Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

ZOH2022: Slovenky odštartujú záverečnú prípravu s 27 hráčkami

Ilustračná snímka. Foto: TASR/SZĽH - Andrej Galica

V nominácii figuruje štrnásť hokejistiek, ktoré sú počas ročníka súčasťou projektu centralizovanej prípravy v HC ŠKP Bratislava.

Bratislava 22. októbra (TASR) - Slovenská hokejová reprezentácia žien odštartuje záverečnú prípravu na finálový turnaj olympijskej kvalifikácie vo Švédsku s 27 hráčkami. V piatok o tom informoval portál hocekyslovakia.sk.

Tím sa bude päť dní pripravovať v bubline na zimnom štadióne v bratislavskom Ružinove, následne trénerský štáb zúži nominačný zoznam o tri mená a s 24 hokejistkami naberie v sobotu 6. novembra kurz Lulea. Súperkami Sloveniek v boji o jedinú miestenku na ZOH 2022 do Pekingu budú Švédky, Francúzsky a Kórejčanky.

V nominácii figuruje štrnásť hokejistiek, ktoré sú počas ročníka súčasťou projektu centralizovanej prípravy v HC ŠKP Bratislava. Ďalšie miesta zaplnili viaceré legionárky na čele s trojnásobnou ruskou šampiónkou Nicol Lucák Čupkovou či kvartetom hráčok so zámorskou klubovou príslušnosťou - Lenkou Čurmovou, Romanou Košeckou, Jankou Hlinkovou a Danielle Ava Hartjeovou. "Nominácia odzrkadľuje našu snahu zložiť čo najlepší tím, ktorý môže vo Švédsku uspieť. Všetky hráčky sú pre nás dôležité. Každá jedna z desiatich legionárok, ale i domáce dievčatá z projektu v ŠKP Bratislava. Verím, že našou najväčšou zbraňou bude tímový duch," povedal hlavný tréner Tomáš Segíň.

V priebehu desiatich dní od 1. do 10. novembra absolvujú všetky hráčky s členmi realizačného tímu dovedna päť PCR testovaní. "IIHF protokol je nekompromisný. Na jeho základe musíme absolvovať PCR test pred vstupom do bubliny, počas týždňa sa k nemu pridajú ďalšie dva. Šiesteho náš čaká odlet do Luley, kam cestujeme takmer celý deň. O deň neskôr si môžeme dať tréning, po ktorom nás opäť uzavrú v izbách, kde budeme čakať na výsledky ďalších PCR testov. Po nich nás uvoľnia do tímovej bubliny s dvojdňovým harmonogramom. Nasleduje ďalší PCR test a pred prvými zápasmi ešte antigénové testy. Nie je to ľahké, ale taký je protokol a my ho rešpektujeme. Pripravujeme sa, aby sme všetko zvládli," uviedla generálna manažérka reprezentácie Ľubomíra Kožanová.

Slovenky čaká vo štvrtok 11. novembra od 19.00 h prvý kvalifikačný duel proti domácim Švédkam, najväčším favoritkám turnaja. "Prvý zápas bude najťažší. V tejto chvíli nedokážem posúdiť, či je výhodou alebo nevýhodou, že začíname proti Švédkam. Taký je rozpis turnaja. Našou úlohou je pripraviť sa čo najlepšie a hneď prvý zápas zvládnuť," povedal Segíň. Jeho zverenky nastúpia následne v sobotu proti Francúzsku a v nedeľu proti Kórejskej republike, úspešnému účastníkovi z predkvalifikačnej fázy.

V trénerskom štábe figuruje aj Iveta Frühaufová, ktorá zastáva post hráčskej ambasádorky a trénerskej konzultantky. Niekdajšia úspešná reprezentantka bude hráčky motivovať aj úspechom spred trinástich rokov na finálovom turnaji olympijskej kvalifikácie v nemeckom Bad Tölzi. Slovenky vtedy senzačne postúpili na ZOH 2010 vo Vancouveri, kde ich súčasná ambasádorka viedla s kapitánskym céčkom na drese. "Ivetka bude našou hlavnou motivátorkou. A treba zdôrazniť, že rovnakú rolu zastávala aj pred trinástimi rokmi. Už vtedy si dievčatá pripravili spoločné motivačné video. Púšťali si ho pred zápasmi a všetky boli presvedčené, že sa to podarí. Verím, že to môže vyjsť aj tentoraz. Urobíme všetko, aby to vyšlo," dodala Kožanová.



nominácia SR na kemp v Bratislave a finálovú olympijskú kvalifikáciu vo Švédsku (1.-15. novembra) - hráčky podľa klubov:

Lucia Drábeková, Lucia Halušková, Romana Halušková, Lucia Ištocyová, Tatiana Korenková, Lívia Kúbeková, Júlia Matejková, Sofia Vysokajová (všetky HC ŠKP Bratislava), Hana Fančovičová (HK Bratislava/HC ŠKP Bratislava), Laura Medviďová (HK Mládež Michalovce/ŽHK 2000 Šarišanka Prešov), Nikola Zimková (HK Lokomotíva Nové Zámky/HC ŠKP Bratislava), Paula Cagáňová (HK Iskra Partizánske/HC ŠKP Bratislava), Emília Leskovjanská (ŽHK Poprad/HC ŠKP Bratislava), Laura Šuliková (ŽHK Poprad/HC ŠKP Bratislava), Annamária Suráková (HC OSY Spišská Nová Ves), Andrea Orolínová (ŽHKm Zvolen/HC ŠKP Bratislava), Nikola Nemčeková (MsHKM Žilina/HC ŠKP Bratislava), Iveta Klimášová (MAC Budapešť/Maď.), Nicol Lucák Čupková (Agidel Ufa/Rus.), Viktória Maskaľová (SC Reinach/Švaj.), Kristína Fáberová (EHC Zunzgen-Sissach/Švaj.), Rebeka Sádecká, Lucia Záborská (obe Hammarby IF/Švéd.), Lenka Čurmová, Romana Košecká (obe Metropolitan Riveters/USA), Danielle Ava Hartjeová (Yale University/USA), Janka Hlinková (Connecticut Whale/NWHL)



realizačný tím:

Manažérka: Ľubomíra Kožanová

Hlavný tréner: Tomáš Segíň

Asistent trénera: Róbert Marton

Tréner brankárov: Roman Mega

Kondičný tréner: Martin Trebatický (1.-5. 11.)

Konzultantka: Iveta Frühaufová

Lekárka: Lucia Mihaleová

Masér: Dušan Čulka

Masér: Dávid Konkoľ

Mediálna manažérka: Natália Segura



náhradníčky (na telefonické zavolanie): Zuzana Dobiašová, Barbora Kapičáková, Simona Macková, Emma Plankenauerová (všetky HC ŠKP Bratislava), Martina Vrbinská (MsHKM Žilina/HC ŠKP Bratislava)



program finálového turnaja olympijskej kvalifikácia v Lulee:

štvrtok 11. novembra: 15.00 Francúzsko – Kórejská republika, 19.00 SLOVENSKO – Švédsko

sobota 13. novembra: 12.00 Francúzsko – SLOVENSKO, 16.00 Švédsko – Kórejská republika

nedeľa 14. novembra: 12.00 Kórejská republika – SLOVENSKO, 19.00 Švédsko – Francúzsko