Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Zlato v super-G na MS získal Crawford, o stotinku pred Kildem

Kanadský lyžiar James Crawford po dojazde do cieľa super-G na MS v Courcheveli vo štvrtok 9. februára 2023. Foto: TASR - AP

Tretie miesto a druhý cenný kov na podujatí v jeho domovskom regióne vybojoval Francúz Alexis Pinturault.

Courchevel/Meribel 9. februára (TASR) - Kanadský lyžiar James Crawford sa vo štvrtok vo francúzskom dejisku Courchevel/Meribel stal novým majstrom sveta v super-G, keď o stotinku zdolal Nóra Aleksandra Aamodta Kildeho. Dvadsaťpäťročný pretekár získal svoje prvé zlato na šampionátoch a druhú medailu, keďže z olympijských svahov ho zdobí bronz v kombinácii. Tretie miesto a druhý cenný kov na podujatí v jeho domovskom regióne vybojoval Francúz Alexis Pinturault (+0,26 s).

Crawford patril k širšiemu okruh kandidátov na popredné priečky, ale nie úplne na medailové. "Toto sa skvele vychutnáva. Fakt som to nečakal, aj keď som bol nabudený a chcel som uspieť. Dostal som sa do dobrej línie, išlo mi to parádne a točil som čisto. Ale aj tak som neveril vlastným očiam, keď tam zasvietila zelená. Bol to šok a vzápätí obrovská emócia," citovala APA šampióna, ktorý vo Svetovom pohári skončil vlani v super-G raz druhý a v zjazde pridal v decembri ďalšie dve pódiové umiestnenia.

Jeho vysokofavorizovaný rovesník Marco Odermatt musí o svoj prvý kov na MS bojovať, Švajčiara zatiaľ okrem množstva triumfov v SP zdobí len olympijské zlato v obrovskom slalome. Kilde v cieli krátko po dojazde nečakaného víťaza reagoval nahnevane, ale potom už rozdával svoje známe široké úsmevy: "Tak to v športe chodí. Jedna stotinka, to je veľká škoda, ale treba sa pozerať dopredu. Možno v ďalších pretekoch príde ten čas, aj keď tam teraz bude tlak. Tak či onak som aj dnes šťastný, je to prvá medaila z tohto typu podujatia." Jeho prvá medaila z MS má punc postriebreného partnerstva, deň predtým skončila druhá v super-G aj jeho priateľka, Američanka Mikaela Shiffrinová, tiež so štartovým číslom 9.

Prvý pozoruhodný čas spravil už s dvojku Loic Meillard, ale seriál top-favoritov sa začal od 7-ky. Pred ňou štartoval šampión z roku 2019 Dominik Paris, nemá špičkovú fazónu, lenže prvými dvoma medzičasmi potvrdil jej dobré gradovanie. Talian šiel príliš riskante a uprostred jazdy zobral jednu bránku so sebou do pádu, skončil sa šťastne a do cieľa zlyžoval sám. Následne sa dostal do vedenie Marco Odermatt, ktorý mal slabšie horné medzičasy ako Paris, ale dole získal na Meillarda. Už ďalší v cieli naznačil, že vedúci pretekár SP a víťaz štyroch zo šiestich superobrovských slalomov tejto sezóny SP nezíska zlato ako svoju prvú medailu na svojich tretích MS. Bol ním Alexis Pinturault, ktorý sa na materskom svahu po zlate v kombinácii dostal aj v špeciálnom super-G do vedenia. Francúz šiel podobne ako v utorok, predviedol najčistejší štýl s hladkými prechodmi z hrany na hranu.

To zvyk Aleksandra Aamodta Kildeho je v každom oblúku čo najskôr dostať lyže na sklznicu. Nór šiel agresívne, v niektorých zákrutách aj s drobnými chybičkami a išiel pomerne jasne do vedenia. Zdalo sa, že víťaz dvoch super-G sezóny mieri za svojím prvým titulom na šampionátoch, štartuje na štvrtom od roku 2015, na predchádzajúcom chýbal pre zranenie. Zlatá nádej dvojnásobného olympijského víťaza trvala v relatívne krátkom a rýchlom super-G niečo vyše minúty, lebo Crawford zaskočil favoritov prvého sledu. Predviedol čosi ako mix jazdy Kildeho a Pinturaulta a zaradil ich za seba na ďalšie pódiové pozície, Nóra najtesnejší rozdielom, hoci medzičasy mal na hrane bronzu.

Mrzutosť štvrtého miesta Odermatt neskrýval: "Je to sklamanie, keď chcete zlato a nemáte ani medailu. Moja jazda nebola zlá, ale tri boli lepšie."



Výsledky super-G na MS (Courchevel):

1. James Crawford (Kan.) 1:07,22 min.
2. Aleksander Aamodt Kilde (Nór.) +0,01 s
3. Alexis Pinturault (Fr.) +0,26
4. Marco Odermatt (Švaj.) +0,37
5. Raphael Haaser (Rak.) +0,58
6. Marco Schwarz (Rak.) +0,59
7. Adrian Smiseth Sejersted (Nór.) +0,62
8. Loic Meillard (Švaj.) +0,65
9. Andreas Sander (Nem.) a Brodie Seger (Kan.) obaja +0,67