Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

ZOH: Fín Niskanen vyhral päťdesiatku klasicky s hromadným štartom

Fínsky bežec na lyžiach Iivo Niskanen sa teší po získu zlatej medaily na 50 km klasickou technikou s hromadným štartom na ZOH v Pjongčangu 24. februára 2018. V kráľovskej bežeckej disciplíne triumfoval v rezorte Alpensia pred Alexandrom Boľšunovom z tímu Olympijských športovcov z Ruska. Bronz si vybojoval ďalší člen tímu OŠR Andrej Larkov. Foto: TASR/AP

Slovenský reprezentant Peter Mlynár obsadil 51. miesto.

Pjongčang 24. februára (TASR) - Fínsky bežec na lyžiach Iivo Niskanen získal zlatú medailu na 50 km klasickou technikou s hromadným štartom na ZOH v Pjongčangu. V kráľovskej bežeckej disciplíne triumfoval v rezorte Alpensia časom 2:08:22,1 h s náskokom 18,7 s pred Alexandrom Boľšunovom z tímu Olympijských športovcov z Ruska. Bronz si vybojoval ďalší člen tímu OSŘ Andrej Larkov s výrazným odstupom 2:37,5 min.

Slovenský reprezentant Peter Mlynár obsadil 51. miesto, na Niskanena stratil až 17:52,6 min. Andrej Segeč skončil na 53. priečke s mankom 19:22,2 min, Miroslav Šulek nedokončil.

Pole pretekárov sa v záverečnej disciplíne mužského bežeckého lyžovania v Pjongčangu držalo pokope až do približne dvadsiateho kilometra, keď sa z hlavnej skupiny najväčších favoritov odpútali Niskanen a Kazach Alexej Poltoranin. Dvojica postupne získavala náskok na svojich prenasledovateľov a v polovici trate už mali k dobru 25 sekúnd. Poltoranin však v ďalších kilometroch nestačil na tempo Fína a zozadu sa na neho začal doťahovať Boľšunov.

Na 30. kilometri mal osamotený Niskanen pred súpermi náskok viac ako štvrť minúty, Boľšunov sa ale na neho trinásť kilometrov pred cieľom dotiahol. Poltoraninovi výrazne ubúdali sily a na vedúcu dvojicu strácal čoraz viac, päť kilometrov pred finišom už stratil šancu bojovať o cenné kovy. Vpredu zostali Niskanen s Boľšunovom, fínsky bežec pred posledným zo šiestich kôl prezul lyže a napokon mal najviac síl. V záverečných dvoch kilometroch zaútočil a do cieľa napokon prišiel s náskokom takmer devätnástich sekúnd.

Dvadsaťšesťročný Niskanen tak zaznamenal najprenikavejší individuálny úspech v kariére. Na konte má už druhú zlatú olympijskú medailu, pred štyrmi rokmi v Soči triumfoval v tímšprinte spolu so Samim Jauhojärvim. Je historicky štvrtým Fínom, ktorý dominoval v najprestížnejších olympijských pretekoch, ale prvým od triumfu Kaleviho Hämäläinena ešte v roku 1960 v Squaw Valley. "Z tohto zlata mám obrovskú radosť, je to pre mňa najcennejší triumf. Vo Fínsku sú práve tieto maratónske preteky zo všetkých najdôležitejšie," tešil sa v cieli Niskanen, ktorý má v kariére na konte iba dve víťazstvá vo Svetovom pohári a je majstrom sveta na 15 km z vlaňajška.

Boľšunov vybojoval na prebiehajúcich ZOH v Pjongčangu už štvrtú medailu, tretiu striebornú. Druhý bol aj v štafete a tímšprinte, bronz získal v individuálnom šprinte. Nóri rovnako ako v Soči zostali na päťdesiatke bez cenného kovu, až piaty dobehol Martin Johnsrud Sundby.

Beh na 50 km klasicky s hromadným štartom:
1. Iivo Niskanen (Fín.) 2:08:22,1 h,
2. Alexander Boľšunov (OŠR) +18,7,
3. Andrej Larkov (OŠR) +2:37,5,
4. Alex Harvey (Kan.) +2:43,6,
5. Martin Johnsrud Sundby (Nór.) +2:43,7,
6. Hans Christer Holund (Nór.) +2:50,1,
7. Daniel Rickardsson (Švéd.) +3:50,4,
8. Martin Jakš (ČR) +4:10,5,
9. Dario Cologna (Švajč.) +4:21,1,
10. Emil Iversen (Nór.) +4:36,9,...
51. Peter MLYNÁR +17:52,6,
53. Andrej SEGEČ +19:22,2,
Miroslav ŠULEK (všetci SR) nedokončil