Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Rok pred Soči - Americká AP píše o obrovskom stavenisku a peniazoch

Slnko svieti nad lyžiarskym štadiónom počas Svetového pohára v behu na lyžiach v Soči. Foto: TASR/AP

Olympijské stredisko Rosa Chutor, ktoré privíta preteky alpského lyžovania, má jeden z najlepších systémov umelého zasnežovania v celej Európe.

Soči 6. februára (TASR) - Rok predtým, ako bude Rusko hostiť svoje prvé zimné olympijské hry v histórii, je čiernomorské stredisko Soči obrovské stavenisko, ktoré sa tiahne 40 kilometrov po pobreží a 50 kilometrov smerom do hôr. Po príchode na nové letisko niet úniku pred kovovým rachotom, vŕtaním a miešaním cementu, ktoré prehluší šum mora i spev vtákov. Takto začína svoj fíčer americká tlačová agentúra AP.

Pre Rusko a hlavne jeho vedenie nie sú ZOH 2014 iba veľkým športovým sviatkom, ale aj národnou pýchou. Prezident Vladimir Putin označil olympiádu za svoj osobný projekt, pričom jej prostredníctvom chce ukázať svetu silu a prosperitu Ruska. Takže nešetrí prostriedkami, aby zabezpečil, že hry budú úspešné.

Prezident krajiny vo štvrtok v Soči spustí odpočítavanie jedného roka do štartu veľkolepého podujatia - 7. februára 2014. "Celý projekt je pod jeho nepretržitou kontrolou a my sa tešíme z plnej podpory zo strany vlády. Toto sú skutočne jeho hry, pretože si uvedomuje ich silu ako najväčšieho katalyzátora k urýchleniu pozitívnych zmien," vyhlásil šéf organizačného výboru Dmitrij Černyšenko.

Celkové náklady na hry sa vyšplhali na sumu 51 miliárd amerických dolárov, teda vyše štyrikrát viac ako Rusko pôvodne odhadovalo, keď v roku 2007 získalo právo organizovať ZOH. S takýmito nákladmi bude Soči najdrahšia olympiáda v dejinách, prekoná aj OH 2008 v Pekingu, ktoré vyšlo čínskych organizátorov údajne na 40 miliárd dolárov. Minimálne polovica z tejto nesmiernej sumy pochádza zo štátnej pokladnice, druhú dodali štátom kontrolované spoločnosti a magnáti.

Náklady sa vyšplhali tak vysoko, pretože Rusi v Soči vybudovali okrem olympijských športovísk aj rozsiahlu infraštruktúru a takmer všetko na zelenej lúke. Kým športové stánky sú už poväčšine hotové, alebo budú do niekoľkých mesiacov, armády robotníkov pracujú na výstavbe hotelov, dvoch z troch olympijských dedín a mediálneho centra.

Takmer všetky hlavné cesty a diaľnice sú ovplyvnené stavebnými prácami a tak 25-kilometrová trasa z letiska do mesta môže trvať aj dve hodiny. Rozsah výstavby je ohromný, no šéf organizačného výboru je presvedčený, že všetko bude pripravené na čas. "Infraštruktúru staviame podľa plánu a v rámci rozpočtu," cituje agentúra AP Černyšenkove slová.

Na budúcoročných hrách sa predstaví vyše 3000 športovcov, ktorí sa pobijú o 98 medailových kolekcií v 7 športových odvetviach a 15 disciplínach.

Mesto na juhu Ruska pritom kedysi vôbec nepripomínalo dejisko zimnej olympiády. Vďaka svojmu subtropickému podnebiu bolo Soči predovšetkým známe ako letné prímorské stredisko, kde staré sovietske hotely ponúkali oddych pre nenáročných turistov z provinčného Ruska. Zasnežené vrcholky na severovýchode zažili len málo zjazdového lyžovania - za sovietskych čias elitárskeho a nepopulárneho športu.

Všetko sa však zmenilo v posledných rokoch a hory nad mestom sa premenili na moderné lyžiarske stredisko s kabínovými lanovkami, útulnými chatkami a novými hotelmi. Rusko tak dúfa, že zo Soči sa vďaka zimnej olympiáde stane populárne a vyhľadávané celoročné stredisko. "Pre krajinu a celý región je to príležitosť, aká sa naskytne raz za život," prízvukoval Černyšenko.

Všetky halové športy vrátane krasokorčuľovania, rýchlokorčuľovania, hokeja a curlingu sa uskutočnia na pobreží Čierneho mora v piatich nových arénach, ktoré už organizátori dokončili. Poslednou, ktorá ešte čaká na skompletizovanie, je samotný Olympijský štadión, kde sa odohrajú otvárací i záverečný slávnostný ceremoniál.


