Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Šport

Žilina prelomila v Corgoň lige sériu bez výhry, triumfovala aj Trnava

Žilina - Prešov Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Dvoma presnými zásahmi sa pod cenný triumf Myjavy nad Košicami podpísal Černáček, všetky góly padli už v prvom polčase.

Bratislava 22. septembra (TASR) - Futbalisti Spartaka Myjava zdolali v sobotňajšom stretnutí 10. kola futbalovej Corgoň ligy doma Košice 3:1. Dvoma gólmi sa pod cenný triumf zverencov trénera Ladislava Hudeca podpísal Černaček, všetky góly padli už v prvom polčase.

Po piatich dueloch sa konečne dočkala triumfu Žilina, keď si doma poradila s Prešovom hladko 3:0. Druhýkrát za sebou brala tri body Trnava po vydretom víťazstve nad Banskou Bystricou. Ani tri body za domáce víťazstvo jej ale nestačili, aby sa odpútala od dna. Spodok tabuľky sa začína poriadne zahusťovať, šiestu Senicu delia od poslednej dvanástej Trnavy iba tri body.

Senica zastavila v rozlete Zlaté Moravce po výsledku 3:0 a dvoch góloch Černého. Trenčiansky kanonier Depetris sa tentoraz gólovo nepresadil, aj preto AS iba remizoval s Ružomberkom 0:0.


Spartak Myjava - MFK Košice 3:1 (3:1)
Góly:
1., 34. Černáček, 21. Harsányi - 31. Škutka. Rozhodoval: Marhefka - Kubačka, Jenčura, ŽK: 80. Majerník, 90.+ Harsányi - 63. Šinglár, 77. Duda, 87. Kavka, 1938 divákov.

Spartak Myjava: Šulla – Mrva, Častulín, Černášek, Siva – Sládek, Marček (79. Majerník), Kuračka (86. Ďuriš), Kukoľ – Kosík (55. Dian), Harsányi

MFK Košice: Tofiloski – Ostojič(60. Pavúk), Viazanko, Chupáč (60. Kavka), Bašista – Karaš (21. Duda), Šinglár, Matič, Bukata, Novák - Škutka


Diváci sa ešte nestihli ani poriadne usadiť a už sa mohli radovať z gólu. Už v 1. minúte totiž kopal priamy kop Kuračka, Tofiloski jeho strelu len vyrazil pred Černáčka a ten sa zblízka nemýlil – 1:0. Nacvičený signál využili domáci hráči pri rohovom kope v 14. minúte, kedy zahrali roh nakrátko, Sládek odcentroval a Siva hlavičkoval iba do rukavíc brankára Košíc. Krásnu akciu predviedli domáci v 21. minúte, kedy sa Sládek vrútil do šestnástky, obišiel obrancu a jeho center premenil hlavičkou na druhý gól Harsányi, ktorý si tak osladil debut na myjavskom trávniku – 2:0. Hráči Košíc sa postupne dostávali viac do hry na konci prvej polhodinky zahrávali roh, Matič presne našiel hlavu Škutku a hosťujúci kanonier znížil na 2:1. Už o tri minúty bol však rozdiel opäť dvojgólový. Kuračka kopal roh a domáci kapitán Černáček sa po druhý krát presadil zblízka – 3:1. Košické zníženie viselo na vlásku v 38. minúte. Matič kolmo vysunul Viazanka v pokutovom území, ten presne našiel pred bránou voľného Nováka, ten však spálil tutovku, keď jeho strelu chytil Šulla. Peknou strelou z 20 metrov sa na záver prvého polčasu prezentoval Matič, Šulla vyrazil.
Domáci vstúpili aktívne aj do druhého dejstva. V 52. minúte bol kolmo vysunutý Kuračka, ktorý prevetral rukavice Tofiloskeho. Svižný futbal pokračoval aj v nasledujúcich minútach, viaceré akcie však neboli dotiahnuté do presného zakončenia. To prišlo až v 66. minúte, keď sa Harsányi predral do pokutového územia, jeho prízemnú strelu z ľavej strany kryl Tofiloski. Hostia sa aj striedaniami snažili oživiť hru a v 71. minúte sa po centri z pravej strany dostal do zakončenia Duda, Šulla bol však pozorný. Aj napriek zlepšenej hre sa hostia do výraznej šance nevedeli dostať a domáci tak kontrolovali výsledok. Až v 89. minúte Novák napriahol z 20 metrov, Šulla predviedol perfektný zákrok. Vo výbornej kulise sa hral kvalitný ligový zápas so zaslúženým víťazstvom pre Myjavu.

