Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Zimný štadión v Prievidzi prevádzkuje UNIPA už 13 rokov

Ľadovú plochu na zimnom štadióne v Prievidzi využívajú seniorsky hokejový klub, mládežníci, aj verejnosť na rekreačný hokej a verejné korčuľovanie. Prievidza, 20. augusta 2013. Foto: TASR/Alexandra Moštková

Štadión v Prievidzi má už 45 rokov.

Prievidza 20. augusta (TASR) - Zimný štadión v Prievidzi je jedným z mála na Slovensku, ktorý neprevádzkuje miestny hokejový klub, ale mestská spoločnosť. Ten prievidzský má už 13. sezónu na starosti mestská spoločnosť UNIPA, podľa slov jej konateľa Miroslava Prochásku, aj úspešne. Štadión okrem prevádzky klasických činností ako tréningov a zápasov hokejových klubov a verejného korčuľovania pravidelne spolupracuje aj so Slovenským zväzom ľadového hokeja (SZĽH).

Ako vysvetlil vedúci zimného štadióna v Prievidzi Slavomír Mjartan, v iných mestách prevádzkujú štadióny hokejové kluby, no tie zápasia s finančnými problémami a pre prievidzský štadión je výhoda, že ho prevádzkuje mestská spoločnosť. "Tá vkladá finančné prostriedky do prevádzky štadióna v plnej výške ako ich dostáva od mesta. V minulosti to bolo tak, že finančné prostriedky sa využívali na iné účely ako prevádzku, v hojnej miere to boli platy hráčov a náklady spojené s ľadovým hokejom," doplnil. Jeho slová potvrdil aj Procháska.

"Je to pre mesto hlavne garancia toho, že peniaze, ktoré dáva na prevádzku štadióna, idú na jeho prevádzku. V Prievidzi sa to určite osvedčilo. Dokazujú to koniec koncov aj hospodárske výsledky za posledné dva až tri roky, keď sa nám darí každoročne znižovať náklady na prevádzku približne o tretinu. Takisto sa nám podarilo takmer zdvojnásobiť výnosy zimného štadióna, či už sú to prenájmy ľadu na komerčné účely alebo prenájmy priestorov," ozrejmil.

Náklady na prevádzku prievidzského štadióna v roku 2009 predstavovali sumu 370.000 eur, tento rok predpokladá UNIPA náklady vo výške 260.000 eur. Vlastné príjmy predstavovali v roku 2009 sumu 64.000 eur, v minulom roku to bola suma 125.000 eur. "Vďaka tomu sa nám aj podarilo, aj keď mesto znížilo svoje dotácie, zachovať prevádzku zimného štadióna v nezmenenom rozsahu," dodal Procháska.

Mesto zainvestovalo v roku 2010 do zimného štadiónu dosť zásadnú čiastku, na štadióne sa vtedy zrekonštruovala strojovňa chladenia. Podľa Prochásku sa tým zvýšila najmä bezpečnosť, keďže sa podstatne znížilo množstvo čpavku v systéme. Kúpila sa nová rolba a vymenilo sa osvetlenie. V uplynulých rokoch sa zrekonštruovali aj šatne pre hráčov, momentálne sa na štadióne dokončuje rekonštrukcia šatne pre verejnosť a s ňou súvisiace hygienické zariadenia. Plánuje sa oprava aj ďalších priestorov, podľa Mjartana to však závisí od finančných možností prevádzkovateľa.

Na prievidzskom "zimáku" trénujú dva kluby pôsobiace na území Prievidze, mládežnícky a seniorský MŠHK Bulldogs Prievidza, ktorý je v 1. hokejovej lige. Tie majú s mestom dohodnutý objem hodín na tréningy, aj zápasy. Štadión sa tiež využíva na prenájom súkromným záujemcov na rekreačný hokej a na korčuľovanie pre verejnosť. "V minulosti bolo aj niekoľko prípadov, keď sme štadión prenajali na kultúrne podujatia, ale akustika tu nie je úplne ideálna, takže tento rok sa nám to zatiaľ nepodarilo," dodal Procháska. Zimný štadión tiež spolupracuje so SZĽH. "V minulom roku tu bol napríklad seminár rozhodcov, kde rozhodcovia vykonávali praktické skúšky na ľade. Tiež dvojdňové sústredenie dievčenských mládežníckych mužstiev, na základe ktorého vybrali adeptov pre reprezentáciu do 16 rokov, tiež turnaj žien. Pravidelne tu organizujeme mládežnícky turnaj šiestich až ôsmich mládežníckych mužstiev s medzinárodnou účasťou. Sme pripravení usporiadať aj medzinárodný turnaj v kategórii do 18 rokov," doplnil Prochásku Mjartan.

Štadión v Prievidzi má už 45 rokov. Jeho ľadová plocha má klasické rozmery, 60x30 metrov. Kapacita hľadiska je 2764 miest na sedenie.