Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Zomrel tréner chorvátskych bronzových medailistov z MS 1998 Blaževič

Na archívnej snímke z 11. júla 1998 vtedajší tréner futbalistov Chorvátska Miroslav Blaževič, ktorého dvíhajú jeho zverenci Zvonimir Boban (vľavo) a Vladimir Vasilj po výhre 2:1 nad Holandskom v zápase o tretie miesto na majstrovstvách sveta vo futbale v Paríži. Blaževič zomrel vo veku 87 rokov v Záhrebe v stredu 8. februára 2023. Foto: TASR/AP

Známy chorvátsky kouč skonal v Záhrebe po dlhom boji s rakovinou.

Záhreb 8. februára (TASR) - Vo veku 87 rokov zomrel bývalý futbalový tréner Miroslav Blaževič, ktorý doviedol Chorvátsko k zisku bronzových medailí na MS v roku 1998. Známy chorvátsky kouč skonal v Záhrebe po dlhom boji s rakovinou.

"Celá futbalová rodina dnes stratila trénera všetkých trénerov," napísala na sociálnej sieti chorvátska federácia. Blaževič doviedol v roku 1982 Dinamo Záhreb k prvému titulu majstra Juhoslávie po 24 rokoch. "Bolo to korunou mojej trénerskej kariéry," uviedol v roku 2021 chorvátskym médiám.

V rokoch 1994 až 2000 trénoval chorvátske národné mužstvo. Najväčší úspech pod jeho vedením zaznamenali Chorváti na MS v roku 1998 vo Francúzsku, kde získali bronz.

Blaževič zostal populárny na Balkáne aj po tom, ako v roku 2015 odišiel do dôchodku. Na uplynulých MS v Katare venoval súčasný tréner Chorvátska Zlatko Dalič víťazstvo v zápase o 3. miesto práve Blaževičovi. "Toto je pre teba, šéfe. Môžem vyhrať aj päť medailí, ale ty vždy zostaneš trénerom všetkých trénerov," povedal Dalič po tom, ako Chorvátsko zdolalo Maroko (2:1).