Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Šport

Žernovič vyzdvihol vynikajúcu partiu, Prokopa potešili diváci

Ilustračné foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Tretí zápas domácich reprezentantov sledovalo priamo v košickej Steel aréne 1290 divákov, ktorí záverečným potleskom uznali kvality súpera aj bojovnosť domáceho mužstva.

Košice 18. januára (TASR) - Trpké pocity prevládali v hádzanároch Slovenska bezprostredne po ich záverečnom zápase na ME 2022. Proti Rusku (27:36) nastúpili s cieľom popasovať sa o postup do ďalšej fázy, napokon však po nevýraznom výkone v prvom polčase bojovali iba o dôstojný výsledok. Po rozlúčkovej prehre o deväť gólov ďakovali divákom za neustále povzbudzovanie, brankár Marián Žernovič vyzdvihol aj vynikajúcu partiu.

Slováci prehrali prvý polčas rozdielom 9:19 a dianie na ihrisku napovedalo, že víťazstvo o šesť gólov potrebné na postup nedosiahnu. Podľa ľavej spojky Jakuba Prokopa išlo Slovákom v druhom dejstve o vylepšenie si dojmu z prvého: "Po prvom polčase už bolo viac-menej rozhodnuté. Akoby sme v ňom mali zviazané ruky. V kabíne sme si povedali, že sa pokúsime hrať tak, aby nám diváci zatlieskali a aby sme vyhrali aspoň druhý polčas. Na konci nám diváci tlieskali, čím ocenili, že sme to nevypustili a nedostali úplnú deku."

Podľa onedlho 23-ročného Martina Potiska, ktorý hral ako stredná aj ľavá spojka, bolo pozitívne, že slovenský tím v druhom polčase využil prestriedanie v ruskom tíme a vyhral svoju záverečnú 30-minútovku na šampionáte: "Mám trpký dojem z rozlúčky. V prvom polčase nám herné činnosti v obrane nefungovali tak, ako sme si povedali. V druhom bolo trochu vidieť nejaké emócie z našej strany, dobojovali sme ho so cťou a vyhrali o gól."

Tretí zápas domácich reprezentantov sledovalo priamo v košickej Steel aréne 1290 divákov, ktorí záverečným potleskom uznali kvality súpera aj bojovnosť domáceho mužstva. "Ďakujeme im veľmi pekne. Dodalo nám to pocit, že sme tam naozaj nechali srdce a diváci to videli, hoci výsledok nebol najlepší. Potlesk divákov na konci bol úžasný. Pre mnohých z nás to bol prvý šampionát a zišla sa vynikajúca partia. Niektorí chlapci sa možno s reprezentáciou rozlúčia a bude mi ľúto, že si už v tejto zostave nezahráme. Spomienky na tieto ME budú veľmi pekné, hoci stále nás bude trochu mátať ten prvý polčas s Rusmi. Treba sa však aj z toho poučiť a ísť ďalej," poznamenal brankár Žernovič. Ten patril medzi 15 hráčov z 19-členného kádra, ktorí v Košiciach debutovali na ME.

Slováci dosiahli v Košiciach bilanciu jedno víťazstvo a dve prehry, pričom najmä víťazný duel s Litvou (31:26) priniesol významný míľnik. V 11. zápase Slovenska na ME to bolo prvé víťazstvo. Slováci ním zároveň ukončili 10-zápasovú sériu prehier, ktorá sa začala 12. januára 2020 práve proti tomuto súperovi.

Šampionát bude po zápasoch v základných skupinách pokračovať súbojmi II. fázy, v ktorej 12 postupujúcich tímov vytvorí dve šesťčlenné skupiny. Hoci sa pre slovenských reprezentantov už turnaj skončil, viacerí ho budú sledovať aj naďalej. Patrí k nim aj brankár Žernovič: "Som jeden z tých hráčov, ktorí si hádzanú radi pozrú aj v televízii a ME budem sledovať až do konca. Rád by som aj osobne išiel na nejaké zápasy v Budapešti, keďže tam pôsobím. Netrúfam si tipovať favoritov, doteraz som detailne nesledoval výkony tímov v iných skupinách, keďže som sa sústredil predovšetkým na naše zápasy."