Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

VŠČ DUKLA vysiela 15 športovcov, očakáva od nich aspoň jednu medailu

Na snímke zľava riaditeľ Vojenského športového centra (VŠC) Dukla Banská Bystrica Matej Tóth a riaditeľ Odboru riadenia športu a hlavný tréner VŠC Dukla Banská Bystrica Pavel Kobela počas tlačovej besedy na tému účasť športovcov VŠC DUKLA na XXIV. zimných olympijských hrách v Pekingu v Banskej Bystrici v pondelok 31. januára 2022. Foto: TASR - Ján Krošlák

Podľa najnovších informácií do dejiska zimných olympijských hier v Číne docestovala v pondelok už aj Vlhová.

Banská Bystrica 31. januára (TASR) - Vojenské športové centrum (VŠC) DUKLA Banská Bystrica vysiela na blížiace sa zimné olympijské hry do Pekingu 15 športovcov. Najpočetnejšiu skupinu tvoria biatlonisti. Sedmičku tvoria Paulína a Ivona Fialkové, Henrieta Horvátová, Veronika Machyniaková, Matej Baloga, Michal Šima a Šimon Bartko. Ďalej sú to štyria reprezentanti v zjazdovom lyžovaní: najväčšia favoritka na medailu Petra Vlhová, Rebeka Jančová a bratia Adam a Andreas Žampovci. Rovnako štvorčlenné zastúpenie majú sánkari. V jednosedadlových saniach sú to Katarína Šimoňáková a Marián Skupek, v dvojsedadlových Tomáš Vaverčák s Matejom Zmijom.



Vedenie VŠC DUKLA stanovilo týmto športovcom oficiálny plán doniesť z Pekingu aspoň jednu medailu a dve umiestnenia v prvej desiatke. "Budeme radi, ak sa podarí získať jednu medailu. Všetci budeme predovšetkým držať palce našej veľkej favoritke v zjazdovom lyžovaní Petre Vlhovej, aby jej všetko dobre vyšlo a nič sa jej neskomplikovalo v Pekingu, naplnila tak ambície, ktoré má. Ja osobne budem šťastný, ak vybojuje najcennejšiu medailu. Krok za krokom jej budeme držať palce v každej jednej disciplíne, na ktorú nastúpi. Máme aj ďalšie želiezka v ohni, ktoré by mohli skončiť v prvej desiatke, napríklad sú to biatlonistky sestry Fialkové. Paulína ukázala, že jej forma ide nahor a môže atakovať najvyššie priečky. V zjazdovom lyžovaní sú to ešte bratia Žampovci, takisto sánkari v tímovej súťaži, ale i v dvojsaniach môžu pomýšľať na top desiatku," uviedol na pondelňajšej tlačovej konferencii v Banskej Bystrici riaditeľ VŠC DUKLA Matej Tóth.
Na snímke riaditeľ Vojenského športového centra (VŠC) Dukla Banská Bystrica Matej Tóth ukazuje čističku vzduchu pre olympionikov počas tlačovej besedy na tému účasť športovcov VŠC DUKLA na XXIV. zimných olympijských hrách v Pekingu v Banskej Bystrici v pondelok 31. januára 2022.
Foto: TASR - Ján Krošlák

Podľa najnovších informácií do dejiska zimných olympijských hier v Číne docestovala v pondelok už aj Vlhová. Všetci v jej realizačnom tíme sú otestovaní a dôležité je, že dorazila i kompletná batožina slovenskej lyžiarky. V Pekingu sú už dlhšie sánkari. Ostatní členovia armádneho klubu spod Urpína odcestujú v utorok. V Dukle netaja ani finančnú čiastku, ktorú počas štvorročného cyklu (2018-2021) investovali do športovcov na ich prípravu a materiálne zabezpečenie. "Prekračujeme sumu 800-tisíc eur, pričom najviac peňazí sa alokovalo v roku 2021 až na úrovni 250-tisíc eur. Ak pripočítame finančné náklady v sociálnom zabezpečení, ktoré sa ukrývajú v platoch športovcov a ich realizačného tímu, tak sa bavíme vysoko o čiastke nad jeden milión eur," prezradil hlavný tréner VŠC DUKLA Banská Bystrica Pavel Kobela a netajil ani očakávania od svojich zverencov: "Nielen Petra Vlhová má vysoké ambície. Dobré výsledky dosahujú sestry Fialkové, či juniori v sánkovaní. Posledné výsledky Paulíny Fialkovej sú prísľubom, ale aj Ivona sa ukázala v pozitívnom svetle. Nechceme však vytvárať žiadny tlak na športovcov. Každý výsledok v top 10 je pre VŠC DUKLA dobrým výsledkom. Boli by sme radi, aby sa ich ambície a sny na ZOH naplnili čo najlepšie. Veríme, že aj chlapi biatlonisti zvýšili na poslednom sústredení v Anterselve svoju výkonnosť natoľko, aby dokázali v štafete atakovať prvú desiatku. Veľké želiezko máme i v Adamovi Žampovi. Ukázal v minulosti, že sa dokáže pripraviť na vrcholné podujatia, či už sú to MS alebo ZOH. Tohto roku ukázal jazdy, ktoré ho môžu predurčovať na jedno z prekvapení olympiády."



V Dukle sa obávajú nevyspytateľnej covidovej situácie. Informácie, že do tzv. bubliny sa dostali v Číne pozitívne testovaní športovci, sú znepokojujúce. Preto reprezentanti armádneho klubu spod Urpína, ako aj ich realizačný tím vyfasovali osobné čističky vzduchu. Sú to malé zariadenia, ktoré sa dajú nosiť na krku, idú na baterku a po desiatich hodinách sa nabíjajú. "Toto zariadenie čistí vzduch pred vdychovaným športovcom alebo človekom, ktorý ho nosí. Je to aj ionizátor, produkuje záporné ióny, ktoré čistia a neutralizujú vzduch. Ide o certifikovaný výrobok na úrovni respirátora. Športovec ho využije najmä v lietadle alebo tam, kde pije, konzumuje stravu. Vtedy má byť chránený, prečisťuje sa mu týmto zariadením vzduch. Verím, že aj toto našich členov ochráni pred pozitívnym testom, ktorý je najväčšou hrozbou pre športovcov na olympiáde," vysvetlil Tóth.