Ladislav Hudec, tréner Myjavy: "Prvý gól nám určite pomohol. Vedeli sme, že šanca presadiť sa je po štandardných situáciách. Dnes nám to vyšlo takmer stopercentne, musím chalanov pochváliť. Dnešné body boli veľmi dôležité, aby sme po prípadnej výhre Trnavy neboli poslední a chalanom to trochu zväzovalo nohy. Kuračka či Marček už odohrali lepšie zápasy. Aj lavička dnes vyhrala, Košice mali na nej mladých chlapcov. Vedeli sme, že aj prestriedaním môžeme víťazstvo udržať."

Ján Kozák st., tréner Košíc: "Zápas ovplyvnil prvý gól v prvej minúte po hrubej brankárovej chybe. Celá obranná štvorica potom zneistela, hlavne pri štandardných situáciách. Také chyby sa nevidia ani v nižších súťažiach. My ideme svojou cestou, neľahkou. Snažíme sa hrať futbal, či doma, či vonku, lebo iba takéto zápasy posúvajú hráčov ďalej. Dnešná prehra bola krutá."

MŠK Žilina - 1. FC Tatran Prešov 3:0 (1:0)
Góly:
4. Paur, 68. Nunes, 79. Ceesay. Rozhodovali: Smolák - Poláček, Borsányi, ŽK: Paur - Krajník, 1712 divákov.

MŠK Žilina: Dúbravka - Mabouka, Akakpo, Leitner, Nunes - Pečovský - Káčer (68. Barčík), Mihalík (46. Deza), Paur (46. Škriniar), Pich - Ceesay
1. FC Tatran Prešov: Diviš - Bartek, Krajník, Kolbas, Lipták - Adámik, Petráš, (85. Adam), Jakovlev, Marcin - Dolný (68. Katona), Ševčuk


Žilinčania začali doma aktívne a preto už v 4. minúte išli do vedenia. Prešovská obrana urobila chybu, lopta sa odrážala v šestnástke, kde sa k nej dostal mladý Jakub Paur a brankár Diviš nemal žiadnu šancu. Aktívny bol ako obvykle Róbert Pich, ale ku gólu mu stále niečo chýbalo. V 28. minúte sa k slovu prihlásili aj hostia, Marcinu strelu však Dúbravka s trochou námahy vyrazil. Po polhodine hry sa to na ihrisku akosi upokojilo. Ešte v 38. minúte narobil prešovskej obrane problémy rohový kop Káčera, no Akakpo sa v šestnástke nevedel rozhodnúť, čo urobiť, a tak Žilina z tejto šance druhý gól nevyťažila. V závere prvého polčasu technickým oblúčikom pohrozil hosťujúci Kolbas, tento pekný pokus skončil iba tesne nad.
Aj druhý polčas sa začal výraznou aktivitou domácich. V 52. minúte sa po nádhernej narážačke s Káčerom ocitol v šanci Pich, no prešovskí obrancovia v poslednej chvíli stihli uhasiť nebezpečenstvo. Po tejto akcii nasledovali pod Dubňom trochu nudné minúty, až v 67. minúte Káčer urobil rozruch šikovnou zasekávačkou pred pokutovým územím, no a keďže bol faulovaný, pískal sa priamy kop pre Žilinu. Loptu si postavil portugalský technik Nunes a krásnou strelou k vzdialenejšej žrdi strelil druhý gól zápasu. O desať minút neskôr domáce tribúny opäť jasali. Pich rozbehol útočný výpad, posunul loptu na Barčíka, ten ešte na Ceesaya a ten strelou z hranice šestnástky trafil presne. V 89. minúte vyskúšal Miroslav Barčík šťastie strelou z polovice ihriska, no netrafil do priestoru prešovskej brány. Bola to bodka za zápasom, v ktorom Žilina splnila úlohu favorita.

