Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Ženy trénujú v Ružomberku, Suja: Chceme začať pracovať na budúcnosti

Na snímke slovenské basketbalistky. Foto: TASR - Branislav Račko

Aktuálny asociačný termín je vyhradený pre kvalifikačné turnaje o účasť na tohtoročných olympijských hrách v Tokiu.

Ružomberok 5. februára (TASR) - Slovenská ženská basketbalová reprezentácia absolvuje v týchto dňoch v rámci svojich dlhodobých plánov ďalší zraz. Cieľ kolektívu okolo trénera Juraja Suju v ružomberskej Koniarni je návrat ku kvalifikačnému zápasu majstrovstiev Európy 2021 proti Maďarsku, ale aj otestovanie nových tvári v reprezentačnom výbere.

Aktuálny asociačný termín je vyhradený pre kvalifikačné turnaje o účasť na tohtoročných olympijských hrách v Tokiu. Slovenská reprezentácia, ktorá v nich nebojuje, zarezáva v Ružomberku, kde sa rozhodla zrealizovať päťdňový tréningový blok. "Ciele tohto zrazu sú jasné. Chceme sa spoločne vrátiť k zápasu v Maďarsku a začať pracovať na budúcnosti na veciach, ktoré neboli dobré. Na základnej spätnej väzby zápasu chceme riešiť rôzne situácie v tréningovom procese. Toto je hlavný dôvod zrazu. Ďalším môže byť aj to, že chceme, aby dievčatá spolu boli, spoznávali sa, stretávali sa a mali spestrenie počas sezóny. Aby sme mali aj určitý monitoring, ako na tom sú, trošku sa s nimi porozprávali. Tretím dôvodom je, že je tu zopár nových dievčat. Chceme vidieť, ako vyzerajú možno v tom basketbale, aký chceme my robiť. Chceme mať širší okruh reprezentantiek, aby viacerí zdieľali spolupatričnosť s reprezentáciou. Nie je to len o dvoch, troch, piatich, siedmich ľuďoch, ale o viacerých," vyjadril sa pre TASR kormidelník Slovenska Juraj Suja.

V nominácii na zraz figurovalo 16 hráčok, z rôznych dôvodov prišlo až k štyroch zmenám. V dôsledku zdravotných problémov vypadla trojica Dominika Drobná, Soňa Svetlíková a Michaela Feketeová. Do Ružomberka napokon nepricestovala ani Žofia Hručáková, ktorú neuvoľnil jej zamestnávateľ maďarský UNI Györ. "Tie štyri zmeny boli vynútené zdravotným stavom, v jednom prípade stanoviskom klubu, ktorý neuvoľnil hráčku na tento zraz. V podstate na to mali aj právo. Až na Žofiu Hruščákovú tu je jadro tímu. Zranenia patria k tomu, preto chceme ten okruh mať širší, aby sme na takéto veci boli pripravení," ozrejmil detaily Suja.

Zraz v Ružomberku bude tentoraz bez súťažnej konfrontácie. Prečo tomu tak je, vysvetlil reprezentačný tréner: "Určite sme mali záujem hrať zápasy, ale stretáva sa málo federácií. Poliaci majú tréningový kemp od nás dosť ďaleko, o zápasy mali záujem až cez víkend. Napokon sme sa rozhodli, že to nebudeme akceptovať. Chceme, aby baby mali voľný víkend. Ak všetko vyjde, tak si zahráme s Ružomberkom a medzi sebou."

Slovenky čaká najbližší "ostrý" zápas až v novembri, v rámci kvalifikácie ME 2021 si zmerajú sily s Holandskom.


Účastníčky reprezentačného zrazu v Ružomberku (3. - 7. februára)


Michaela Balážová (Young Angels Košice), Barbora Bálintová, Angelika Slamová (Arka Gdyňa/Poľ.), Nikola Dudášová, Miroslava Mištinová, Alica Moravčíková, Radka Stašová (všetky MBK Ružomberok), Alexandra Hašková, Terézia Páleníková (obe Piešťanské Čajky), Simona Marcová, Timea Sujová (obe ŠBK Šamorín), Veronika Remenárová, Stella Tarkovičová (obe KP Brno/ČR), Ivana Jakubcová (Le Mura Basket Lucca/Tal.), Sabína Oroszová (GEAS Sesto San Giovanni/Tal.), Tereza Sedláková (Nottingham Wildcats/V.Brit.)

realizačný tím: Juraj Suja - hlavný tréner, Peter Jankovič - asistent trénera, Tomáš Horký - manažér družstva, Ján Meszároš - lekár, Alžbeta Dutková - fyzioterapeutka, Silvia Puchelová - masérka