Časť lyžiarskeho strediska Červená Poľana neďaleko čiernomorského letoviska Soči.
Foto: TASR/AP

Dôkladná kontrola


Všetky dejiská prejdú dôkladnou kontrolou. Soči počas tejto zimy a na jar organizuje až 22 testovacích podujatí. Minulý týždeň tu zápolili bežci na lyžiach, ktorí pochválili nové trate, no zaskočila ich vysoká úroveň bezpečnostných opatrení. "Nikdy som nebol na mieste, kde by bola takáto úroveň bezpečnosti. Toľko bezpečnostných pracovníkov, toľko kontrol. Má to dvojaký účinok. Síce vám to dáva pocit bezpečnosti, ale zároveň aj nervozity. Neviem, či je tu vysoké riziko bezpečnostnej hrozby, no určite majú všetko pod kontrolou," uviedol člen amerického tímu Noah Hoffman.

Bezpečnostní pracovníci a dobrovoľníci kontrolujú doklady na každom kroku od vstupu do lanovky na úpätí kopca až po svahy na jeho vrchole. Športovci, novinári i zopár divákov, ktorí sa zúčastnili na testovacích podujatiach, museli prejsť kontrolou, keď nastupovali na kyvadlovú dopravu, ale aj keď z nej vystúpili na mieste určenia.

Okolo športovísk hliadkovali stráže s útočnými puškami a nemeckými ovčiakmi, aj keď sa snažili držať mimo dohľad a nepribližovali sa k návštevníkom. Černyšenko upozornil, že počas hier budú platiť presne také isté bezpečnostné opatrenia a tvrdil, že tie ruské sa v ničom nelíšia od opatrení na iných olympijských hrách vo svete.

Rusko sa obáva islamských vzbúr, ktoré už dlhé roky trápia mozaiku prevažne moslimských republík na druhej strane pohoria. Tie odštartovali v Čečensku počas separatistickej vojny s Moskvou v poslednom desaťročí minulého storočia a postupne sa rozšírili po celom regióne. V súčasnom centre násilia, Dagestane sa takmer denne vyskytujú bombové útoky a streľba zameraná na príslušníkov polície alebo vládnych predstaviteľov. V posledných rokoch sa však teroristické útoky obmedzili na severný Kaukaz a len zriedka zasiahli zvyšok Ruska.

Južne od Soči zase leží Abcházsko, odtrhnutý región Gruzínska, ktorý sa spojil s Ruskom a je tam prítomná aj jeho armáda. Gruzínsko prišlo o toto územie počas ozbrojeného konfliktu v roku 2008 a súčasné vzťahy medzi Moskvou a Tbilisi sú stále dosť napäté. "Môžem vás uistiť, že orgány na presadzovanie práva môžu použiť bezprecedentné opatrenia na ochranu našich turistov pred akýmkoľvek nebezpečenstvom. Som si istý, že naše hry budú najbezpečnejšie zo všetkých," agentúra AP citovala starostu Soči Anatolija Pachomova.

Problémom dejiska budúcoročných hier by nemalo byť počasie. Počas tejto zimy bol dostatok snehu, ale Rusi už pripravili pohotovostné plány, aby sa nezopakovala situácia z posledných zimných hier vo Vancouveri, kde teplé počasie a dážď narušili program akrobatického lyžovania a snoubordingu.

Olympijské stredisko Rosa Chutor, ktoré privíta preteky alpského lyžovania, má jeden z najlepších systémov umelého zasnežovania v celej Európe. Stredisko má k dispozícii dve vodné nádrže a 400 snehových generátorov inštalovaných pozdĺž zjazdoviek. V Rosa Chutor navyše ukladajú sneh aj cez leto, zabalený a pod tesnou izoláciou, a pre potreby hier chcú takto odložiť okolo 150.000 kubických metrov.

Organizátori už dokončili aj jednu z troch olympijských dedín, v ktorej bývali bežci na lyžiach počas nedávneho podujatia Svetového pohára. Hoffmana síce nadchla priestrannosť izieb v chatke, kde býval, no keď si dal sprchu, vytopil miestnosť pod sebou. Aj keď robotníci prišli opraviť rozvody, rozhodol sa nepoužiť sprchu zo strachu, že to môže opäť presakovať.

Jeho tímová kolegyňa Jessie Digginsová, ktorá mala izbu rovno pod Hoffmanom, tvrdí, že takýchto malých chýb sa netreba báť. "Všade, kam prídete, budú nejaké malé problémy, nič nemôže byť perfektné. No je naozaj pôsobivé, ako rýchlo dokázali vybudovať takú infraštruktúru," povedala Digginsová