Frans Adelaar, tréner Žiliny: "Ujali sme sa vedenia hneď na začiatku zápasu, čo nám určite pomohlo. Potom sme však akosi nedokázali kontrolovať hru. Cez polčas som sa rozhodol zmeniť rozostavenie zo 4-1-4-1 na 4-2-3-1, preto som na ihrisko poslal aj nových hráčov a myslím si, že to bolo lepšie. Súperovi sme veľa nedovolili. Predviedli sme solídny výkon, no kvôli zlým predchádzajúcim výsledkom nám chýbalo sebavedomie. Potrebovali sme tri body, a tak som s výsledkom spokojný."

Angel Červenkov, tréner Prešova: "Bol to obojstranne dobrý zápas. Po veľkej chybe v prvom polčase sme inkasovali, no nepoložili sme sa a dokázali sme so silným súperom držať krok. Lenže po druhom inkasovanom góle sa nám to rozpadlo. S našou hrou však som spokojný, menej už s výsledkom. Škoda, že sme nepremenili gólové príležitosti."

Spartak Trnava - Dukla Banská Bystrica 1:0 (0:0)
Gól:
66. Čvirik. Rozhodoval: Vnuk, ŽK: Janečka - Turňa, ČK: 88. Turňa (B. Bystrica) po 2 ŽK, 3203 divákov.

Spartak Trnava: Filipko - Habánek, Janečka, Čvirik, Hanzel - Čarnota - Sabo, Karhan (53. Vlasko), Bicák (71. Gašparík) - Mikovič (64. Ciprys), Vyskočil
Dukla Banská Bystrica: Boroš - Turňa, Poljovka, Gyömbér, Savič (86. Augustín) - Hlinka - Brašeň, Rejdovian (56. Pančík), Považanec, Hučko - Slančík (67. Sachňuk)


Domáci nastúpili so snahou potvrdiť víťazstvo v Nitre, ale proti húževnatému súperovi spod Urpína zostalo iba pri snahe. Okrem dvoch závarov, ktoré spôsobil brankár Boroš, videli trnavskí diváci iba jednu priamu strelu na bránu Dukly, ktorú vyslal v 22. Karhan. Banskobystričania boli naopak pohyblivejší a gólovo sa nepresadili, len vďaka pozornému Filipkovi a solídne hrajúcej obrannej štvorice domácich. Zo striel Banskobystričanov stojí za zmienku strela Považanca už v 7. minúte, ktorú brankár Filipko vyrážal robinzonádou na roh. V 16. minúte si domáci vydýchli, keď prudká strela Hlinku preletela v spleti nôh vedľa ľavej žrde. Dve minúty pred koncom polčasu zaujala i strela Turňu, ktorá však preletela tesne nad domácu bránu.
Do druhého polčasu nastúpili domáci ako vymenení a už z prvého útoku nastrelil Karhan ľavú žrď Bystrickej brány. Domáci boli blízko k prvému gólu v 51. minúte, keď centrovanú loptu Vyskočila predĺžil Čarnota hlavou na Karhana, ktorý ale z piatich metrov prestrelil. V 59. minúte roztlieskal divákov Mikovič, ale jeho samostatná akcia neskončila gólom, pretože obrana Dukly loptu tečovala na roh. Domáci sa dočkali vytúženého gólu v 66. minúte po šiestom rohovom kope, ktorý zahrával Sabo a loptu poslal hlavou do pravého horného rohu stopér Čvirik. Banskobystričania sa po góle snažili o vyrovnanie, ale domáca obrana s veľmi dobre hrajúcim Čvirikom a spoľahlivým Filipkom im príliš veľa nedovolila. Jediné ohrozenie brány prišlo v 76. minúte, keď centrovanú loptu Hlinku hlavičkoval Pančík, ale Filipko bol na mieste. V 88. minúte fauloval Turňa v strede ihriska Ciprysa a po druhej žltej karte videl aj červenú. Vo vyrovnanom zápase si domáci vydreté jednogólové víťazstvo zaslúžili.

