Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Rok pred Soči - hry troch zvieracích maskotov sú Putinovou pýchou

Maskotmi podujatia v ruskom Soči budú snežný leopard so snouboardom (na snímke), zajac a polárny medveď. Foto: TASR/AP

Najviac hlasov napokon získal leopard, ktorý v minulosti žil v kaukazskom regióne, kde sa nachádza i Soči.

Soči 6. februára (TASR) - Od štvrtka sa ráta rok od slávnostného otvorenia zimných olympijských hier 2014. V dňoch 7. až 23. februára ich bude hostiť ruské mesto Soči, známy černomorský rezort.

Rok pred ZOH majú organizátori údajne hotových 90 percent všetkých projektov. Záverečný účet v Soči sa však vyšplhá na násobne vyššiu cifru, čo spôsobili aj objektívne príčiny, napríklad rozsiahla dodatočná kontrola stavieb po decembrovom zemetrasení. Rozpočtu nepridajú ani kšeftári so vstupenkami. Strata na vstupnom pre čierny trh sa v Rusku predpokladá násobne vyššia ako na hrách v "západnom" svete a toho si úrady boli vedomé, keď sa schválil zákon o "mastných" pokutách pre podvodníkov.

Na pobreží Čierneho mora počas prípravy olympiády presťahovali tisícky ľudí. Náklady na sťahovanie 1500 rodín stojacich v ceste buldozérom znášal relatívne bohatý región Krasnodar, v ktorom Soči leží. Počas prípravy OH 2008 v Pekingu presťahovali odhadom 1,5 milióna ľudí, väčšinou proti ich vôli. Aj pred OH v Londýne niekoľko obyvateľov neplánovane zmenilo svoje bydlisko. V Rusku okolo 200 prípadov skončilo na súde. Najčastejším sporom je ocenenie nehnuteľnosti. Pre prípady, ak by sa strany nedohodli na finančnej kompenzácii, vláda vybudovala sedem blokov obytných domov.

Maskotmi podujatia sa snežný leopard, zajac a polárny medveď. Paralympijskými postavičkami sú dvaja mimozemšťania. Maskotov vybralo viac ako milión hlasujúcich Rusov počas priameho televízneho vysielania. V ňom si mohli prostredníctvom sms správ zvoliť niektorého z deviatich kandidátov, hoci pôvodne ich bolo navrhnutých desať. Jedným z kandidujúcich maskotov však bol Dedo Mráz, ktorého organizátori napokon tesne pred voľbami vylúčili. Olympijský maskot sa totiž stáva vlastníctvom Medzinárodného olympijského výboru a pre Rusov bolo nepredstaviteľné, aby mužíček s bielou bradou nosiaci darčeky patril niekomu inému. Podľa prieskumu po zverejnení zoznamu desiatich kandidátov bol Dedo Mráz favoritom volieb.

Najviac hlasov napokon získal leopard, ktorý v minulosti žil v kaukazskom regióne, kde sa nachádza i Soči. Leoparda preferoval i prezident Vladimir Putin, pretože "leopard je veľký, silný, rýchly a krásny. Ak projekt olympiády obnoví aspoň jednu časť prírody, o ktorú sme prišli konaním ľudí, bude to symbolické." Na konci roka dali do obehu hranaté mince s motívom ZOH. Ide o 400 tisíc zlaťákov a 300 tisíc strieborných, časť z nich aj na vývoz pre numizmatických fanatikov.

Napriek určitým prísľubom vydareného "merčendajzingu" i napriek ďalším pozitívnym okolnostiam budú hry pravdepodobne stratové. Pre prezidenta Vladimira Putina sú však hry vecou prestíže a majú dokázať, že Rusko vie zorganizovať veľké medzinárodné podujatia. Okrem olympiády čaká na Rusko počas Putinovho obdobia v prezidentskom kresle aj príprava záverečného turnaja futbalových MS 2018.