Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Žiline proti Jabloncu nechýba zdravé sebavedomie, tvrdí tréner Staňo

Na snímke zľava Matúš Rusnák (MŠK Žilina), Vahan Bičachčjan (MŠK Žilina) a Jakub Paur (MŠK Žilina). Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Žilina v generálke nečakane utrpela vo Fortuna lige po troch výhrach prvú stratu, keď v popradskom NTC prehrala s nováčikom z Liptovského Mikuláša 1:2.

Bratislava 18. augusta (TASR) - Futbalisti MŠK Žilina zabojujú v play off novej Európskej konferenčnej ligy 2021/2022 proti českému FK Jablonec o svoju tretiu účasť v skupine v pohárovej Európe. Zaujímavosťou je, že pri oboch predchádzajúcich účastiach v skupinovej fáze "šošoni" vyradili v predkolách český tím, najskôr v roku 2008 Liberec v už neexistujúcom Pohári UEFA, resp. o dva roky neskôr slávne aj Spartu Praha v prestížnej Lige majstrov.

Mladý výber trénera Pavla Staňa v EKL v tejto sezóne eliminoval gruzínsky Dila Gori, cyperský Apollon Limassol aj kazašský Tobol Kostanaj. Prehral len v odvete v Gruzínsku v 1. predkole a raz remizoval na pôde Limassolu v prvom súboji 2. predkola. Jablonec vypadol v 3. predkole Európskej ligy po dvoch prehrách so Celticom Glasgow (2:4 d, 0:3 v) a presunul sa do EKL. V konsolidovanom mužstve trénera Petra Radu, ktoré v minulej sezóne skončilo v lige tretie, sú okrem domácich hráčov len dvaja legionári - Slovák Jakub Považanec a ghanský útočník Torfiq Ali-Abubakar. V uplynulej sezóne mu gólmi výrazne pomáhal slovenský útočník Ivan Schranz, ktorý však už prestúpil do majstrovskej Slavie Praha.

Do Jablonca slovenská výprava nabrala kurz už v utorok, duel je na programe vo štvrtok (20.00 h). Žilinčanov síce už nečakali letecké presuny ako v predchádzajúcich predkolách do Kazachstanu, Gruzínska a na Cyprus, ale opäť strávili cestou niekoľko hodín, keď vymenili lietadlo za vlak.

Žilina v generálke nečakane utrpela vo Fortuna lige po troch výhrach prvú stratu, keď v popradskom NTC prehrala s nováčikom z Liptovského Mikuláša 1:2. "Treba sa z toho rýchlo otriasť a pripraviť sa na štvrtok. Videli sme, že keď sa neplní to, na čom sa dohodneme, tak môže vzniknúť problém a samozrejme vznikol. Prehrali sme, mrzí nás to, ale netreba z toho teraz robiť vedu," povedal kouč Staňo, ktorý je presvedčený o konkurencieschopnosti tímu proti Severočechom: "Prvý zápas je o spoznávaní, reálna sila sa ukáže na ihrisku, čo kto dokáže prezentovať. Po prvom zápase je človek múdrejší. Sme schopní urobiť Jabloncu problémy. Samozrejme, favoritom je súper, čo ich tréner patrične dal do povedomia. Futbal je v tom pekný, že neraz dokázali outsideri zaskočiť favorita. My ideme skromne a pokorne do dvojzápasu, zdravé sebavedomie nám ale nechýba. Chceme si to férovo rozdať a verím, že sa zápasy budú páčiť aj fanúšikom."

"Žilinu určite nechceme podceňovať, ale nie je to Celtic. Sedem inkasovaných gólov proti Celticu je určite veľa, ale toľko sme si nezaslúžili. Hráči videli, že sa dá hrať aj proti takému tímu, preto si myslím, že Žiliny by sme sa nemali báť. Určite však bude náročný súper," povedal Rada. Zápas na štadióne Střelnice povedú dánski rozhodcovia, ako hlavný Jakob Kehlet, na čiarach mu budú asistovať Lars Hummelgaard a Heine Sörensen. V priamom prenose ho odvysiela RTVS na Dvojke.

Okrem Žilinčanov bude v hre aj viacero klubov slovenských legionárov. Turecký Trabzonspor s Marekom Hamšíkom v prvom zápase privíta AS Rím vedený portugalským trénerom Josem Mourinhom. Hamšík sa v premiére v tureckej lige prezentoval gólom aj asistenciou, keď Trabzonspor vyhral na pôde Yeni Malatyaspor 5:1. "Vynikajúco sme zvládli vstup do ligy a výborne sme sa naladili na štvrtkový duel Konferenčnej ligy. Teraz sa potrebujeme rýchlo zregenerovať. Tešíme sa na atraktívny duel," povedal kapitán slovenskej reprezentácie pre svoj web.

Útočník Róbert Boženík s Feyenoordom Rotterdam bude chcieť zvládnuť dvojzápas s Elfsborgom, Arnhem s Matúšom Berom zasa s Anderlechtom Brusel. Viktoria Plzeň s Miroslavom Káčerom zabojuje o postup proti CSKA Sofia, Žalgiris Vilnius s Jakubom Sylvestrom proti Bodo/Glimt.

1. zápasy play off EKL 2021/2022:



15.00 Šachtar Karagandy - Maccabi Tel Aviv
18.00 Flora Tallinn - Shamrock Rovers
18.00 Karabach Agdam - FC Aberdeen
18.00 Raków Čenstochová - KAA Gent
18.00 KuPS Kuopio - Union Berlín
19.00 Hapoel Beer Ševa - Anorthosis Famagusta
19.00 Neftči Baku - Maccabi Haifa
19.00 Viktoria Plzeň - CSKA Sofia
19.00 Riga FC - Lincoln Red Imps
19.00 Žalgiris Vilnius - Bodo/Glimt
19.30 FC Bazilej - Hammarby
19.30 Fola Esch - Kajrat Almaty
19.30 Trabzonspor - AS Rím
20.00 Anderlecht Brusel - Vitesse Arnhem
20.00 Feyenoord Rotterdam - Elfsborg
20.00 FK Jablonec - MŠK ŽILINA /rozhodujú: Kehlet - Hummelgaard, Sörensen/
20.00 PAOK Solún - NK Rijeka
20.00 Stade Rennes - Rosenborg Trondheim
20.00 Sivasspor - FC Kodaň
20.30 Pacos Ferreira - Tottenham Hotspur
21.00 LASK Linz - St. Johnstone
22.30 Santa Clara - Partizan Belehrad