Pavel Hoftych, tréner Trnavy: "Chceli sme potvrdiť body z Nitry. Hráčov dnešný zápas stál veľa síl, pretože celý zápas išli za gólom. Dnešný súper hrá už dlhšie v pohode a preto si vážim, že sme dosiahli víťazstvo. Hráči to dnes na ihrisku doslova odmakali."

Norbert Hrnčár, tréner Bystrice: "Bol to zápas o jednom góle. Dala ho Trnava a taktickou hrou si víťazstvo ustrážila. Škoda prvého polčasu, v ktorom sme mali niekoľko dobrých príležitostí, no keď chceme získavať body, musíme strieľať aj góly."

FK Senica - ViOn Zlaté Moravce 3:0 (0:0)
Góly:
63. z pok. kopu Piroska, 66. a 73. Černý. Rozhodoval: Michlian, ŽK: Pavlík - Pavlenda, Obročník, Majerník, 1476 divákov.

FK Senica: Švenger - Wijlaars, Pavlík, Brabec, Frýdek - Križko - Diviš, Kóňa, Černý (73. Diarassouba), Piroska (78. Babic) - Blackburn (83. Kalabiška)
ViOn Zlaté Moravce: Kuciak - Pavlenda, Bortel, Majerník, Chren - Obročník (81. Janič) - Žilák, Kováč, Orávik (67. Candrák) - Škvarka (67. Bernáth), Hodek


V Senici sa stretli mužstvá ktoré minulý týždeň svoje zápasy vyhrali. V 1. polčase bolo stretnutie vyrovnané a útoky sa striedali na oboch stranách. Hneď na začiatku mohol ísť ViOn do vedenia, keď po nedorozumení Černého z Križkom bol sám na malom vápne Žilák, ale zle trafil loptu našiel iba Švengera. Potom sa obidve mužstvá snažili strieľať zo stredných vzdialeností, ale ani jedna lopta neskončila v sieti. Najväčšiu šancu mali Záhoráci v 26. minúte, keď po štandardke Kóňu bol v čistej gólovej pozícii Blackburn, jeho hlavičku z päťky však brankár Kuciak výborne vyrazil na roh. Podobnú šancu mali aj hostia v 35. minúte, keď sa po priamom kope dostal do zakončnia kapitán Majernik, ale lopta po jeho hlavičke letela tesne vedľa ľavej žrde. A sa tak polčas skončil bez gólov.
Úvod 2. polčasu patril hosťom. V 53. minúte sa na päťke presadil Hodek, ale jeho zakončenie Švenger výborne vyrazil na roh. Po jeho zahraní predĺžil Majerník na zadnú žrď, ale Bortel loptu z výhodnej pozície netrafil. Potom prevzali iniciatívu Záhoráci. Úvodný gól zápasu padol v 63. minúte, keď po faule na Diviša bola nariadená penalta a Piroska ju s prehľadom premenil. O 3 minúty predviedli Záhoráci najkrajšiu akciu zápasu. Piroska vysunul po ľavej strane Diviša, jeho center Blackburn sklepol pred Černého a jeho strela pravačkou skončila pri pravej žrdi Kuciakovej brány. Tento hráč sa nádherne predviedol aj v 73. minúte, keď z priameho kopu z 28 m vymietol ľavú šibenicu Kuciakovej brány. Potom sa stretnutie už iba dohrávalo. Do zakončenia sa dostal ešte striedajúci Diarassouba, hlavou však mieril nad. Seničania tak potvrdili svoje víťazstvo v Ružomberku aj doma naopak ViOn po sérii troch vyhratých zápasov tentoraz hladko prehral.

