Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Ženské MS v boxe odštartovali s ruskými a bieloruskými vlajkami

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Slovensko reprezentujú na podujatí Nicole Ďuríková, Miroslava Jedináková a Jessica Triebeľová.

Naí Dillí 16. marca (TASR) - Majstrovstvá sveta v boxe žien sa začali vo štvrtok v Indii, no viaceré krajiny turnaj bojkotujú, keďže sa na ňom štartujú ruské a bieloruské reprezentantky pod vlastnými vlajkami. Slovenská boxerská federácia (SBF) sa ku bojkotu nepridala a do Indie vyslala tri reprezentantky.

Veľká väčšina športových federácií zakázala účasť ruských a bieloruských športovcov a funkcionárov na svojich podujatiach po tom, ako obe krajiny vojensky napadli Ukrajinu. V niektorých športoch môžu súťažiť, no pod neutrálnou vlajkou. Na podujatí Medzinárodnej boxerskej asociácie (IBA) v Naí Dillí však súťažia Rusky a Bielorusky s vlastnými vlajkami ako aj hymnami. Ich štátne symboly nechýbali ani na stredajšom otváracom ceremoniáli. Turnaj, ktorý potrvá do 26. marca a zúčastní sa na ňom 65 krajín, bojkotovali napríklad Ukrajina, USA, Kanada či Veľká Británia. Agentúra AFP informovala, že niektoré krajiny už oznámili, že sa nezúčastnia ani na MS mužov v Taškente (1. až 14. mája).

IBA je nástupkyňou organizácie AIBA, pod ktorú dlhé roky patril olympijský box. Kvalifikačný a súťažný proces na OH v Tokiu však prevzal priamo Medzinárodný olympijský výbor (MOV), keď sa ukázalo, že uzbecký prezident AIBA Gafur Rachimov je podozrivý z napojenia na zločinecké organizácie. IBA vedie Rus Umar Kremľov a veľkým finančným podporovateľom je štátny plynárenský monopol Gazprom. Strešný orgán dlhodobo čelí viacerým korupčným škandálom a hrozí, že box môže vypadnúť z programu OH 2024 v Paríži.

IBA reagovala začiatkom marca na bojkot tak, že voči šéfom národných asociácií otvorila disciplinárne konania a obvinila ich z "neetického správania". "V boxe nie je miesto pre žiadnu formu diskriminácie," uviedla asociácia. Rusko vyslalo na podujatie dvanásť pästiarok, Bielorusko šesť, informovala AFP.

Slovensko reprezentujú na podujatí Nicole Ďuríková, Miroslava Jedináková a Jessica Triebeľová.