Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Žirková favorizuje domáce tímy, silnou zbraňou Sloveniek kolektív

Zuzana Žirková, archívna snímka. Foto: TASR - Martin Palkovič

Slovenky vstupujú do diania na európskom šampionáte po päťtýždňovej príprave a šestici prípravných zápasov.

Bratislava 16. júna (TASR) – Legenda slovenského ženského basketbalu Zuzana Žirková pozorne sledovala dianie okolo reprezentačného výberu v príprave na majstrovstvá Európy vo Francúzsku a Španielsku (17. – 27. júna). Pre TASR zhodnotila tím Slovenska, jeho šance v A-skupine a tiež celkových favoritov na zisk trofeje pre víťaza.

Slovenky vstupujú do diania na európskom šampionáte po päťtýždňovej príprave a šestici prípravných zápasov. Ešte pred začiatkom prípravy bolo jasné, že reprezentačný dres si neoblečie Angelika Slamová, neskôr sa k nej pridala kapitánka Barbora Bálintová a do zápasov napokon nenaskočí ani skúsená Anna Jurčenková.

"Počítalo sa s tým, že Bálintová bude ´x-faktorom´ slovenskej reprezentácie. To dokazovala aj v posledných rokoch. Je to citeľná strata a v momentálnom stave aj ťažko nahraditeľná. Ťažko sa mi hodnotí príprava, keďže som nebola reálne pri nej, ale podľa výsledkov a jedného zápasu, ktorý som videla, tak si myslím, že príprava bola nastavená veľmi dobre. Žiaľ, veľmi ovplyvnená zraneniami dvoch najkľúčovejších hráčok. Príprava však nikdy nezodpovedá majstrovstvám Európy, je to úplne niečo iné a určite to bude záležať od prvého zápasu," vyjadrila sa pre TASR.

Žirková si myslí, že slovenské družstvo sa môže v zápasoch opierať hlavne o súdržnosť. Práve toto bol jeden z kľúčových faktorov, ktorý vrátil tím okolo trénera Juraja Suju na záverečný turnaj majstrovstiev Európy. "Našou najsilnejšou zbraňou môže byť jedine jednotný kolektív. Možno pod košom máme problémy, keďže tam nemáme takú silu. Momentálne je na rozohrávke. Viem, že baby fungujú spoločne a tím drží pokope. Verím, že prvým zápasom na majstrovstvách Európy sa nabudia, bude iná atmosféra a možno to vyjde," myslí si Žirková.

Slovensko sa v rámci A-skupiny postupne stretne so Švédskom (štvrtok 17. júna o 12.00 h), Bieloruskom (piatok 18. júna o 18.00 h) a Španielskom (nedeľa 20. júna o 20.00 h). Víťaz skupiny postúpi priamo do štvrťfinále, družstvá na druhom a treťom mieste si zahrajú o účasť vo štvrťfinále.

"Švédky majú kombináciu skúseností sestier Eldebrinkových s mladým tímom. Určite nie sú v kompletnej zostave, to by nám mohlo hrať do karát. Budú mierne favoritky, to musíme využiť v náš prospech. Až samotný zápas ukáže, ako na tom sme. Domáce Španielky, tam nie je príliš čo hodnotiť, keďže idú na titul v domácom prostredí. Bielorusky poznám veľmi dobre, videla som ich zápas s Češkami. Myslím si, že sú pre nás možno najprijateľnejší súper. Síce sú tam skúsené staršie hráčky, ale to by mohla byť naša výhoda, využiť našu mladosť, dravosť a nebáť sa ich. Na poslednom šampionáte sme s nimi vyhrali, s týmto treba do toho vstupovať," zhodnotila bývalá reprezentantka Slovenska súperov v A-skupine.

A koho favorizuje na zisk titulu majsteriek Európy? "Jednoznačne Španielsko, domáci tím. Rovnako na tom je Francúzsko, čiže toto bude asi súboj o titul. Veľmi sa teším na finále. Ešte môže do toho zasiahnuť Srbsko alebo Belgicko, majú veľmi dobré tímy. Belgičanky hrajú podobný basketbal ako Francúzky. Bude zaujímavé sledovať túto štvoricu. Možno vstúpi do toho aj nejaký ´nefavorit´," dodala Žirková.