilien BEŇÁKOVÁ (Barani-HŠMH Banská Bystrica/ŽHK Poprad)

Zuzana DOBIAŠOVÁ (HC ŠKP Bratislava)

Alexandra MATEIČKOVÁ (HC ŠKP Bratislava)

Laura JANCSÓOVÁ (HC ŠKP Bratislava/Vlci Žilina – mládež)

Michaela Sophia PAULÍNYOVÁ (HOBA Bratislava/ŽHK 2000 Šarišanka Prešov)

Emma DONOVALOVÁ (HK Brezno/ŽHK Poprad)

Soňa KUBANIOVÁ (HK Humenské Levy/ŽHK Michalovce)

Klára MACKOVÁ (HK Humenské Levy/ŽHK 2000 Šarišanka Prešov)

Alica JURÍKOVÁ (HK Levice)

Paula MANDELÍKOVÁ (HK Levice/MHK Martin)

Lívia DEBNÁROVÁ (HC Lučenec/HC ŠKP Bratislava)

Ema TÓTHOVÁ (HK Lokomotíva N. Zámky/HC ŠKP Bratislava)

Kristína TARICSOVÁ (HK Lokomotíva N. Zámky/HC Spišská Nová Ves)

Lívia NOGOVÁ (MHK Martin)

Lenka KARKOŠKOVÁ (MMHK Nitra/Vlci Žilina – mládež)

Tatiana BLICHOVÁ (HC Prešov/ŽHK 2000 Šarišanka Prešov)

Sandra HALUŠKOVÁ (MŠK Púchov/MHK Martin)

Ema LACKOVÁ (ŽHK 2000 Šarišanka Prešov/HC Prešov)

Ema GÁLISOVÁ (HC Topoľčany/HC ŠKP Bratislava)

Hana KRÁKOROVÁ (HK Trnava/HC ŠKP Bratislava)

Nela LOPUŠANOVÁ (Vlci Žilina – mládež)

Lily STERNOVÁ (Ontarioa Hockey Academy/Kan.)




realizačný tím:

manažérka: Zuzana Moravčíková

mentor trénerov: Arto Sieppi (od 6.1.2023)

hlavný tréner: Miroslav Mosnár

asistent trénera: Roman Mega

tréner brankárok: Dušan Vlk

kondičný tréner: Ľubomír Zelený

lekár: Rajmund Szikora

masér: Ľubomír Baka




program:

B-skupina:

nedeľa 8. januára: 14.00 Slovensko – Japonsko

pondelok 9. januára: 18.00 Slovensko – Švajčiarsko

streda 11. januára: 12.00 Česko – Slovensko