Zdeněk Psotka, tréner Senice: "U môjho mužstva mi v prvom polčase chýbala agresivita, odvaha smerom dopredu, pohyb. Očakával som, že zápas bude futbalový, vo veľkom tempe, ale bohužiaľ to tak nebolo. My sme v prvom polčase mali niekoľko striel, ale všetky mimo. Rozhodujúcim momentom bola chytená šanca Hodeka, keď nás podržal Švenger. Za stavu 1:0 sa nám niektoré brejkové situácie podarili uhrať. Sme radi, že sa nám podarilo dvakrát za sebou vyhrať."

Juraj Jarábek, tréner ViOn-u: "Senica chcela hrať futbal, len my sme ostali veľa dlžní našej povesti. Prvý polčas priniesol jedinú šancu s koncovkou Žiláka, Senica prakticky neohrozila našu bránu. Cez polčas sme si povedali, že niečo s tým urobíme, ale už od začiatku to nebolo dobré, málo agresívne, bol som sklamaný. Myslím si, že Senica vyhrala úplne zaslúžene, viac túžila zvíťaziť a ukázala aj väčšiu kvalitu."

AS Trenčín - MFK Ružomberok 0:0
Rozhodoval:
R. Weiss, ŽK: Da Silva, - Mukendi, 2916 divákov.

AS Trenčín: Volešák - Čögley, Da Silva, Kleščík, R. Mazáň (65. P. Mazan) - Baez (89. Čentéš) - Mondek, Lobotka (46. Štefánik), Diaz, Holúbek - Depetris,
MFK Ružomberok: Zich - Maslo, Práznovský, Greššák, Nosek - Nagy - Pekár (86. Kotora), Serečin (74. Bielák), Bartoš, Almaský (55. Lupták) - Mukendi


Prvý polčas bol pomerne nudný, pretože žiadne z mužstiev nedokázalo naplno rozvinúť svoju hru a pred bránami sa takmer nič nedialo. Domáci mali problém s presnosťou kombinácií a súperovho brankára ohrozili prakticky iba dvakrát Diazovou a Lobotkovou strelou. Hostia sa skúšali presadzovať protiútokmi, vyprodukovali však len Mukendiho delovku, s ktorou si brankár Volešák poradil. Po zmene strán sa Trenčania snažili zintenzívniť svoj nápor na súpera a podarilo sa im vyprodukovať aj niekoľko dobrých šancí. Holúbkova i Depetrisova strela či Argentínčanove dve sľubné hlavičky však sieť nenapli. Na druhej strane Serečinov prudký volej nebol ďaleko od úspechu, no gólový úcet stále zostával čistý. Domáci sa až do konca snažili búšiť do pevnej ružomberskej obrany, hostia stále skúšali vyrážať do rýchlych útokov, napriek tomu ani jeden zo súperov už nebol úspešný, takže body sa spravodlivo delili.

Adrián Guľa, tréner Trenčína: "Nebolo to pre nás určite jednoduché stretnutie, pretože náš súper prišiel s defenzívnym herným zámerom. V prvom polčase chýbalo našej hre vyššie tempo a hoci sme sa to striedaniami snažili zmeniť, v ďalšom priebehu nám odišla aj presnosť v zakončovaní. Hoci sa hráči snažili, gól sa nám streliť nepodarilo, ale je to pre nás výzva do ďalšej práce, aby sme sa naučili hrať aj proti súperovi s takýmto obranným prejavom."

Ladislav Šimčo, tréner Ružomberka: "Prišli sme so zámerom získať bod, čo sa nám aj podarilo, preto sme spokojní. Hráči si vynikajúco plnili defenzívne úlohy a nakoniec sme mohli aj zvíťaziť, lenže domáci brankár Volešák nám zlikvidoval minimálne dve výborné gólové šance. Trenčín bol síce kombinačne lepší, to ale neznamená, že by musel zápas vyhrať."